De Achterhoekse Toekomst Toer is een reis naar de Achterhoek van morgen. Een serie van verschillende reizen over die ons meenemen naar de toekomst van de Achterhoek. De Achterhoekse Toekomst Toer is een initiatief van Achterhoek2020. Ons raadslid John Westerdiep ging vandaag mee op reis naar een circulaire landbouw. Lees hier zijn impressie.

 

De deelnemers aan de Toekomsttour brachten een bezoek bij Maarten Harmsen een moderne boer uit Hengelo (gld), Groot Zevert een biogasinstallatie uit Beltrum en De Marke een proefboerderij uit Hengelo (gld).

De boodschap van de dag was volgens mij dat naast de gangbare boer die zich genoodzaakt voelt door te blijven groeien, steeds vaker de boer verschijnt die zich richt op de kwaliteit van zijn vee én de bodem. Hoopvol is ook dat het AOC Onderwijs studenten volop kennis laat maken met circulaire economie.

Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA) heeft een hoopvol en passend verhaal over kringlooplandbouw. Hun visie en werkwijze krijgt veel bijval uit de zaal. Maarten Harmsen is een jonge boer die zijn bedrijf heeft opengesteld. Hij laat zien hoe zijn dieren de ruimte krijgen en dat zorg voor een gezonde bodem werkt, ook economisch.

Biogasinstallatie Groot Zevert is een experiment om van varkensmest en organisch materiaal biogas te produceren voor Frieslandcampina. Echt duurzaam is zo’n biogasinstallatie natuurlijk niet. Maar beter dan het afvoeren van mest en het inkopen van kunstmest is het natuurlijk wel.

De Marke is een proefboerderij van Wageningen Universiteit. Hier kregen we enkele presentaties over de smart melkveehouderij. Zo smart als de getoonde technieken waren, zo conservatief was de ‘universiteit boer’ van De Marke. Hij leek niet verder te kijken dan de (kosten) efficiënte landbouw en het geloof dat vooral in Nederland het voedsel voor de wereld moet worden verbouwd. Dat voedsel dan over de wereld moet worden gesleept leek deze boer niet te deren. Goed was te zien dat de toehoorders overtuigd waren dat boeren moeten gaan voor een circulaire economie, kringlooplandbouw en dus voor de kwaliteit van het vee én de bodem.

Kenniswerkplaats Achterhoek en AOC Oost, hartelijk dank voor deze mooie, leerzame dag.

John Westerdiep

GroenLinks Doetinchem

 

GroenLinks gaat samen met het bedrijfsleven en inwoners werken aan een circulaire en schone economie. Economie mag nooit ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van mens en dier.
Stem 21 maart op GroenLinks voor een sterke lokale en regionale economie.