Voor GroenLinks zijn er drie hoofdpunten waarop we de programmabegroting 2017 beoordelen:
Duurzaamheid Sociaal Domein BurgerparticipatieDuurzaamheid
Met de duurzaamheidsleningen, energiebesparing op straatverlichting en het verduurzamen van eigen panden zijn belangrijke stappen op het gebied van duurzaamheid gezet. Dankzij betere afvalscheiding kunnen de kosten van de afvalstoffenheffing voor inwoners van onze gemeente naar beneden. Van afvalstof naar grondstof loont.
GroenLinks vind het geweldig dat ook bij inwoners en scholen duurzaamheid steeds meer gestalte begint te krijgen.
Er is een burgerinitiatief gestart om van Doetinchem een fairtrade gemeente te maken. De belevingstuin Doetebol is een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief in Schöneveld. Maar ook de basisscholen en het voortgezet onderwijs die in samenwerking met het Metzo College onze toekomstige generatie warm maken voor duurzaamheid.
We zijn blij dat de uitvoering van duurzaamheid eindelijke concreet vorm krijgt, maar om in 2030 een energie-neutrale gemeente te zijn moet er nog wel het nodige gebeuren. Graag zien we dat de komende periode ook onderwijsgebouwen worden verduurzaamd. We doen een oproep aan Sité om serieus werk te maken van het verduurzamen van de woningvoorraad en dagen we het bedrijfsleven uit om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Ook het inzetten op minder, zuinige en schone mobiliteit is voor GroenLinks van groot belang, we gaan voor economische en sociale bereikbaarheid.
Sociaal Domein
GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Naast het sturen op zorgkosten is juist het sturen op de kwaliteit van leven van groot belang.
GroenLinks wil niet bezuinigingen op mensen die in armoede leven. Wel denken we dat de wijze waarop mensen hierin ondersteund worden eenvoudiger en goedkoper kan.
Investeren aan de voorkant van de zorg kan voorkomen dat duurdere vormen op een later tijdstip nodig zijn. Zelfredzaamheid is een groot goed, maar we mogen daarbij de meest kwetsbaren in onze samenleving niet uit het oog verliezen. De kern van De Doetinchemse Keuze (DDK) is maatwerk, dat is naast preventie altijd een speerpunt geweest voor GroenLinks. Ondanks de enorme uitdaging waar de gemeente bij de transities in het sociaal domein voor stond zijn er gelukkig geen grote problemen ontstaan. Alleen jeugdzorg is nog een punt van zorg, GroenLinks wil dan ook dat samen met alle betrokken partijen keihard wordt gewerkt om dit op de rails te krijgen. Het is ook goed dat we als raad gaan beoordelen of de kaders van de DDK wel voldoende waarborg bieden voor een juiste uitvoering.
Burgerparticipatie
Voor GroenLinks is het betrekken van inwoners bij de inrichting van onze gemeente van groot belang. We zijn erg tevreden over de omslag die is gemaakt van het hooguit inspreken op kant en klare voorstellen tot de mogelijkheid om aan de voorkant mee te denken met de ontwikkeling daarvan. Het is fantastisch om mee te maken dat velen zich via het Stadslab inzetten voor het woon- en leefklimaat van de binnenstad. Ook hebben we waardering voor de dorpsplannen die in Gaanderen en Wehl tot stand zijn gekomen. We vinden het belangrijk dat de samenwerking met inwoners zich over meerdere beleidsterreinen uitstrekt. We zijn goed op weg, maar moeten nog wel de juiste vorm en een goede balans zien te vinden. GroenLinks wil de samenwerking met inwoners verder uitbouwen en nadenken over hoe dit het beste tot zijn recht komt.