Naar aanleiding van een onderzoek naar armoede in de gemeente Doetinchem is er een beleidsplan armoedebestrijding opgesteld. Dit werd tijdens de raadsvergadering van 30 januari behandeld.

GroenLinks heeft er bij het college op aangedrongen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen in de samenleving. Ook als het nodig is om daarbij 'burgerlijk ongehoorzaam' te zijn wanneer andere overheden hun boekje te buiten gaan. 

Dat gebeurt onder andere bij de belastingdienst die tegen afspraken in geld vordert, ook wanneer daarbij het bestaansminimum van mensen in gevaar komt. Hoewel Staatssecretaris Jetta Klijnsma aangeeft dat het doel van het kabinet is dat er geen mensen door het vangnet vallen, is het juist dit kabinet dat grote gaten in dat vangnet knipt.    

Sinds GroenLinks vijf jaar geleden het initiatief nam voor een luisterzitting over het minimabeleid voert Doetinchem een goed armoedebeleid. Het recente onderzoek naar armoede toont echter aan dat in Doetinchem iets minder mensen kunnen meedoen dan in andere gemeenten. Aanpakken dus!  

Samen met de fractie van de SP hebben we een aantal moties en amendementen ingediend om het armoedebeleid te verbeteren. En met succes! Regelingen worden uitgebreid zodat alle huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum in aanmerking komen, de gemeente neemt de kosten voor huisvesting van de Voedselbank voor haar rekening en er blijft maatwerk voor zorgkosten mogelijk. Ook komt er een onderzoek naar een inkomensafhankelijke pas, waardoor ook kinderen uit gezinnen met armoede kunnen meedoen aan sport en cultuur, zonder een stempel opgedrukt te krijgen. In plaats van een onderzoek hadden wij graag gezien dat de pas direct zou worden ontwikkeld. Na anderhalf uur discussie bleek een onderzoek echter het hoogst haalbare dat op brede steun van de fracties kon rekenen. Na de verkiezingen moet wel blijken wat die steun nog waard is.