voorzitter, geachte leden van de raad,
Wat een eer om hier vanavond te mogen staan. Ik ben trots en dankbaar om als geboren en getogen Doetinchemmer de jonge generatie te vertegenwoordigen in de Doetinchemse raad. We staan wereldwijd, maar ook lokaal voor grote uitdagingen. Er dreigt een existentiële klimaatcrisis, er woedt een oorlog op ons continent en mensen komen steeds moeilijker aan een woning. Ook heeft ruim één op de drie jongeren last van mentale problemen. Om mij heen zie ik leeftijdsgenoten aftakelen en lijden onder druk vanuit de samenleving, een continu gestrest gevoel en angst voor alles wat komen gaat. Zoals u wellicht ziet, ontroert het mij. Voor vanavond laat ik het even rusten. Echter wil ik u van harte opdragen om de problemen van jongeren onder ogen te zien en te knokken voor onze toekomst, al dan niet met of zonder jonge raadsleden. Ook over 30 jaar zie ik graag een gemeenteraad met mensen die mentaal gezond zijn, een fijne woonplek hebben en niet bedreigd worden door een klimaatcrisis.
Voor vanavond op het programma: bestemmingsplan stationslocatie. De stationslocatie maakt onderdeel uit van de spoorzone, ook wel de toegangspoort van de stad voor de treinreiziger. Het stationsgebied is namelijk de eerste indruk die de treinreiziger van de stad opdoet. Als student en reisassistent in het openbaar vervoer kan ik beamen dat het stationsgebied van Doetinchem niet thuishoort in het rijtje van mooiste stationsgebieden in Nederland. Vrienden en kennissen van mij die uit de grote stad voor het eerst met de trein in Doetinchem aankomen, zeggen vaak tegen mij en ik citeer: ‘dat gebied rondom het station nodigt nou niet echt uit, hè.’ Het is er grijs, saai en nogal levenloos. Per slot van rekening is er ook nog een groot stuk braakliggend terrein naast het station. Daar komt nu gelukkig verandering in. Het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan bevatten constructieve plannen en mooie beelden. De fractie van GroenLinks is met name lovend over de bijzondere aandacht voor de duurzaamheidsopgave. Met een goede waterhuishouding, een natuurinclusieve benadering en een rijke biodiversiteit wordt er een groene oase in het stationsgebied gecreëerd. We zien graag dat deze aandacht voor duurzaamheid ook doorgetrokken wordt naar de mobiliteitsopgave. Hierbij valt te denken aan de toevoeging van deelauto’s en deelfietsen bij de stationslocatie. De stationslocatie biedt vooral woningen aan één- of tweepersoons huishoudens. Deze huishoudens hebben niet altijd meer een privéauto. Met name starters op de woningmarkt hebben vaak nog niet de beschikking over een eigen auto en hebben hier bovendien vaak ook helemaal geen behoefte aan. Ze maken voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer, wat in dit geval zelfs naast de deur ligt, en incidenteel ook van een huur- of deelauto. Het lijkt ons dan ook een goed idee als de toekomstige bewoners gebruik kunnen maken van twee deelauto’s op locatie. Bij de stad van de toekomst hoort tenslotte ook mobiliteit van de toekomst. Zo creëren we een echte toekomstbestendige hub van stad én Achterhoek.
Al met al ziet de fractie van GroenLinks de stationslocatie als een waardevolle toevoeging voor de ontwikkeling van de spoorzone. Wonen naast het station, dicht bij de binnenstad, in een groene omgeving en dan ook nog in de mooiste gemeente van Nederland. Wie wil dat nou niet? Dankuwel.