Door: Brenda Ebben

Wehl komt na de herindeling bij de gemeente Doetinchem en daardoor is er door de Wehlse Verenigings Raad (WVR) gekeken naar de gevolgen van het Doetinchemse subsidiebeleid voor de verenigingen in Wehl. De verschillen hierin kunnen vergaande consequenties hebben voor de Wehlse verenigingen en daar maakt de WVR zich grote zorgen om.

De WVR heeft hierop de Doetinchemse politiek over haar zorgen geïnformeerd en wij (Margit, Abdullah, Dirk en ik) hebben naar aanleiding hiervan een afspraak gemaakt met Wim Wenting, voorzitter van de WVR.
We hadden afgesproken in het Koningin Beatrixcentrum in Wehl, het centrum van het Wehlse verenigingsleven en het bruiste er dan ook van de activiteiten. Het was mooi om te zien hoe zoveel verschillende verenigingen tegelijkertijd gezamenlijk gebruik maken van één accommodatie.
Bij het gesprek was ook Fons Haentjens, bestuurslid van Stichting Sport & Recreatie (SSR) aanwezig.

We hebben als eerste gesproken over de SSR. De SSR beheert bijna alle accommodaties in Wehl en Nieuw-Wehl en dit gebeurt op zo'n manier dat ze bijna geen aanvulling nodig hebben van de gemeente Wehl. Het bestuur bestaat uit 8 vrijwilligers die allemaal hun eigen specialiteit hebben en dat maakt dat alle aspecten van het beheer goed geregeld kunnen worden.
De samenwerking met de WVR loopt goed, beiden vullen elkaar goed aan. De verenigingen die aangesloten zijn bij de WVR ontvangen 1/3 korting op de huur van de faciliteiten van de SSR.

De WVR heeft als doel het waarborgen van de kwaliteit van het Wehlse verenigingsleven. Zij beheren en verdelen de subsidiegelden en doen een stukje belangenbehartiging voor de verenigingen.
De subsidie die de WVR voor haar leden ontvangt ligt 40% boven het landelijk gemiddelde en dit maakt dat het verschil met de subsidieregeling in Doetinchem zo groot is. De 40% extra die de WVR kan verdelen komt voornamelijk uit besparing van ambtelijke uren en het werken op vrijwillige basis door het bestuur van de WVR.
Een ander verschil is dat in de Doetinchemse regeling voor het verlenen van subsidie uitgegaan wordt van het aantal leden (en dan voornamelijk de jeugdleden) en in Wehl is de subsidie gebaseerd op het gebruik van professionele begeleiding voor de verenigingen en het gebruik van goede accommodaties.
De WVR is bang dat het dorpse verenigingsleven zal worden aangetast door de subsidieverdeelsystematiek van Doetinchem. Wehlse verenigingen zijn kleinschaliger en hebben minder leden per vereniging. In die zin hebben ze geen bestaansrecht. Als het verenigingsleven wordt aangetast, wordt ook de leefbaarheid aangetast. Dat is iets wat niemand wil en zeker GroenLinks niet.
Een berekening van de WVR levert een verlies van 2/3 van subsidiegelden op en daar maakt de WVR zich zorgen om. Voor 2005 is de huidige subsidiesituatie zeker gesteld maar wat gebeurt er daarna?

Er is op dit moment een stuurgroep bezig met harmonisering van beide subsidieregelingen en daarna zullen er in de nieuwe gemeenteraad beslissingen genomen worden over het nieuwe subsidiebeleid.
We spreken af dat we, voordat er beslissingen genomen worden, een afspraak maken om het nieuwe beleid door te nemen.