“Ik kan niet zeggen of dingen beter zullen worden als we veranderen, wat ik kan zeggen is dat ze moeten veranderen als ze beter willen worden”. Deze quote van schrijver en natuurkundige George Christoph Lichtenberg geeft maar weer eens goed aan dat we niet moeten terugdeinzen voor verandering, maar dat we verandering omarmen en nodig hebben als we beter willen worden.
Snel veranderende tijden en omstandigheden vragen dan ook om ambitieuze doelstellingen, snelle maatregelen en een verandering van het beleid. Ook als het gaat om afval en voor vanavond dus het Grondstoffenplan van de gemeente Doetinchem. Het college speelt in op deze veranderingen en heeft ambitieuze, maar haalbare doelstellingen als het gaat om recycling. Deze juichen wij van harte toe. Dat de landelijke doelstelling van 2030 al gehaald is, wil namelijk niet zeggen dat we als gemeente nu voor een paar jaar achterover kunnen leunen.
Ook in de gemeente Doetinchem liggen nog genoeg uitdagingen. We moeten ons ervan bewust zijn dat beter afval scheiden in het belang is van ons allemaal. Hoe beter we afval scheiden, hoe goedkoper we met zijn allen uit zijn. Voldoen aan de landelijke doelstelling is dus mooi, maar waarom zouden we nu dan op de rem gaan trappen, terwijl er nog zoveel sprongen te maken zijn?
Als GroenLinks zijn we in het nieuwe plan blij met de focus op afvalpreventie en producthergebruik. Er wordt vaak alleen maar gekeken naar afvalscheiding, maar het is goed om het probleem ook een keer aan de voorkant aan te pakken. Minder consumeren op zichzelf en hergebruik zouden hierbij al ontzettend helpen.
Een mooi voorbeeld is het onderzoek naar de mogelijkheid om een JA-JA sticker in te voeren. Hier pleiten wij als GroenLinks al langer voor, omdat de hoeveelheid papierafval door deze sticker enorm zal verminderen. We zijn dan ook blij dat dit is opgenomen in het nieuwe plan. Wel zijn we kritisch als het gaat om de realisatie van het circulair ambachtscentrum. Het duurt inmiddels al een lange tijd. We hopen dan ook dat dit centrum, volgens verwachting, in 2026 ook daadwerkelijk opengaat.
Het omgekeerd inzamelen is wat ons betreft een goede volgende stap. We moeten inwoners blijven prikkelen om beter afval te gaan scheiden. Door een lagere servicegraad voor restafval en een hogere servicegraad voor grondstoffen, gaan inwoners automatisch beter scheiden, waardoor ze uiteindelijk ook minder restafval overhouden. Dat is in het belang van ons allemaal; de gemeente, de inwoner en niet te vergeten; het klimaat.
Al met al denken we dat het college op de goede weg zit. Er ligt een goed plan op tafel met concrete maatregelen, zoals de geleidelijke invoer van omgekeerd inzamelen, projecten ter bevordering van de kwaliteit van de grondstoffen en het invoeren van de JA-JA sticker. GroenLinks zal dan ook vóór het plan stemmen, als die in zijn huidige vorm aangeboden wordt. Echter denken wij als GroenLinks zijnde dat het altijd beter kan. Het is tenslotte in het belang van ons allemaal dat we zo goed mogelijk ons afval scheiden.
Tijdens de raadsvergadering is het amendement ‘’nu geen omgekeerde inzameling’’ ingediend. Met dit amendement wordt het onderzoek naar de mogelijkheden, bereidheid en gevolgen van de invoering van omgekeerd inzamelen in bestaande wijken uitgesteld. Het amendement is door het merendeel van de raad aangenomen. Volgens onze fractie wordt hiermee een politiek van vertraging gevoerd en worden nieuwe stappen op weg naar een betere, groenere en goedkopere afvalinzameling uitgesteld. Het geamendeerde voorstel ging ons niet ver genoeg, waardoor de fractie van GroenLinks zich genoodzaakt voelde om tegen het geamendeerde voorstel te stemmen.