De angst regeert, er zijn beren op de weg. Wat als het niet lukt. Wat als men niet wil wonen in de Woongemeenschap Hamburgerbroek of de Naoberhoek. Wanneer men met iets nieuws begint weet je nooit of het succesvol wordt. Zo is het ook met dit project, een nieuwe locatie met woningen voor asielzoekers, sociale woningbouw en koopwoningen. Het is nooit eerder gedaan. 

GroenLinks is positief en van mening dat het project een kans moet krijgen. Wel zijn we benieuwd hoe de evaluatie na drie jaar gaat uitvallen. In de beantwoording op onze vraag reageert het College: “De drie partners, Sité, COA en College hebben er vertrouwen in dat de Woongemeenschap een succes zal worden, de evaluatie is bedoeld om verbeteringen aan te brengen en bij te sturen. De mogelijkheid om opvangunits om te zetten naar reguliere appartementen voor sociale woningbouw is alleen nodig bij een verminderde instroom van asielzoekers.” 

Voor sommigen zal dit wensdenken zijn. Er gaat veel geld in dit gezamenlijke project zitten. Laat dit een ervaringsplek voor Nederland worden om te laten zien dat mensen met uiteenlopende achtergronden ook goed samen kunnen wonen. Laten we ook bij een verminderde instroom ervan uitgaan dat deze plek een startplek blijft voor nieuwe Nederlanders en eventueel Doetinchemmers.

Fijn is als je positief bent en er vertrouwen in hebt, maar belangrijk is, wat als het toch tegenvalt, houd daar op voorhand rekening mee. Er zullen opstartproblemen komen. Hoe er dan gereageerd gaat worden, bepaalt ook het succes. Zorg dat de verantwoordelijkheden op voorhand goed geregeld zijn en dat degenen die verantwoordelijk zijn ook hun verantwoordelijkheid nemen. De community builder krijgt daarin een stevige verantwoordelijkheid. Zorg vanaf het begin dat er bewoners aanwezig zijn voor goede onderlinge communicatie. Deze weken is wederom gebleken dat goed met bewoners in contact komen, zijn en blijven heel moeilijk is. 

Een klein detail: in de beantwoording op onze schriftelijke vraag wordt door het College gekozen voor de schrijfwijze Naoberhoek, met oa dus. Volgens de makers van het tijdschrift Naober/Noaber is de spelling in de streektaal een heikel punt en daarom stippen wij dit punt toch even aan. Veel schrijvers en dichters in de Achterhoek en Liemers gebruiken ao als spelwijze en de reden is eenvoudig. Het is een afspraak die is vastgelegd in de WALD-spelling (het Woordenboek voor Achterhoekse en Liemerse Dialecten). De makers van de Twentse spelling hebben afgesproken om de o-klank in Naober met oa te schrijven, maar in de Achterhoek en Liemers schrijven we dus Naoberhoek met ao. Gelukkig staat het op de gemeentesite wel goed. 

We wensen Sité, het COA en de gemeente veel succes met dit project.