De gehele raad diende daarom een voorstel in om de procedure te splitsen in een aparte aanvraag voor de asielopvang en een aparte aanvraag voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hierdoor wordt het proces transparanter en wordt de verantwoordelijkheid voor draagvlak bij de initiatiefnemer neergelegd. We zijn als GroenLinks blij dat we met dit voorstel konden laten zien dat we én de bewoners hebben gehoord én voor de opvang zijn. Onze fractievoorzitter sprak namens GroenLinks de volgende bijdrage uit tijdens de vergadering.
Op zoek naar betere toekomst
In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn 2 tantes en 2 ooms van mij geëmigreerd, omdat ze na de Tweede Wereldoorlog een betere toekomst voor zich zagen in Australië. Mijn broer is vanwege zijn huwelijk naar Duitsland verhuisd en mijn zus is met haar man naar de Verenigde Staten geëmigreerd, omdat haar man daar een betere baan kon krijgen. Mijn vader is vanuit Drenthe op zoek gegaan naar een betere toekomst en uiteindelijk terecht gekomen in Doetinchem. Sinds het ontstaan van de mens is deze altijd op pad gegaan voor een betere toekomst. Tegenwoordig zijn miljoenen mensen op drift in het Midden-Oosten, er zijn mensen op drift in Afrika en ook in Midden-Amerika zijn veel mensen op drift geslagen naar betere vooruitzichten. Kunnen wij het de mensen die hier willen wonen en werken het kwalijk nemen als zij ook op zoek zijn naar een betere toekomst op een andere plek dan waar zij geboren zijn?
Opgave
De raad van de gemeente Doetinchem en de fractie van GroenLinks staan voor een dilemma, er is in Nederland een plek nodig waar asielzoekers opgevangen worden en er werken hier ongeveer 800.000 arbeidsmigranten, waarvan de meeste uit Polen. Voor hen is ook woonruimte nodig. Het college vraagt om onze wensen en bedenkingen aan te geven over hun beslissing om het COA tijdelijk en later Fides permanent mensen te laten huisvesten aan de Terborgseweg 138.
Communicatie
Wie wat wil bereiken en wie al weet dat het bericht dat wordt verteld een koude douche zal zijn voor de ontvanger zal ten eerste de omstandigheden moeten creëren om tot een goed gesprek te komen. Gezien de reacties van de buurtbewoners van de Terborgseweg heeft ons College daarin gefaald. GroenLinks wil nu niet voor het karretje gespannen worden om het College gemakkelijk een mandaat te geven, mede veroorzaakt door falend communicatiebeleid.
De buurtbewoners van de Terborgseweg en de nabije omgeving zijn boos, ze voelen zich overvallen door het besluit van het College. Ze voelen zich niet serieus genomen door de verstuurde brief, een korte voorbereidingstijd op informatieavonden en door een gebrek aan informatie voelt men zich benadeeld, onveilig en onzeker. Is er bewust informatie achtergehouden? Waarom is niet veel eerder al een brief verstuurd en informatieavonden gepland? Het College zal erover moeten nadenken hoe de communicatie met onze inwoners in andere dossiers in de toekomst beter moet. En op dít dossier moet het college een inhaalslag maken.
Huisvesting asielzoekers en arbeidsmigranten
Het College vraagt ons om drie jaar lang 100 mensen die een veilig heenkomen en een betere toekomst zoeken op te vangen en daarna permanent 125 mensen te huisvesten die het vuile werk voor ons willen doen. De fractie van GroenLinks zal reageren op de vraag van het College om wensen en bedenkingen aan te geven. Wij oordelen hiermee niet verder over de procedure of bezwaren die eventueel ingediend zullen worden door de buurt.
Als we objectief kijken zonder emotie en zonder vooroordeel naar dit plan dan zal:
- Het College vol moet inzetten op de relatie met de bewoners en omgeving van de Terborgseweg. Ga in gesprek, ga de buurt in voor bezoeken, neem de omgeving mee naar het pand en een huisvestingslocatie van Fides en het COA en laat de buurt meepraten over het inrichten van het buitenterrein. Ga serieus in op alle aannames. Toon betrokkenheid, zet in op saamhorigheid, maak de bewoners eigenaar in het traject. Tot nu toe is het sentiment tegen buitenstaanders alleen maar aangewakkerd.
- COA en Fides zullen laten zien hoe het buitenterrein en de ruimtes binnen ingericht gaan worden voor een goed verblijf van de nieuwe bewoners van nummer 138.
- Het COA en Fides zullen laten zien hoe zij de orde en veiligheid waarborgen voor alle huidige en de nieuwe bewoners.
- Geef Fides een niet-permanente vergunning, een eerste evaluatie na bijvoorbeeld drie jaar en daarna elke 5 jaar opnieuw de vergunning beoordelen. Voorwaarde is om vooraf duidelijke kaders te stellen voor helderheid van de buurt en voor Fides. We dienen daarom met bijna alle andere fracties gezamenlijk de motie ‘Dubbele procedure en tijdelijkheid bij vergunning Terborgseweg’ in. Mocht de huisvesting goed gaan, waarom kan en zal de termijn dan niet meermalen verlengd worden?
- Onderzoek of sluiting van de ingang aan de zijde van de Terborgseweg voor verkeer mogelijk is en plaats eventueel een groene natuurlijke afscheiding.
- Maak voor het vervolg van het traject een plan van communicatie en aanpak inclusief een plan over de communicatie met omwonenden, bedrijven en het Zonecollege.
Onze fractie begrijpt alle emoties, laten we met elkaar in gesprek blijven en respectvol met elkaar omgaan. We hebben het over mensen, het gaat over mensen. Wij zijn allemaal mensen: mensen die in de buurt wonen, mensen die gevlucht zijn, mensen die hier willen werken, mensen die voor de gemeente werken, mensen die in de politiek werken.