Het College vraagt aan alle partijen, dus ook aan GroenLinks, middels de Perspectiefnota 2025 onze visie voor de Begroting 2025. U vraagt om een gesprek op hoofdlijnen. Vanaf nu zullen we in de praktijk gaan merken hoe we dit het beste ten uitvoer kunnen brengen. Doen we dit met moties, maken we amendementen, die onderschreven worden door verschillende partijen waar sommigen nu het wiel voor gaan uitvinden, of luistert u naar onze bijdrage. Voor volgend jaar moeten we misschien evalueren wat het beste werkt.
Onze grootste inkomstenbron is de Rijksbijdrage. Het Rijk is ook de opdrachtgever voor de gemeenten om wetten uit te voeren en hier gaat het schuren. De kosten lopen voor het uitvoeren van wetten niet gelijk op met de inkomsten hiervan. Veel gemeenten waaronder Doetinchem vragen hier al landelijk aandacht voor en wij doen hier nogmaals een beroep op onze burgemeester. In zijn rol als vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan hij daar op aandringen bij de nieuwe bewindspersonen en niet alleen bij de beoogde transformatie van de jeugdzorg. Kom samen met de VNG en andere gemeenten in actie en overweeg om tegen de afspraken in een niet sluitende begroting in te dienen. Je hebt geld nodig voor goed beleid.
In tegenstelling tot wat de nieuwe regering wil is het volgens GroenLinks juist zinvol om te investeren in de mensen die afhankelijk zijn van de Participatiewet en de Wet Inburgering. Iedereen die in Nederland aanwezig is moet deel kunnen uitmaken van de maatschappij en indien mogelijk een rol hierin vervullen. Wij zijn echter niet hoopvol gezien het hoofdlijnenakkoord van de aankomende regering.
De grootste uitgavenpost voor onze gemeente is het programma ‘Sociale en veerkrachtige samenleving’. Hier gaat veel geld in om. Maatregelen op dit programma gaan echter vaak ten koste van onze inwoners die in moeilijke situaties zitten. Privé, financieel en/of op het gebied van gezondheid. Preventie is onderdeel van beleid. Mogelijk kan ook het bewust worden van de kosten van een hulpvraag mensen misschien het inzicht geven dat niet alles mogelijk is.
In de benoemde ontwikkelingen in de begroting voor 2025 staan voor ons eigenlijk alleen uitgaven die onontkoombaar zijn. Voor de autonome ontwikkelingen zien wij in ieder geval een groot bedrag staan voor het optimaliseren van de centrumring. Hier staat een bedrag voor van jaarlijks 1,5 miljoen euro. Wat ons betreft is daar mogelijk ruimte om minder geld uit te geven.
Uw vraag waar de inzet van incidentele middelen vandaan kunnen komen is wat ons betreft in ieder geval het surplus van het weerstandsvermogen. Geld op een bankrekening lost geen problemen op. Tevens vragen wij om een maximaal weerstandsratio van 1.5%. Dit is nog steeds aan de bovengrens van de marges.
In het programma ‘Aantrekkelijke, gezonde en duurzame leefomgeving’ staan investeringen te wachten op het gebied van milieu en gezondheid. De eisen en wensen nemen toe. Incidenteel is geld nodig voor het saneren van bijvoorbeeld PFAS-vervuilingen. Het Integraal Plan Huisvesting Onderwijs heeft ons geleerd dat kosten vooruitschuiven en bij besluitvorming kiezen op basis van goedkoop dit uiteindelijk op de lange termijn duurkoop is en extra geld kost.
Samenvattend: Investeer in mensen, investeer in wat echt noodzakelijk is en wees hierop kritisch.