Afgelopen dagen zijn een dertigtal jongeren, gevlucht uit Syrie, opgevangen in sporthal Rozengaarde. Het gaat hierbij om crisisomvang, beperkt tot 72 uur. Crisisopvang is bedoeld voor een onverwachte crisis, zoals een vliegtuigongeluk of een grote brand. De staatssecretaris heeft alle gemeenten verzocht hun crisisopvang hiervoor beschikbaar te stellen, omdat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) de piek in de instroom niet kan verwerken. GroenLinks Doetinchem vindt het belangrijk dat vluchtelingen niet op straat terecht komen en staat daarom achter deze kortdurende opvang , maar vraagt zich wel af hoe het zover heeft kunnen komen.

In Doetinchem worden vanaf juli 2014 350  vluchtelingen opgevangen in de Kruisberg. Sinds begin september dit jaar worden daar nog eens 225 extra mensen in noodopvang gehuisvest. Noodopvang is bedoeld om gedurende een aantal maanden mensen op te vangen vanwege de grote instroom van vluchtelingen gedurende deze zomer. We weten dat er meerdere gemeenten in de Achterhoek zich bereid hebben verklaard om vluchtelingen op te vangen in noodopvang. COA geeft echter de voorkeur aan grote locaties met meer dan 600 mensen. GroenLinks vindt dat onverstandig. Grootschalige opvang betekent veel mensen op een beperkte ruimte en stapeling van vraagstukken ook voor de woonomgeving. Kleinschalige opvang (bv 250 mensen) is voor omwonenden veel beter te behappen en is voor de vluchtelingen prettiger. Met deze manier van werken  laat COA kansen lopen voor opvang waar draagvlak voor is en ontstaat het gesleep met mensen van crisisopvang naar  crisisopvang.

Ons tweede Kamerlid Linda Voortman heeft in de Tweede kamer gepleit voor kleinschalige noodopvang. De staatssecretaris gaf aan geen bezwaar te hebben tegen kleinschaliger noodopvang. We hopen dat COA daar naar luistert. Namens de GroenLinks wethouder van de gemeente Doetinchem