Door de gemeenteraad werd 10 november voor het eerst de Doetinchemse Keuze geëvalueerd. Een belangrijk moment omdat de Doetinchemse keuze alle zorg, jeugdzorg maar ook werk en inkomen omvat, waarvoor gemeente Doetinchem verantwoordelijk is.
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid.
Er is in de media de laatste tijd veel ophef ontstaan over gemeenten die niet al het geld, dat bestemd is voor zorg, daar ook daadwerkelijk aan besteden. In Doetinchem is dit niet het geval. Geld dat bestemd is voor de zorg gaat naar de zorg. Een gezonde financiële huishouding is ook voor GroenLinks belangrijk. We zijn desalniettemin verheugd met de bevestiging van het college dat, ondanks alle landelijke bezuinigingen, de kwaliteit van de zorg leidend is en niet het kostenplaatje voor de zorg.
Hieronder volgt de evaluatie van GroenLinks:
Geachte voorzitter, overige collegeleden en raadsleden
Op de allereerste plaats onze dank aan het college, maar vooral ook aan de medewerkers die hard hebben gewerkt om de decentralisaties naar de gemeente mogelijk te maken. Het is een stelselwijziging die zijn weerga niet kent en die gepaard gaat met de nodige onzekerheden. Het is lastig anticiperen wanneer je niet tijdig de gegevens krijgt van de jeugdigen voor wie je als gemeente verantwoordelijk bent. De problemen rond de PGB’s bij de sociale verzekeringsbank staan bij ons allen nog op het netvlies. De onduidelijkheid over wie nu onder welke nieuwe landelijke richtlijn valt, wel de WMO of toch de WLZ, hebben het er niet eenvoudiger op gemaakt. Budgetten die doorlopend veranderen, bezuinigingen en toch dezelfde kwaliteit moeten leveren, ga er maar aan staan.
De eerste evaluatie van de Doetinchemse Keuze hebben bij de verschillende fracties veel vragen opgeleverd. Ook bij GroenLinks. Het dikke pakket ‘Beantwoording vragen raadsfracties’ is hier getuige van.
Aantallen en budgetten in relatie tot de oude situatie zijn in de eerste evaluatie Doetinchemse Keuze genoemd. Maar we willen uiteraard ook graag weten wat de Doetinchemse Keuze nu oplevert voor de bewoners van Doetinchem. Wat zijn de resultaten, zowel voor individuele inwoners als op wijkniveau? Zitten we op het goede spoor of moeten we beleid bijstellen? Deze resultaten zien we bij een volgende evaluatie graag tegemoet.
Voor GroenLinks is preventie een belangrijk uitgangspunt. Een manier om preventie te verwezenlijken is een collectief aanbod. Een collectief aanbod dat leidt tot het verkleinen van risicofactoren. Zo kan gezamenlijk eten voor ouderen er toe leiden dat vereenzaming wordt tegengegaan en het welbevinden wordt verhoogd, waardoor ouderen langer instaat worden gesteld om zelfstandig te wonen. Naast de individuele trajecten zien we graag dat er meer aandacht komt voor een collectief aanbod dan nu het geval is.
Ook maatwerk is een speerpunt voor GroenLinks. Bij de indicatie huishoudelijke hulp is dit in het gedrang gekomen doordat er in beginsel, teveel is uitgegaan van een indicatie van twee uur. We zijn verheugd dat dit inmiddels hersteld is. Voor al het individuele aanbod geldt dat maatwerk de leidraad is. Gelijk aanbod leidt immers niet automatisch tot gelijke behandeling. De behoefte aan zorg verschilt per hulpvrager.
We maken ons zorgen over de wachttijd die ontstaat tussen de aanvraag voor een indicatie jeugdzorg en de uiteindelijke beschikking. Wanneer kinderen te lang moeten wachten op een aanbod, kan dit de problemen verergeren en in het ergste geval leiden tot een onveilige situatie. Goed dat er wordt gestart met een pilot om deze wachttijd terug te brengen. We horen graag hierover de resultaten.
Daarnaast vragen wij extra aandacht voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, omdat zij door een opeenstapeling van landelijke maatregelen in de knel komen.
GroenLinks is zich ervan bewust dat de stelselwijzigingen die gepaard gaan met bezuinigingen kunnen leiden tot onrust bij hulpvragers. Het is van groot belang om als raad goed naar hen te luisteren, omdat zij als geen ander kunnen aangeven wat er nodig is aan aanvullend beleid. De aanbevelingen van de sociale raad kunnen daarbij een leidraad vormen voor de raadswerkgroep.
GroenLinks is van mening dat we met de Doetinchemse Keuze op de goede weg zijn, maar er zal nog veel werk verzet moeten worden.