Sinterklaas

De waarde van tradities

Een feest voor alle kinderen

Ik ben opgevoed met Sinterklaas, Kerst en Drie Koningen. Ik groeide op beneden de rivieren in het katholieke Brabant en daar deed men niet aan Sint Maarten. Ik geniet evengoed intens van alle blije kleine kinderen die verwachtingsvol aan mijn deur een liedje komen zingen. 

Mijn moeder kende met haar Zwitserse achtergrond geen Sint Maarten, Sinterklaas heeft minder betekenis, maar wordt wel gevierd. Sinterklaas wordt in Zwitserland vergezeld door een duister figuur genaamd Krampus.

Mijn moeder had in haar wijsheid wel een mooie uitspraak over deze feesten; Sint Maarten deelt, Sinterklaas geeft en Jezus geeft zichzelf weg. Daarmee raakt ze wat mij betreft de kern. De werkelijke betekenis van deze feesten.

Verhalen worden doorgegeven van generatie op generatie. Van ouder aan kind. Die verhalen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Omdat de tijden veranderen en omdat we tot nieuwe inzichten komen. Wat niet zou mogen veranderen, is de betekenis achter de verhalen die we aan elkaar doorgeven.

De reden dat ik dit deel is dat ik hoop, dat als je deze feesten viert, je voor jezelf nagaat wat de werkelijke betekenis is voor jou? Wat maakt deze feesten voor jou belangrijk? Wat wil je anderen, vooral kinderen meegeven? Waarvan denk jij dat kinderen het meest zullen genieten? Wat is echt waardevol? Is het waardevol genoeg om dit met z’n allen te delen, ben je bereid iets te geven waarvan je weet dat het echt belangrijk is voor anderen? Dat het hierdoor ook een feest voor hen en voor hun kinderen kan zijn? 

Kinderen geloven graag in sprookjes. Niets zo mooi als een oude man die met zijn paard over het dak rijdt en cadeautjes door de schoorsteen gooit. De magie als er plotseling op het raam wordt geklopt, de deur opengaat en een hand verschijnt die pepernoten naar binnen gooit. Houdt die magie overeind voor je kinderen, zij zullen niet verdrietig zijn als de kleur van piet verschiet. Ze zijn misschien jong, maar prima instaat om dit feest een feest voor alle kinderen te laten zijn. Het plezier wordt er niet minder om.