In 2009 werd in het Akkoord van Groenlo door de deelnemende gemeenten afgesproken dat de Achterhoek in 2030 energieneutraal moet zijn. Pakweg 7 jaar later ligt het percentage duurzame energie op 4 á 5 procent. Als we op dezelfde weg doorgaan komen we er dus niet. GroenLinks heeft in de gemeenteraad van Doetinchem verschillende keren de urgentie en het belang aangegeven om eindelijk serieus met duurzaamheid aan de slag te gaan. Dit werd door de raad breed ondersteund, vorig jaar nog is onze motie ‘inhaalslag duurzaamheid’ unaniem aangenomen, waarna het college beloofde met een plan te komen.

Dit plan (koersdocument) met de titel ‘Doetinchem Natuurlijk Duurzaam’ lag op 18 februari ter besluitvorming voor aan de raad. De fractie van GroenLinks is zeer tevreden met dit helder en beeldend koersdocument. Het gaat uit van duurzaamheid als tweede natuur voor iedereen en dus niet alleen de ‘afdeling duurzaamheid’. Het maakt ook duidelijk dat duurzaamheid veel breder is dan alleen energie neutraal. Natuur, klimaat, afval als grondstof en mobiliteit maken ook onderdeel uit van het document. Er is voor een aanpak gekozen waarbij de gemeente een platvorm biedt dat initiatieven uit de samenleving verbindt en waar nodig ondersteunt. Ook is het college bezig met eigen ontwikkelingen, zoals een aantrekkelijke lening voor duurzame aanpassingen aan woningen van inwoners en een zonnepanelen-park op het A18 bedrijvenpark. Het koersdocument is een opmaat naar een concreet uitvoeringsplan mét financiële onderbouwing. GroenLinks heeft er begrip voor dat daarbij in de eerste plaats op energiebesparing en duurzame energie wordt ingezet, waardoor op korte termijn resultaat kan worden geboekt. We hebben wel twee moties ingediend. In de eerste motie wordt het college opgedragen om met concrete doelstellingen m.b.t. de uitvoering van de thema’s uit het koersdocument te komen. Dit om duidelijk te maken wat we op korte en lange termijn willen bereiken, het resultaat en de voortgang daarvan te kunnen beoordelen en waar nodig bijsturen. De tweede motie gaat over het eigen handelen van de gemeente. Bij elk relevant beleids- en uitvoeringsplan en elke relevante aanbesteding moet door de gemeente worden aangegeven op welke wijze aan de doelstellingen van duurzaamheid invulling zal worden gegeven.   

Beide moties van onze fractie werden aangenomen, alleen de fracties van de SP en D66 stemden tegen. Het koersdocument werd door de gemeenteraad unaniem vastgesteld.