Door: Robert Nijhuis
De verkiezingen, alweer een week geleden gehouden hebben een verrassend leuke uitslag voor de linkse partijen. Zowel de PvdA, GroenLinks als ook D’66 hebben een zetel gewonnen. Hieronder staat een overzichtje met het aantal zetels van de vorige verkiezingen en het aantal behaalde zetels bij deze verkiezingen.
Partij - 2002 - 2004
PvdA - 8 - 9
CDA - 9 - 8
VVD - 6 - 6
GroenLinks - 4 - 5
D'66 - 1 - 2
CD/SGP - 1 -1
Bij de laatste verkiezingen waren er twee zetels meer te verdelen, omdat bij de gemeentelijke herindeling de gemeente Doetinchem is uitgebreid met Wehl en een deel van Zelhem. Na verkiezingen komen de coalitie-onderhandelingen op de politieke agenda. Hoe stel je een college van Burgermeester en Wethouders (B&W) samen, die de stem van de kiezer goed weergeeft?
Laten we eerst eens kijken hoe het huidige college van B&W nu scoort. Het college wordt nu gevormd door de partijen CDA, PvdA en VVD en het CDA was de grootste partij met negen zetels. Bij de vorige verkiezingen behaalden deze partijen 23 zetels samen. Bij deze verkiezingen is de PvdA de grootste partij met negen zetels en deze partijen hebben nog steeds 23 zetels samen.
De PvdA zit – omdat het de grootste partij is – de onderhandelingen voor en kijkt welke mogelijkheden er zijn. Zij kan zich richten op de zittende vertrouwde coalitie, maar wil deze coalitie zo verder gaan. Het CDA heeft een zetel verloren en dan kun je je de vraag stellen of dat je niet even een stapje terug moet doen, zodat je gehoor geeft aan de stem van de kiezer.
Daar komt nog bij dat Henk Wubbels de lijsttrekker van de PvdA is. Loes van de Meys heeft namens de VVD-fractie laten weten dat er op geen enkele manier onderhandelingen mogelijk zijn tussen met de VVD en de PvdA, zolang Henk Wubbels van plan is om een wethouders-functie te gaan bekleden.
Een andere mogelijkheid voor een coalitie is een zogenaamd links blok, waarin de partijen PvdA, Groen Links en D’66 zitten. Als deze coalitie er komt, dan luistert de politiek dus wel naar de kiezers – aangezien alle drie partijen een zetel erbij hebben gekregen. En mag je de kiezer – waarvan overigens al een meerderheid bij de verkiezingen verstek liet gaan, omdat ze de politiek niet meer vertrouwen – negeren? Nee, dat lijkt mij niet.
Maar zoals u misschien wel weet, wordt er zoveel gepraat in de politiek en kan er aan iets dat gezegd is zo’n mooie draai aan gegeven worden, dat het wel zo ongeveer gezegd is maar met een andere intentie.