Een verenigd Achterhoek die de juiste balans weet te vinden tussen het democratische gehalte, respect voor eigenheid, effectiviteit waarbij concrete resultaten worden geboekt en waarbij we altijd het belang van de Achterhoekse burger voor ogen houden. Hierin schuilt wat GroenLinks betreft de meerwaarde van de vernieuwde Achterhoekse samenwerking.
Met de voorgestelde samenwerking krijgt de Achterhoek een nieuwe impuls.
Volksvertegenwoordigers worden meer betrokken bij de Achterhoekse samenwerking.
Die vernieuwde samenwerking moet ook gaan zorgen voor een sterkere lobby richting de provincie, Den Haag en Brussel. Niet ieder voor zich, maar samen krijgen we meer voor elkaar. We vergroten hiermee de kans dat investeringen onze kant op komen.
Helaas ontbreekt bij de verschillende thema’s waarbij wordt samengewerkt, ondermeer de zorg. Tussen zorg, onderwijs en werk zijn duidelijke verbanden. Er is nu al een groot tekort aan zorgpersoneel in een sterk vergrijzende Achterhoek. Organiseer dit niet weer apart van elkaar. Geen stroperige bureaucratische bedoeling met allerlei regionale clubjes naast dit Achterhoekse samenwerkingsverband. We willen per slot van rekening meer eenheid. Daar valt wat GroenLinks betreft zeker nog winst te behalen.
Het is met dit soort samenwerkingsverbanden altijd weer de kunst om de juiste balans te vinden. Hoe waarborg je het democratisch gehalte en zorg je er ondertussen voor, dat je toch effectief blijft en concrete resultaten boekt? Beiden zijn onlosmakelijk verbonden met je legitimatie.
Voorkom dat het een duur betaalde praatclub van bestuurders wordt. De Achterhoekse samenwerking moet er zijn voor de burger en die moet zich hier ook in herkennen. Regionale woonvisies zegt de gemiddelde Achterhoeker niks, maar wel een goede, betaalbare woning in een fijne buurt. Datzelfde geldt voor innovatieve smarthubs. Insiders lopen hier warm voor. Een leuke uitdagende baan in de techniek met goede vooruitzichten, zegt de meeste mensen meer.
De Achterhoek in 2030 energieneutraal. GroenLinks is daar sterk voorstander van, maar dat we zelfvoorzienend zijn en niet meer afhankelijk van gas uit het door aardbevingen geteisterde Groningen of uit Rusland, spreekt tot de verbeelding. Bovendien willen we allemaal graag dat onze kinderen en kleinkinderen, ook straks nog kunnen genieten van onze mooie Achterhoekse natuur.
Deze vernieuwde Achterhoekse samenwerking kost extra geld. Dus moeten de opbrengsten voor de Achterhoeker lonen. Laat regelmatig aan de Achterhoekse inwoners zien, wat deze samenwerking aan concrete resultaten oplevert. Volume zorgt voor slagkracht, echter nabijheid zorgt voor draagkracht. Zorg dat anti-Europese-sentimenten geen anti-Achterhoekse sentimenten worden. Voor een belangrijk deel hebben wij politici dit zelf in de hand.