Begroting 2013
In juli verrasten de fracties van de coalitiepartijen ons met de mededeling dat de voorjaarsnota van hun eigen college onvoldoende richtinggevend was. Omdat de meerjarenbegroting de uitwerking is van de voorjaarsnota, zou je van deze fracties vuurwerk mogen verwachten tijdens de begrotingsbehandeling. Maar dat liep met een sisser af. De begroting werd voor zoete koek geslikt ondanks het feit dat er helemaal geen rekening wordt gehouden met de negatieve gevolgen van recente ontwikkelingen. Het college heeft nota bene in de begroting staan dat de financieel economische crisis in 2013 zal zijn afgelopen.
De fracties van de coalitiepartijen accepteerden de uitleg van het college dat de laatste ontwikkelingen niet waren te voorzien. Tegelijkertijd stelden dezelfde fracties veel kritische vragen en spraken ze hun bezorgdheid uit over de houdbaarheid van het sociale beleid van de gemeente. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat omwille van de 'lieve vrede' en de wisseling van de wacht door het vertrek van wethouder van Dijk, de rijen in de coalitie gesloten zijn. Schijnbaar nemen ze dan veel voor lief…
Scherpe keuzes
GroenLinks heeft voorgesteld de begroting voor kennisgeving aan te nemen en het college nu kaders mee te geven waaraan de begroting moet voldoen. Allereerst hebben wij voorgesteld een stop te zetten op de voorgenomen uitgaven en investeringen in het fysieke domein. We kunnen als gemeente niet nog meer verplichtingen aangaan terwijl we weten dat we de komende jaren geld tekort komen. Het bedrijventerrein A18 is een miljoenenstrop. GroenLinks weigert de tekorten die daarbij ontstaan te financieren door te bezuinigen op het sociale domein. De aanhoudende economische crisis en de ingestorte vastgoedmarkt dwingen ons tot scherpere keuzes op het gebied van wonen, bedrijven, kantoren en winkels en verkeer. GroenLinks is hiertoe bereid. Wat ons betreft kunnen de middelen voor de oostelijke randweg meteen gestort worden in een risicoreserve.
Investeren in het sociale domein
We hebben ook dit jaar weer gepleit voor een toekomstgerichte economie. GroenLinks zet zich altijd in voor een groene gemeente die uitblinkt in schone energie, fietsvriendelijkheid, duurzame landbouw, innovatief ondernemerschap, een sprankelend cultureel klimaat, een gezonde leefomgeving en een rijke natuur.
Ten aanzien van het sociale domein vindt de fractie van GroenLinks dat de overheid dient te zorgen voor hetgeen dat kwetsbaar is. Ze moet opkomen voor mensen die het niet zelfstandig kunnen redden. Het is onzin om steeds weer alles te gooien op de eigen verantwoordelijkheid. Om de ergste effecten van de rijksbezuinigingen op de sociale zekerheid op te kunnen vangen zullen we middelen moeten vrijmaken. De gemeenteraad was bereid €29 miljoen te reserveren voor de woningbouwgrexen. GroenLinks kan niet bevatten dat we voor het sociale domein niet tot een soortgelijke inspanning bereid zijn.
Motie oostelijke randweg
De fractie van GroenLinks heeft een motie ingediend om een pas op de plaats te maken voordat de gemeente Doetinchem miljoenen gaat investeren in de oostelijke randweg. Deze motie werd door de coalitiepartijen verworpen; “er zijn geen problemen, de begroting voor 2013 is sluitend” was de beargumentering. De oostelijke randweg gaat de gemeente Doetinchem echter tot in lengte van jaren een miljoen euro per jaar kosten aan aflossingen en rente. De coalitiepartijen lijken zich niet te beseffen dat ze nu geen pot met Nuon-geld meer krijgen om nieuwe gaten in de begroting te dichten. Is het een kwestie van de boodschap niet begrijpen of niet willen begrijpen? Kortom een teleurstellende vergadering over een nu al achterhaalde begroting in een wereld waar echt wel wat aan de hand is!