De gemeente Doetinchem staat er financieel niet goed voor. Er zijn door het college twee scenario’s geschetst als we niets doen; Één oplopend tot 12,5 miljoen en de ander tot zo’n kleine 19 miljoen euro in de komende paar jaren. De tekorten hebben twee belangrijke oorzaken.

●De eerste reden is dat Doetinchem net als vrijwel elke andere gemeente in Nederland stijgende miljoenentekorten heeft op de zorg. Als gevolg van de tekorten in de jeugdzorg heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brandbrief gestuurd naar het rijk.

●De tweede reden is dat we dit jaar beduidend minder geld krijgen vanuit het rijk. Ook dat laatste geldt helaas voor veel gemeenten. Daarom is op 18 juli een voorstel aangenomen door de hele gemeenteraad, om een oproep te doen aan het rijk meer geld beschikbaar te stellen.

De tekorten betekenen hoe dan ook, dat de gemeenteraad beslissingen moet gaan nemen, die we geen van allen leuk vinden. Tegelijkertijd willen we zoveel mogelijk wél realiseren, tegen zo laag mogelijke kosten.

Tijdens verkennende debatten, hebben we aangegeven waar onze voorkeuren liggen en wat volgens ons anders kan. GroenLinks heeft daarbij de nadruk gelegd op de zorg, jeugdzorg, armoedebestrijding en diversiteitsbeleid. We hebben duurzaamheid, biodiversiteit en aanpassing aan het veranderende klimaat eveneens als speerpunten benoemd.

 

Zorg

Voor GroenLinks betekent dit, dat de basisvoorzieningen voor onze inwoners, zeker voor degenen die dit het hardste nodig hebben op peil blijven. Een voorbeeld van zo’n basisvoorziening is de huishoudelijke zorg. De huishoudelijke medewerkers zijn vaak de eersten die signaleren, wanneer het dreigt mis te gaan. Belangrijk werk voor veelal oudere en kwetsbare inwoners, waardoor ons ook nog eens veel duurdere zorg wordt bespaard.

 

Jeugdzorg

Recent schreef de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten een brandbrief over de jeugdzorg, waarbij gemeenten dreigen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg terug te leggen bij de landelijke overheid. Deze brief geeft aan, hoe schrijnend de tekorten op de jeugdzorg zijn. Van de vraag ‘wat willen we voor onze jeugdige inwoners’, verschuift het accent steeds meer naar kostenbeheersing door middel van een bedrijfsmatige aanpak, waarbij marktpartijen, inkoopprocedures, prestatiecontracten, kwantificering van de output en doelmatigheidswinsten sleutelbegrippen zijn. Jeugdzorgmedewerkers worden geconfronteerd met veel administratieve lasten. Het gaat af van kostbare tijd die eigenlijk voor kinderen en hun verzorgers is bedoeld. Efficiëntie kan nog wel eens leiden tot een tunnelvisie. De weerbarstige en rommelige dagelijkse werkelijkheid laat zich niet zo makkelijk vangen door systeemdenken. GroenLinks vindt dat de overheid meer vertrouwen moet stellen in de professionaliteit van de mensen die het werk doen. Zij weten als geen ander, wat er aan zorg nodig is. Als neveneffect zou juist dit ook de weg kunnen zijn naar kostenbeheersing.

 

Armoedebestrijding

Als je geen geld hebt, houdt alles op. Geen geld, betekent geen huur, gas, water en licht kunnen betalen, ziektekosten, oplopende schulden, uithuiszetting, kortom het raakt de bestaanszekerheid van jou en je gezin. Al het andere is onbegonnen werk, als de basis niet op orde is. Gelukkig hebben we dit in Doetinchem goed geregeld, een belangrijk uitgangspunt voor GroenLinks. Doetinchem kent een stevig armoedebeleid met behoorlijk wat financiële mogelijkheden voor inwoners. Er zijn meerdere zinvolle projecten. Een voorbeeld waar we als GroenLinks echt blij van worden, is het project energie-armoede. Besparing op milieu wat ook nog eens goed is voor de portemonnee van mensen, die het toch al niet breed hebben. Helaas leven niet alleen uitkeringsgerechtenden maar ook werkenden in toenemende mate in Nederland, onder de armoedegrens. GroenLinks vindt het belangrijk, dat het armoedebeleid in Doetinchem op peil blijft.

 

Diversiteitsbeleid

Met de toenemende polarisatie in ons land ziet GroenLinks de uitvoeringsagenda diversiteitsbeleid onverkort als urgent. Laten we als gemeente Doetinchem in samenwerking met onze partners en inwoners een krachtig signaal afgeven, dat we artikel 1 van de grondwet in onze gemeente uiterst serieus nemen.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor GroenLinks een speerpunt. Zowel het besparen als opwekken van duurzame energie. Wat ons betreft blijven we volop inzetten op verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Ook wat betreft bet de overgang naar een circulaire economie. Er hoeft echt geen geld naar allerlei extra loketten. Als je investeert doe dat in concrete maatregelen die zichtbaar resultaat opleveren. Die zichtbaarheid is naar de inwoners ook essentieel. Goed voorbeeld doet volgen.

 

Aanpassing aan het veranderende klimaat

Klimaatadaptie wordt met de klimaatverandering steeds urgenter. De Achterhoek is één van de droogste regio’s van Nederland. Dat vraagt om vergaande aanpassingen op het gebied van wateropvang en hittestress. Bomen en groen leveren veel positieve effecten op. Ze beperken de opwarming van de stad, zorgen voor een betere waterhuishouding en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Recente onderzoeken tonen aan dat bomen de co2-concentratie in de atmosfeer voor een belangrijk deel laten dalen.

 

Biodiversiteit

Het is mooi om te zien dat terughoudend maaibeleid een positieve uitwerking heeft op biodiversiteit. Bermen krijgen een nostalgische aanblik met klaprozen, korenbloemen en margrieten. Niet alleen wordt onze gemeente er fraaier van, maar het is ook goed voor de bijen, hommels en vlinders. Wat GroenLinks betreft hoe meer hoe beter. Ook zijn we blij met acties als de gratis bomenverstrekking voor bewoners en tegel eruit, plant erin.

 

Niet geheel onverwacht waarschijnlijk. GroenLinks is minder enthousiast over doorontwikkeling van bedrijvenparken tegen hoge bedragen. We investeren liever in fietspaden dan in nieuwe autowegen. In tijden van schaarste hebben we liever dat het geld rechtstreeks naar organisaties en verenigingen gaat, dan naar allerlei overkoepelende voorzieningen.