Inhoud: er is een 'nieuw' college, de onderhandelingen, de inbreng van GroenLinks, relatie met de PvdA, toekomst voor de veemarkt, dure maquette, landelijke verkiezingen.

Er is een 'nieuw' college
De verwachting uitgesproken in ons vorige fractiebericht is uitgekomen: De komende 4 jaar worden de wethouders geleverd door PvdA(2), CDA en VVD.

Samen hebben deze partijen 23 van 29 raadszetels. Daarmee is GroenLinks met 4 zetels de grootste partij buiten het college geworden.

Gezien de geringe verandering in de samenstelling van het college is weinig vernieuwend beleid te verwachten. De verdeling van de taken binnen het college is vrijwel gelijk gebleven. De 4 wethouders zijn:

Henk Wubbels (PvdA) Onderwijs, cultuur, milieu

Alfred Veltman (PvdA) Sociale zaken en sport

Jan Keukenkamp(CDA) Ruimtelijke Ordening

Ans Jenniskens (VVD) Financiën, personeel en eco-

nomische zaken.

Burgemeester Fokkens houdt algemene zaken en de contacten met bedrijven. Hij zal zich met name bezighouden met de contacten rond het industrieterrein Hamburgerbroek, een van de grootste projecten in de geschiedenis van Doetinchem als het allemaal gaat lukken.

De onderhandelingen
Na de vorige verkiezingen zijn de eerste gesprekken gevoerd over het beleidsprogramma voor de komende 4 jaar. Alle partijen waren daar bij betrokken.

Dit keer zag de PvdA daar vanaf . Zij moest als grootste partij in de raad het initiatief nemen. In de gesprekken heeft de PvdA nauwelijks iets losgelaten over de reden om het dit keer anders te doen. Er zijn wel enkele redenen te bedenken:

De vorige keer bleek aan het eind van de gesprekken over het programma dat 3 partijen de inhoud konden onderschrijven: CDA, PvdA en GroenLinks. Wij vroegen vervolgens om een wethouderszetel om het programma mee uit te voeren. Dat kwam voor de PvdA onverwacht. Met 4 zetels voor GroenLinks wilde men dat risico niet nog eens lopen. Wanneer partijen het programma onderschrijven wordt het moeilijker ze uit het college te weren.

Een andere reden is, dat er de vorige keer nog al wat progressieve punten in het programma konden worden opgenomen, omdat PvdA, D66 en GroenLinks samen net een meerderheid in de raad hadden. Die meerderheid is nu vervallen: 14 van 29 zetels. CDA en VVD zouden in de gesprekken met behulp van de SGP/RPF de inhoud kunnen bepalen.

De PvdA organiseerde daarom gesprekken met alle partijen afzonderlijk. In die gesprekken was steeds sprake van eenrichtingsverkeer. Er werd gevraagd naar de wensen en gedachten van andere partijen, maar de PvdA legde geen enkele kaart op tafel. De PvdA eiste in feite alles voor zichzelf op. De afgelopen 4 jaar was de PvdA met 2 wethouders al oververtegenwoordigd: Met de burgemeester erbij waren er 3 leden van de PvdA en 2 van het CDA, terwijl het CDA een zetel meer had.

Met de twee zetels winst (waarvan 1 door de uitbreiding van de raad) wilde men nog meer: weer 2 wethouders en de burgemeester, de post van loco-burgemeester en de portefeuille Ruimtelijke Ordening overnemen van Jan Keukenkamp. Terwijl CDA en VVD maar iets kleiner zijn dan de PvdA (7 tegenover 9) zouden zij een wethouder minder moeten hebben en genoegen moeten nemen met de overblijvende portefeuilles.

Jan Keukenkamp heeft zich terecht hard gemaakt voor behoud van zijn portefeuille. Voor de rest hebben CDA en VVD de leiding van de PvdA geaccepteerd.

Henk Wubbels stelde na afloop van de gesprekken, dat ze eruit waren gekomen dankzij het toegeven van de PvdA (de post Ruimtelijke Ordening dus). Toegeven hangt natuurlijk af van waar je begint.

Het is de vraag of de leiding van de PvdA in de praktijk ook gaat werken. Door de nieuwe samenstelling van de raad hebben CDA en VVD als het erop aankomt de mogelijkheid om in de raad een meerderheid te vormen met SGP/RPF of D66. Ze zullen dat zeker als mogelijkheid achter de hand houden.

De inbreng van GroenLinks
In ons eerste gesprek met de PvdA hebben we een aantal voor ons belangrijke zaken ingebracht en gesteld dat we graag een wethouder wilden leveren om daaraan te werken. Daarnaast hebben we gesteld dat het goed zou zijn voor Doetinchem als het onderwijsbeleid bij een andere wethouder zou komen. Er zit nogal wat oud zeer bij de mensen waarmee verder gewerkt moet worden. René heeft zich beschikbaar gesteld voor onderwijs.

In een volgende bijeenkomst is gesproken aan de hand van een "romp-programma" opgesteld door de PvdA. We vonden het nogal vaag en wilden een aantal punten aangescherpt hebben. Omdat de PvdA verder nauwelijks iets van hun opvattingen duidelijk maakten, ging het erop lijken dat de andere partijen uit elkaar gespeeld zouden worden. René nam daarom het initiatief voor een bijeenkomst met CDA, VVD en GroenLinks. Daar werd besloten niet meer apart met de PvdA te praten en alleen nog gezamenlijk. Bovendien kwam de optie van een college met 3 wethouders aan de orde. De financiële kant van een voorstel wordt tegenwoordig direct bij de betreffende wethouder besproken. De portefeuille van de wethouder van financiën is niet zo groot meer. Bovendien zou de burgemeester best een iets grotere taak kunnen krijgen. Een wethouder minder zou ook nog een bezuiniging van meer dan een ton opleveren, meer dan de bezuiniging die nu voor Amphion ingeboekt staat. En het belangrijkste natuurlijk: Drie wethouders zou een goede afspiegeling betekenen bij een college van de 3 grootste partijen. Als de PvdA niet akkoord zou gaan zou een college van CDA, VVD en GroenLinks overwogen kunnen worden. Later bleek dat deze laatste optie geen steun van de VVD kon krijgen en dat zo'n college ook voor de achterban van GroenLinks een te grote stap zou zijn.

Daardoor kon er geen echt tegenwicht tegen de PvdA ontstaan. De VVD heeft uiteindelijk daarbij nog het meest ingeleverd en we hoeven daar als GroenLinks natuurlijk niet om te treuren. De VVD wilde een wethouderszetel waarmee ze zich zou kunnen profileren. Wat de financiën betreft zullen dat voorlopig bezuinigingen zijn en wat het economisch beleid betreft, profileert de VVD zich achter de rug van Fokkens.

Relatie met de PvdA
Gezien de partijprogramma's is de PvdA de partij die het dichtst bij GroenLinks staat. Daarbij gaat het met name om het milieu, jongerenbeleid en de steun voor de lager betaalden. Op grond hiervan zou je verwachten dat we elkaar makkelijk moeten kunnen vinden.

In de afgelopen raadsperiode heeft het college met de PvdA echter niet eens de moeite genomen om ideeën van GroenLinks zoals het Vlijtsstraattracé, het stadhuisplein en de stadspas te onderzoeken. We hebben verder de indruk dat veel van wat er de afgelopen periode mis is gegaan (scholenfusie, de Gruitpoort, sociale dienst) te maken heeft met de aanpak van de twee PvdA-wethouders.

Bij de collegeonderhandelingen kwamen we door het optreden van de PvdA tegenover elkaar te staan. De PvdA was op zoek naar de verschillen met GroenLinks en naar de overeenkomsten met de VVD.

Het college zullen we de komende periode op hun daden beoordelen en we blijven de PvdA steunen in alle zaken waar we hetzelfde over denken.

Als bijvoegsel treft u een dagboek van René aan, waarin

u kunt lezen hoe de onderhandelingen verlopen zijn.

Toekomst voor de veemarkt
In de raadsvergadering van 26 maart werd een notitie over de veemarkt besproken. De gemeente moet de laatste jaren geld bijpassen voor de veemarkt. De aanvoer van vee loopt terug. Steeds meer vee wordt rechtstreeks tussen boeren en slachterijen verhandeld zonder dat er een markt tussenkomt. Daarbij speelt de computer waarmee vraag en aanbod op elkaar wordt afgestemd een steeds grotere rol.

Deze trend, die ook voor de andere veemarkten in Nederland geldt, maakt het nodig om te kijken hoe lang de gemeente nog de tekorten moet opvangen. De notitie geeft daarover geen duidelijkheid. Als we nu stoppen zullen de kosten nog een tijdje doorlopen doordat er veel investeringen nog afbetaald moeten worden. Dat zou alleen betaald kunnen worden uit een andere bestemming van het veemarktterrein. Alternatieven zijn echter niet bekeken. De notitie komt tot de conclusie dat de veemarkt de komende jaren nog moet blijven. Ondertussen wordt er meegedaan aan een landelijk onderzoek naar de perspectieven. Wij willen dat er ondertussen ook naar de alternatieven wordt gekeken: Woningbouw bij de markthal, handhaven parkeergelegenheid, een andere meer toeristische opzet van de markt, enz. Er wordt naar gestreefd om in de zomer van 1999 meer gegevens op tafel te hebben.

Dure maquette
De gemeenteraad heeft met een krappe meerderheid besloten 500.000 gulden te besteden aan twee maquettes van de stad Doetinchem, gemaakt door H. Tomesen. De eerste geeft de situatie in 1940 weer, dus voor het bombardement, en de tweede in 1870.

We denken dat de maquettes zeker waardevol zijn voor Doetinchem. Toen de maquette in het stadhuis stond opgesteld hebben veel mensen van hun enthousiasme laten blijken. De prijs is echter te hoog, zeker in een tijd dat op allerlei instellingen moet worden bezuinigd. Dat Kothuis bleef beweren dat het om een apart potje ging en dus los stond van de bezuinigingen is schrijnend.

Een slechte zaak is ook dat het voorstel niet uitgewerkt is voor de bijkomende kosten. Het tentoonstellen van de maquettes en het onderhoud zal ook jaarlijks nog een groot bedrag vergen. Een sprong in het diepe dus.

Wat ons betreft had het college verder meer werk moeten maken van het zoeken naar sponsors. Een plek in het nieuwe handelscentrum voor bedrijven had best gekund.

In de raadsvergadering stemden PvdA, D66 en GroenLinks tegen. Doordat de wethouders van de PvdA echter voor stemden werd het voorstel toch aangenomen. Toch handig een paar wethouders in het college.

Landelijke verkiezingen
GroenLinks staat er goed voor in de peilingen voor de komende verkiezingen. Hoewel voor GroenLinks de peilingen altijd hoger zijn dan de uiteindelijke uitslag, overwegen nu bijna twee keer zoveel mensen als bij de vorige verkiezingen GroenLinks te stemmen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is GroenLinks de 4e partij van Nederland geworden. Bij de college-onder-handelingen heeft GroenLinks in een aantal gemeenten de plaats van D66 ingenomen. Zo gaat ook in Arnhem GroenLinks deelnemen aan het college.

Tenslotte blijkt uit een peiling Paul Rosenmöller na Wim Kok de populairste en betrouwbaarste politicus.