Inhoud: dualisme in de praktijk, een "nieuw" college van B&W, de leugen van het CDA, speciale aanbieding..., stemming, vergadertijd, adbest.
Dualisme in de praktijk
Misschien heeft u er weinig van gemerkt, maar sinds 7 maart is alles anders geworden in de gemeentelijke politiek. Geen saaie raadsvergaderingen meer, maar echte discussies. Vergelijkbaar met Tweede Kamerdebatten.
In de landelijke politiek hebben regering en parlement strikt gescheiden taken. Het kabinet bestuurt, de Kamer controleert. Dezelfde taakverdeling is nu ook doorgevoerd in de lokale politiek. Het college van burgemeester en wethouders bestuurt, de gemeenteraad controleert. Wethouders mogen zichzelf niet controleren en zijn dus geen raadslid meer. Ook kunnen ze geen raadscommissie voorzitten. Door deze duidelijke taakverdeling moet voor iedereen helder zijn wie waarvoor verantwoordelijk is. De raad kan zich daardoor onafhankelijker van het bestuur opstellen. Dat zal leiden tot een levendig debat in de raad. Misschien wordt de lokale politiek dan voor de burgers weer interessant.
De eerste raadsvergadering "nieuwe stijl" hebben we achter de rug. Wel een beetje anders, maar vernieuwend? Nee.
Een "nieuw" college van B&W
Na de verkiezingen volgden onderhandelingen over een nieuw collegeprogramma. Het eerste binnen het duale stelsel en daarom bijzonder. Een mooie kans om de zaak eens op een andere manier aan te pakken en een voorschotje op de bestuurlijke vernieuwing te nemen. Hoopten we.
Het CDA, winnaar van de verkiezingen en daarmee formateur, koos echter voor voortzetting van de oude coalitie. Na een inventarisatie van de wensen van de diverse partijen stelde men een collegeprogramma op dat kan rekenen op een breed draagvlak binnen de raad. Uit alle verkiezingsprogramma’s staat er wel iets in en daardoor is het een compromis vol tegenstrijdigheden en valse beloftes.
Daarnaast valt op dat de portefeuilleverdeling van de wethouders praktisch hetzelfde blijft, terwijl de gemeentelijke organisatie volledig anders wordt ingericht. Wanneer je als bestuur van de organisatie een nieuwe manier van werken vraagt, is het niet onlogisch om meteen te kijken of de eigen taakverdeling niet daaraan moet worden aangepast. Maar ook die vernieuwing zat er niet in.
Als excuus om aan de oude situatie vast te houden werd de korte "regeerperiode" in verband met de gemeentelijke herindeling genoemd. Daarnaast acht men continuïteit gewenst met het oog op de verschillende grote projecten die op stapel staan.
Zoiets heet een gemiste kans.
De leugen van het CDA
U heeft het vast wel in de krant gelezen. Grote woorden van het CDA over een oostelijke randweg die er in 2005 moet liggen. Het is een van de pijlers uit het collegeprogramma. Onder elkaar mogen de drie collegepartijen daarna dan wel wijselijk hebben besloten om dat harde jaartal maar te schrappen, tot een rectificatie in de pers is het niet gekomen. Ook ten aanzien van Gaanderen werden luidkeels allerlei verwachtingen gewekt.
Hoe kunnen partijen die al jaren in het college zitten en voortdurend gepleit hebben voor behoud van het Achterhoekse landschap en de plattelandskernen, plotseling (en dwars tegen bestaande provinciale bestemmingsplannen en regionale ontwikkelingsvisies in!) uitbreiding van woningcontingenten en bedrijventerrein aan Gaanderen beloven? Anders gezegd, hoe kunnen dezelfde collegeleden die tijdens de discussie rondom de herindeling de buurgemeenten verweten alleen maar aan zichzelf te denken, nu zomaar een draai maken van 180 graden? En hoe kan het college met droge ogen een versnelde aanleg van de oostelijke randweg verkopen in de wetenschap dat alle procedurele wegen moeten worden doorlopen waardoor die versnelling geen realistisch verhaal is? Wij kunnen er niet bij.
Speciale aanbieding…
Hoewel de formateurs de mond vol hadden van lokale vernieuwing, kozen ze voor de bekende weg. Sterker nog, behalve de posten binnen het college werden ook de voorzitterschappen van de raadscommissies bij de collegeonderhandelingen betrokken.
Zo kreeg GroenLinks van het CDA het voorzitterschap van de commissie regelgeving "aangeboden". Een wonderlijk aanbod, want in het nieuwe dualistische stelsel horen dit soort raadsfuncties niet door het college, maar door de raad te worden verdeeld. En dan in een gezonde open en openbare discussie. Bovendien zouden dergelijke functies toch op basis van erkende kwaliteit en belangstelling van de kandidaten moeten worden ingevuld, in plaats van op basis van politieke verhoudingen?
Maanden geleden werd de interesse voor een commissievoorzitterschap al gepeild. Enkele, werkelijk gemotiveerde mensen reageerden. Rond de verkiezingen dienden zich plotseling andere kandidaten aan en die moeten het nu opeens worden. Dat is op zijn minst een vreemde gang van zaken.
Misschien vraagt u zich af waarom er opeens zoveel animo is voor de functie van technisch voorzitter. Welnu: commissievoorzitters krijgen een plaats in het presidium. Het presidium bepaalt wat voor onderwerpen er op de agenda van de raad komen en stemt de agenda’s van de drie commissies op elkaar af. Gewoon een agendacommissie die in het openbaar vergadert. Niet meer en niet minder. Voor sommigen lijkt het echter van levensbelang om in het presidium terecht te komen, want daarin zal het allemaal gaan gebeuren.
Wij geloven daar niet in. We geloven er wel in dat iemand op grond van persoonlijke kwaliteiten en affiniteit met het onderwerp onafhankelijk een vergadering kan voorzitten. Ook geloven we dat een college bestaande uit leden van collegepartijen en een presidium gevormd door leden van de oppositie een prima eerste stap in de richting van de bedoelde vernieuwing zou zijn. Om die reden hebben we René Kortooms naar voren geschoven voor het voorzitterschap van de commissie beleidsontwikkeling. Hij heeft de benodigde kwaliteiten, bewezen affiniteit met het onderwerp en hij is onafhankelijk. Het is de vraag of dat laatste van zijn tegenkandidaat kan worden gezegd. Maar die had de meerderheid van de raad mee.
Stemming
Wij zijn het niet eens met de manier waarop het college is gevormd en niet te spreken over de wijze waarop politieke verhoudingen bepalend zijn geweest bij de invulling van raadsfuncties. Evenmin kunnen we instemmen met het programma waarop de collegepartijen zich hebben gevonden Met programmapunten als asfaltmuren rond Doetinchem; uitbreiding van bedrijventerrein en woningbouwcontingenten voor Gaanderen terwijl er nog geen totaalvisie voor het gebied is ontwikkeld; beëindiging van het gedoogbeleid en nauwelijks uitzicht op een wijkgerichte aanpak kunnen we absoluut niet uit de voeten. Een college dat dit, deels op valse beloftes gebaseerde programma wil gaan uitvoeren, verdient het om tegen zichzelf in bescherming genomen te worden. We hebben dan ook bij alle wethouders tegengestemd.
Vergadertijd
Jarenlang en tot schriftelijke vragen toe hebben we aangedrongen op verplaatsing van de commissievergaderingen van 16.00 uur naar de avond. Het is immers niet burgervriendelijk wanneer mensen vrij moeten nemen om bij zo’n vergadering te kunnen zijn. Uiteindelijk hadden we de VVD, D66 en SGP- Christenunie mee, maar het lukte nooit om er een meerderheid voor te krijgen. Het "voortschrijdende inzicht" dat de andere partijen plotsklaps heeft bevangen was dan ook een aangename verrassing. Vanaf nu beginnen alle commissies om 19.30 uur.
Helaas geldt die klantvriendelijke benadering nog niet voor het tijdstip waarop hoorzittingen worden gehouden. Zo moeten tegenstanders van de sluiting van het klaphekje bij de Wielstraat hun bezwaar komen toelichten om 10.00 uur.We zullen deze praktijk de komende tijd zeker op de agenda zetten. Evenals de discussie rondom het klaphek trouwens. Daarbij gaat het ons niet alleen om de voorgenomen sluiting. We willen een debat over de verantwoordelijkheid van het college voor de gebrekkige fietsinfrastructuur van en naar Dichteren. Ook over hoe die op korte termijn te verbeteren valt. Daarnaast willen we dat nu al bekeken wordt waar straks de fietsverbindingen van en naar de nieuwe wijk in Wijnbergen kunnen worden gemaakt en welke procedurele stappen daarvoor nodig zijn.
Asbest
Pas geleden werd er in basisschool Het Palet asbest aangetroffen. Om te voorkomen dat het in de toekomst problemen gaat geven, moet het worden verwijderd. Tijdens die schoonmaakoperatie gaan de leerlingen naar school op het AZC.
Vroeger werden asbestplaten vaak in de bouw gebruikt. Sinds 1993 mag dat niet meer, maar in veel gebouwen zijn ze nog wel aanwezig. Zolang de platen heel blijven is er niets aan de hand. Als het materiaal stuk gaat, kunnen er echter asbestdeeltjes in de lucht komen. Dat laatste is erg ongezond. Dat verklaart de commotie bij elke asbestvondst.
De GGD onderzoekt alle schoolgebouwen eens in de drie jaar op hygiëne en veiligheid. Daarbij wordt gevraagd naar de aanwezigheid van riskante bouwmaterialen. Het verslag van het onderzoek en eventuele aanbevelingen worden naar de school en het schoolbestuur gestuurd. Die zijn verantwoordelijk voor het opvolgen van de aanbevelingen. Er wordt op het ogenblik uitgezocht hoe een en ander bij Het Palet is gelopen. Naar aanleiding van dit alles komt er een inventarisatie van alle openbare gebouwen op de aanwezigheid van asbest.