Inhoud: begroting 1998, vragen aan het college, Holterhoek naar de rechter, GroenLinks tegen fietspad, toekomstige woningbouw, Hamburgerbroek, anti-armoedebeleid.
Begroting 1998
In een chaotisch verlopen vergadering is op 27 november dan toch de begroting voor 1998 vastgesteld. Met een aantal schorsingen en partijen die onverwachte standpunten innamen was er sprake van hogere politiek die voor buitenstaanders nauwelijks nog te volgen was. Zelfs de pers was af en toe het spoor bijster.
De VVD had deze zomer tegen de meerjarenraming voor 1998 tot 2001 gestemd, maar vond dat ze nu voor de begroting moest stemmen, terwijl men eigenlijk tegen was. De begroting is gebaseerd op de besluiten van de raad van deze zomer en de VVD vond terecht dat je niet tegen het college kunt zijn als ze de besluiten van de gemeenteraad uitvoert. De vraag is natuurlijk wel of er voor of tegen het college gestemd werd of over de begroting. Als een college twee keer hetzelfde voorstel voorlegt moet je dan de tweede keer voor stemmen?
Wij wilden eigenlijk het standpunt van de VVD volgen, omdat we met de VVD vinden dat de begroting de bezuinigingen teveel voor zich uitschuift. Ook D66 had een sterk verhaal over de problemen met deze begroting. Er waren echter verschillende wijzigingsvoorstellen ingediend, waarvan met name het voorstel voor kwijtschelding van belastingen voor de laagste inkomens heel belangrijk was. Als we tegen de hele begroting stemden, waarom zouden we hem dan nog willen wijzigen? Dat is onlogisch. Hoewel het ook vreemd is als je buiten spel zou staan door je over de begroting als geheel uit te spreken. Na overleg accepteerden we de begroting "onder protest".
Al even verwarrend was de discussie rond de kwijtschelding bij een laag inkomen. Nu kunnen de gemeentelijke heffingen voor 95 % worden kwijtgescholden en er lag een voorstel om daar 100 % van te maken. Zelfs de VVD was daarvoor, maar dan moesten daar ook inkomsten tegenover staan. De VVD stelde daarom voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) met 1 % te verhogen. Daar was het CDA weer fel tegen, zodat er allerlei varianten op tafel kwamen. Uiteindelijk wordt het geld nu voor 1998 uit een ander potje gehaald en in 1999 de OZB verhoogd. Wij gingen ook akkoord met dit voorstel om de 100 % kwijtschelding te redden.
Nog twee andere uitkomsten van de begrotingsbehandeling: De functie van de emancipatiewerkster is gesneuveld. Alleen 5 raadsleden van de PvdA en 3 van GroenLinks wilden deze nog 2 jaar handhaven.
Een apart tarief voor 1 of 2 persoons huishoudens bij de reinigingsrechten (huisvuil) werd tenslotte aangenomen met 13 tegen 11 stemmen. De bedoeling is dat er later een tarief komt dat afhangt van de hoeveelheid huisvuil die iemand aan de weg zet. Een tarief naar gewicht dus.
Vragen aan het college
Op 20 november kwamen in de gemeenteraad de vragen aan de orde, die door VVD, D66, SGP/RPF en GroenLinks aan het college waren gesteld. Met de vier partijen waren we overeen gekomen om vragen te stellen over het niet op tijd geven van de juiste informatie aan de raad en het niet oppikken van signalen vanuit de raad. We zien duidelijke tekortkomingen in het optreden van het college. Zie hiervoor ook het vorige fractiebericht.
De schriftelijke antwoorden op de gestelde vragen was ronduit teleurstellend. Zo stond er Vragen over functioneren gemeenteraad boven het agendapunt terwijl wij toch dachten dat het over het optreden van het college ging. René Kortooms sprak van zelfgenoegzaamheid van het college. Burgemeester Fokkens nam in de raad de vragenstellers de wind uit de zeilen door te zeggen dat het college wel degelijk de zwaarte van het signaal van de gehele oppositie in de raad had begrepen. In een informele vergadering op 11 december wil het college met de raad verder praten over de manier waarop de raad meer bij het beleid betrokken kan worden en daarvoor zijn inmiddels de fractievoorzitters bij elkaar geweest. Wanneer hier meer uitkomt hoort u dat via het fractiebericht.
Holterhoek naar de rechter
De scholengemeenschap Holterhoek is naar de rechter gestapt, omdat de gemeente geen uitsluitsel wil geven over de ca. 6 miljoen die door het ministerie in 1996 aan de school is toegezegd voor gedeeltelijke nieuwbouw voor de school. Op 1 januari 1997 is de zorg voor de schoolgebouwen overgegaan van het ministerie naar de gemeenten, waardoor de toezegging van de minister bij de gemeente op het bordje kwam te liggen. De gemeente ging daarop in beroep bij de Raad van State omdat ze geen inspraak heeft gehad in de toezegging die het ministerie uit de portemonnee van de gemeente heeft gedaan. Het gaat daarbij vooral om de hoogte van het bedrag. Die stap van de gemeente was goed te begrijpen.
Inmiddels is er echter een andere situatie ontstaan. De Holterhoek gaat fuseren met het IJssellandcollege en een commissie, waarin ook de gemeente en een extern bureau deelnamen, is tot de conclusie gekomen dat nieuwbouw op één plek de beste en goedkoopste oplossing is. Opknappen van de huidige gebouwen kost meer en levert een slechte situatie op. De kosten zijn bijna 20 miljoen. Dat heeft de gemeente niet zomaar klaar liggen en er moet dus gekeken worden naar een oplossing in verschillende fasen. Het is na de scholenbouw in Dichteren het meest urgente project bij de scholenbouw. De 6 miljoen van de Holterhoek is nog maar het begin van wat nodig is en het is goed besteed geld voor de nieuwe VBO-school.
Doordat de toezegging is gedaan voor het jaar 1997 is de Holterhoek bang dat de toezegging verloopt. Ze moest voor de zekerheid nu wel naar de rechter stappen, omdat de Raad van State nog steeds geen uitspraak heeft gedaan en de gemeente zich op de vlakte houdt.
Al met al is dit een slechte ontwikkeling. De gemeente had het hier niet op aan moeten laten komen. De verhoudingen worden verder verziekt, terwijl er overlegd moet worden over de manier waarop de huisvesting het beste geregeld kan worden. In plaats van zich te verschansen, zou de gemeente de verhoudingen positief moeten beïnvloeden door het beroep bij de Raad van State in te trekken.
GroenLinks tegen fietspad
Het komt niet vaak voor dat GroenLinks als enige tegen een fietspad stemt. Daarom nog even iets daarover.
Het gaat over het fietspad dat wordt aangelegd over het vroegere spoor naar Zelhem vanaf het station. We hebben al een aantal keren bezwaar gemaakt tegen dit plan vanwege de dure uitvoering in asfalt en met verlichting. Dit geld had veel beter besteed kunnen worden, bijv. aan een veilige oversteek over de Kennedylaan bij het Graafschap College. GroenLinks kiest voor vlotte fietsroutes in de stad in plaats van rondwegen voor fietsers. Bovendien blijft de aansluiting van het fietspad bij het station ongelukkig. Hier moet in de toekomst een tunnel voor fietsers komen, maar dat kan pas wanneer de plannen voor het stationsplein klaar zijn.
Toekomstige woningbouw
Het bureau West 8 heeft een studie gedaan naar de mogelijkheden voor woningbouw in de verdere toekomst. Het lijkt er in de discussie via de kranten soms op dat de studie bedoeld is om nu al alle plekken aan te wijzen, maar het gaat in de eerste plaats om het ontwikkelen van een visie.
Die visie spreekt ons wel aan. Er is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om binnen de huidige stadsgrenzen nog woningen te bouwen. Doetinchem is de afgelopen 30 jaar sterk gegroeid met grote wijken als Overstegen en de Huet. Daardoor zijn de afstanden binnen de stad sterk toegenomen. Om de groei van het verkeer te beperken en de woningen op fietsafstand van de binnenstad te houden, wordt er nu gesproken over het streven naar een "compacte stad".
We zijn daar sterk voor om te voorkomen dat er steeds meer open gebied rond Doetinchem wordt volgebouwd.
Zo is er gekeken naar de mogelijkheden om woningen te bouwen in Sportpark Zuid met grachtjes die uitkomen in de Oude IJssel. West 8 wil de zandgronden aan de oostkant van de rivier accentueren door meer bomen aan te planten. West 8 verbaast zich over het geringe aantal grote bomen in vergelijking met andere steden op de zandgrond, bijv. Apeldoorn. Men geeft ook plaatsen aan in het Bonanzapark waar gebouwd zou kunnen worden. Mochten er uiteindelijk nog meer huizen nodig zijn dan wil men op het grondgebied van Zelhem een nieuwe wijk bouwen. Het milieu speelt daarbij een belangrijke rol. Een ander rapport dat de Milieuwerkgroep heeft laten maken kiest voor extra woningen in Wehl. De voor- en nadelen van beide opties moeten nog op een rijtje worden gezet en daar is nog alle tijd voor, want het gaat om gedachten voor de verdere toekomst, te weten over ongeveer 30 jaar.
Hamburgerbroek
Het terrein langs de Terborgseweg van C&A tot aan het station, waarop o.a. de papierfabriek staat, zou een goede mogelijkheid zijn voor woningbouw, wanneer de bedrijven naar een industrieterrein zouden verhuizen. De gemeente heeft iemand ingehuurd om de haalbaarheid van zo’n grootscheepse verhuizing te onderzoeken. Er wordt nu gekeken naar het gebied tot aan de Oude IJssel. Duidelijk is dat er erg veel geld nodig is en dat het zonder subsidie van de provincie niet zal lukken. De haalbaarheid hangt ook af van het aantal woningen dat er gebouwd kan worden. Gesproken wordt over 1200. Wij denken dat de panden langs de Terborgseweg waar mogelijk gehandhaafd moeten worden.
Anti armoede beleid
In de raadsvergadering van januari komt de nota over maatregelen voor de laagste inkomensgroepen aan de orde. We zijn zeer te spreken over de nota en de extra maatregelen die worden genomen. Ook al zou eigenlijk het kabinet iets aan de te lage inkomens moeten doen. In het volgende fractiebericht gaan we op de nota in.
Drukke ledenvergadering
Op 25 november heeft GroenLinks de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 4 maart aangewezen en het programma vastgesteld. De huidige 3 raadsleden staan op plaats 1 t/m 3 op de lijst en op plaats 4 staat een nieuwkomer, waar we veel van verwachten.
De eerste 6 kandidaten zijn:
René Kortooms
Karin Huyink
Jaap Oudshoorn
Frans Langeveld
Pieter van Vemde
Monika Neumann
Voor een raadszetel hadden zich zelfs 9 leden aangemeld. Ook uit de opkomst op de ledenvergadering blijkt dat het goed gaat met GroenLinks. 21 leden discussieerden mee over het verkiezingsprogramma. Een volgende keer wellicht iets meer daarover.