Inhoud: speelbos De Belder, Hamburgerbroek, TBS-kliniek, grote plannen voor Oosseld, organisatieontwikkeling 2000+, Frans Langeveld stopt als raadslid, laatste fractiebericht van Pieter.

Speelbos de Belder
Hoe gaat het met de voorstellen van GroenLinks voor de aanleg van een speel- en wandelbos op en rond de vroegere vuilstort De Belder aan de Liemersweg achterop de Huet? De discussie loopt, maar zal nog wel even duren.

In de commissievergadering van 30 november kwam de Belder aan de orde. De aanleiding was niet ons voorstel, maar het verzoek van de heer Van Slageren om hier een golfbaan aan te leggen. Om daarop een antwoord te kunnen geven heeft de gemeente aan de Grontmij gevraagd om uit te zoeken of de vuilstort geschikt is voor de aanleg van voetbalvelden voor voetbalclub DZC. En dat heeft weer te maken met een onderzoeksrapport van bureau West-8 waarin wordt aanbevolen om op langere termijn op Sportpark-Zuid woningen te bouwen en zo de Huet een betere aansluiting te geven aan de binnenstad. Er zaten mooie schetstekeningen bij van huizen aan grachtjes, die op de Oude IJssel uitkomen. Als er over een jaar of 10 wordt gebouwd op Sportpark Zuid, dan moet er een ander plek worden gevonden voor de velden van DZC. Er zijn daarvoor twee mogelijkheden genoemd: Op en rond de Belder en langs de Europaweg.

De Grontmij komt tot de conclusie dat sportvelden op de Belder mogelijk zijn, maar dat de kwaliteit te wensen overlaat. Er zou veel extra onderhoud nodig blijven.

Het college van burgemeester en wethouders concludeerde hieruit dat de mogelijkheid om op de Belder sportvelden aan te leggen open moest blijven. Geen golfbaan dus.

De discussie in de commissie was verwarrend. Sommigen dachten dat de gemeente al besloten had om DZC naar de Belder te verhuizen. Er is echter nog helemaal geen besluit om in Sportpark-Zuid te gaan bouwen.

DZC kwam vertellen dat ze nog helemaal geen keuze hoefden te maken voor een andere locatie en dat men niet met minder kwaliteit genoegen wil nemen. De heer van Slageren bracht naar voren, dat het niks zou worden met die voetbalvelden en dat hij de Belder al had aangekocht voor een golfbaan (Hij kan er nog weer vanaf als de gemeente geen toestemming geeft). Als de gemeente nog alle mogelijkheden wil openhouden dan gebeurt er voorlopig helemaal niets. Dat is wel weinig, omdat Van Slageren graag een definitief antwoord wil hebben en wij ook een reactie willen op ons voorstel om er een groengebied te maken. Daarom drongen D66 en Groenlinks aan op een bredere studie naar wat er met de Belder kan en moet gebeuren, waarbij de noodzaak voor voetbalvelden en de visie op wat we willen met dit gebied aan de orde komt. Het college hield het voorstel aan en de partijen overleggen binnen hun fractie.

Hamburgerbroek
De gemeente heeft een intentieovereenkomst gesloten met de vastgoedmaatschappij / projectontwikkelaar Kondor Wessels. Het gaat om het gebied tussen C&A en het NS-station dat geheel opnieuw moet worden ingericht. De gemeente heeft al veel geld uitgegeven aan onderzoek naar de mogelijkheden om de bedrijven te verplaatsen en 1200 woningen en kantoren te bouwen. De investeringen zijn enorm hoog, met name door de noodzakelijke verplaatsing van de papierfabriek en zonder subsidies van rijk en provincie is het project dan ook niet haalbaar. Kondor Wessels stopt nu geld in de verdere ontwikkeling van de plannen, met als tegenprestatie dat ze als eerste aan bod komt als er straks gebouwd gaat worden.

TBS – kliniek
Het plan om een tbs-kliniek te vestigen op het terrein van de gevangenis De Kruisberg is voorlopig teruggenomen en er wordt opnieuw naar gekeken. De gemeente neemt een voorbereidingsbesluit voor het gebied, zodat er in het komende jaar geen nieuwe kliniek gevestigd kan worden.

Grote plannen voor Oosseld
De plannen voor de nieuwe inrichting van de wijk Oosseld beginnen dichterbij te komen. Er is kortgeleden een informatiewinkel geopend waar iedereen terecht kan met vragen over wat er gebeuren gaat. Het adres is: Dennenweg 19. De winkel is o.a. dinsdagavond van 6 tot 8 open.
In Oosseld zullen in fasen zo'n 160 huizen worden gesloopt en nieuw gebouwd. Er komt een nieuwe straat in de richting van de nu geïsoleerd gelegen flats aan de Leliestraat en een nieuw wijkcentrum. Het welzijnswerk in de buurt zal een nieuwe impuls krijgen.

De gemeente heeft al geld gereserveerd, de woningbouwvereniging zal investeren in de nieuwbouw en de provincie komt waarschijnlijk begin volgend jaar met een subsidie.

Het is nu zaak om vaart te brengen in het proces, zodat de bewoners zo min mogelijk in onzekerheid blijven. De uitwerking van de plannen en het overleg daarover zal echter nog wel wat tijd vergen.

Er zijn "ruimtelijke randvoorwaarden" opgesteld als start voor uitwerking van de plannen in overleg met de bewoners. Uitgangspunt is bijvoorbeeld een veilige wijk. Dat houdt in een 30-km-zone. Ook is vastgelegd dat er voorlopig geen woningen worden gebouwd aan de andere kant van de spoorlijn tegen Koekendaal aan. De gemeente heeft daarvoor geen ruimte in haar planning. Wel wordt er de mogelijkheid opengehouden om te zijner tijd een fietstunneltje onder het spoor aan te leggen richting Koekendaal en een halte voor de light-rail treinen, die straks over het spoor zullen rijden. De gemeente stelt dat daar nu geen geld voor is. Zo niet dan moet er volgens ons ander openbaar vervoer komen. Verder hebben we aandacht gevraagd voor de sociale infrastructuur: een wijkcentrum met allerlei voorzieningen, zoals het MFA in Dichteren.

Organisatieontwikkeling 2000+
De afgelopen week gaf de gemeente een persbericht uit

over wat er allemaal gebeurt in het stadhuis om de organisatie aan te passen. Eerder meldden we al in het fractiebericht dat professor Paul Frissen een lezing kwam geven in het kader van dit veranderingsproces.

In de huidige situatie schrijven de ambtenaren een advies over een bepaalde kwestie, burgemeester en wethouders nemen een besluit en vervolgens kunnen de burgers op een inspraakavond hun zegje doen over het voorstel. Veel inspraak verloopt frustrerend. Vaak kun je als je iets anders wil alleen nog maar tegen zijn. Er ligt al een uitgedacht voorstel. De gemeente wil daarom in een eerder stadium overleg met betrokkenen. Bij de plannen voor woningbouw in Wijnbergen, bij het milieubeleidsplan en bij de herinrichting van de wijk de Hoop is dit uitgeprobeerd. Ambtenaren moeten in zo'n geval op een andere manier gaan werken. Ze moeten ook meer binnen het gemeentehuis op elkaar afstemmen, want de burgers verdelen hun vragen niet over de afdelingen. En dat is meteen een ander punt wat moet veranderen. Als je bijvoorbeeld iets wilt bouwen, dan moet het niet nodig zijn dat je eerst uitzoekt welke afdelingen op het stadhuis daar allemaal mee te maken hebben. Je hebt een bouwvergunning nodig, wellicht een milieuvergunning, soms eerst nog een sloopvergunning, een kapvergunning voor een boom, enz. De gemeente moet dat in de gaten gaan houden. De vraag van de klant moet bepalend worden voor de organisatie.

Tenslotte heeft ook de ontwikkeling in de automatisering, internet bijv., grote invloed op de organisatie. Er moet dus nogal wat veranderen. En veranderen gaat alleen als de mensen veranderen. Daarom is er een proces opgestart met 7 werkgroepen (pijlers): Individuele dienstverlening, wijkgericht werken, beleidsvorming, projectmatig werken, interne samenwerking, leiding geven / management en bestuur. Zo'n kwart van alle medewerkers en bestuurders is betrokken bij één van de werkgroepen. Omdat tegelijk het werk door moet gaan worden extra mensen ingezet. Er is dan ook veel geld gemoeid met dit project. De werkgroepen zijn op pad gestuurd met zo'n 60 aandachtspunten. Na discussie over de problemen moet komend voorjaar aan oplossingen worden gewerkt. In het najaar zullen de echte besluiten worden genomen. Belangrijkste winstpunt moet zijn dat de organisatie in beweging komt en dat mensen ruimte krijgen voor een creatieve aanpak en daarbij elkaar op zaken aanspreken en bijsturen.

Of het project slaagt hangt af van de ideeën die uit de werkgroepen komen en de wil van leidinggevenden om wensen van onderop te honoreren. Wat dit betreft is de toekomst nog onzeker. De zaak is in beweging en we moeten hopen dat het leidt tot meer dan cosmetische aanpassingen, want dan zullen mensen die zich nu volop inzetten gefrustreerd achterblijven.

In de hal van het stadhuis is een kunstwerk aangebracht met de 7 pijlers, die met lichtjes zijn verbonden.

Frans Langeveld stopt als raadslid
Vanwege persoonlijke omstandigheden stopt Frans Langeveld tot zijn spijt met zijn raadslidmaatschap. Door wijzigingen in zijn werk is hij niet meer in de gelegenheid om de commissievergaderingen aan het eind van de middag bij te wonen.

Frans zal voor zover mogelijk nog wel de maandelijkse fractievergaderingen bijwonen.

Zijn plek in de raad zal worden ingenomen door Monika Neumann uit Gaanderen. Zij loopt al de nodige jaren mee in de steunfractie en zal zich ongetwijfeld snel kunnen inwerken in het raadswerk. We wensen haar veel succes.

Ook de heer Dekker (SGP/RPF) vertrekt uit de gemeenteraad. Hij wordt opgevolgd door de heer Averesch, die ook de vorige periode voor deze partij in de raad zat.

Laatste fractiebericht van Pieter
Het eerste fractiebericht verscheen in oktober 1984. Ik zat toen als eenmansfractie in de gemeenteraad. Nummer 148 is de laatste van mijn hand. Ik ga verhuizen naar Nuenen, vlakbij Eindhoven, vanwege een nieuwe baan aan het Lorentz-Casimir Lyceum.

Soms was het wel eens een hele klus als ik weinig tijd had: het maken van de tekst en overleg daarover, het afdrukken van 1000 exemplaren, het maken van stapeltjes voor 25 bezorgers, het bijhouden van bezorgadressen en het rondbrengen. Toch was het telkens weer een genoegen als het klaar was, niet in het minst vanwege de vele positieve reacties in de loop der jaren. Het voorkomt dat je het idee krijgt dat je alleen voor jezelf bezig bent en dat was vanaf het begin de opzet. Graag wil ik al mijn mede-GroenLinksers bedanken voor de ruimte die ik kreeg om mijn eigen vorm en stijl aan het fractiebericht te geven.

Het schrijven van het fractiebericht zal worden overgenomen door Karin Huyink, die inmiddels een doorgewinterd lid van onze gemeenteraad is. Daar ben ik erg blij mee.

Annie Berendsen zal de bezorging gaan regelen. De adressen van het nieuwe team staan in de kop van dit fractiebericht. Ik wens alle bekenden een fijne tijd toe en tot ziens.