Inhoud: discussie over de binnenstad, onderzoek oostelijke randweg, wet werk en bijstand, gemeentelijke herindeling, op naar een nieuwe structuurvisie, evaluatie West 8.
Discussie over de binnenstad
Toen een jaar geleden de eerste plannen voor megacafé "Vergane Glorie" naar buiten kwamen, gaf dat veel onrust onder de inwoners van de binnenstad. Zij maakten bezwaar tegen deze forse uitbreiding van uitgaansvoorzieningen in hun buurt. Het bestemmingsplan voor het centrum bleek wel te regelen dat er ruimte moet zijn voor horeca, winkels en woningen, maar niet wat zich waar kan vestigen, noch hoeveel van elke categorie is toegestaan. Op grond daarvan kon het café dus niet worden geweigerd.
Binnen onze fractie riep dit gegeven een aantal vragen op:
- zijn de functies uitgaan, wonen en winkelen nog wel goed verdeeld over de binnenstad?
- is de manier waarop we nu een bruisend centrum en aantrekkelijke woonomgeving trachten te combineren op termijn vol te houden?
- hoe passen allerlei evenementen in dit geheel?
Binnenkort moet het geldende bestemmingsplan worden aangepast. Een prima gelegenheid om over een nieuw beleidskader na te denken. Een kader dat duidelijk maakt wat (horeca)ondernemers en bewoners van elkaar, van de gemeente en van politie en brandweer kunnen verwachten. Een kader dat houvast biedt, zodat we in de toekomst niet telkens op gelegenheidsbesluiten uitkomen. De eerste stap naar een beleidskader is inwinnen van informatie. Die zal te vinden zijn op het gemeentehuis, maar ook bij de mensen die met elkaar de binnenstad vormen.
We dienden dan ook een initiatiefvoorstel in voor een serie "rondetafelgesprekken" tussen raad en betrokkenen om er achter te komen wat er in het centrum precies aan de hand is. Wat er goed gaat, wat er ontbreekt en welke ideeën er leven om het in de toekomst gezellig te houden. Met de uitkomst van die sessies en alle andere gegevens kan de raad een kader opstellen. Het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied moet vervolgens daarin passen.
Tijdens de raadsbehandeling reageerden de meeste andere fracties positief. Dat kon ook bijna niet anders, want ons initiatief sluit naadloos aan bij een plechtig aangekondigd voornemen van de raad om het oor in de wijken te luisteren te leggen. Alleen de VVD vond het niks. Op grond van eerdere ervaringen met processen waarin burgers konden meepraten, durfden zij dit avontuur niet aan.
De rest van de raad stemde voor. Daarmee is het voorstel aangenomen.
Onderzoek oostelijke randweg
Vooralsnog is GroenLinks niet overtuigd van het nut en de noodzaak van een oostelijke randweg. Volgens ons zijn er andere mogelijkheden om de verkeersproblemen het hoofd te bieden. We hebben aangedrongen op een grondig onderzoek naar die alternatieve oplossingen maar kregen de andere partijen daarvoor helaas niet mee. Daarom vroegen we een HBO-student deze alternatieven voor ons te onderzoeken.
Zoals u in het vorige fractiebericht uitgebreid heeft kunnen lezen, schiet dit onderzoek op een aantal onderdelen tekort. De plaats waar spoor, Kennedylaan en Terborgseweg elkaar kruisen vormt een belangrijk knelpunt. Uit metingen blijkt immers dat 85% van het verkeer niet om de stad heen wil, maar in het centrum moet zijn. Wij denken dat een ongelijkvloerse kruising op die plek zoveel hinder kan wegnemen dat een randweg overbodig wordt. Dat alternatief is echter niet bekeken. We willen nog steeds graag weten hoe genoemde ongelijkvloerse kruising scoort ten opzichte van een randweg. Een nieuwe onderzoeksopdracht lijkt daarvoor de aangewezen weg. Vanwege de kwetsbaarheid van natuurbeschermingsgebied De Zumpe hebben we daarnaast Wijnand Duyvendak van onze Tweede Kamerfractie over de randwegplannen ingelicht.
Intussen stelt het college voor om €465.000,- uit te trekken voor een haalbaarheidsonderzoek naar de aanleg van een oostelijke randweg. Uit te voeren door een verkeerstechnisch bureau dat vermoedelijk gaat bewijzen dat die randweg nodig is zonder eventuele alternatieven in beeld te brengen. Dat klinkt toch een beetje anders dan de milieueffectrapportage vooraf die (een deel van) de raad wilde… In een ingezonden brief naar De Gelderlander vraagt de woordvoerder van Milieuwerkgroep De Oude IJsselstreek zich terecht af hoe het gesteld is met de "grote aandacht voor natuur en milieu" waarvan de commissie beleidsontwikkeling een jaar geleden unaniem blijk gaf. Dat zullen we zien wanneer het haalbaarheidsonderzoek op 4 december in de commissie wordt behandeld.
Wet werk en bijstand
Vanaf 1 april 2004 kunnen bijstandsuitkeringen per gemeente gaan verschillen. Met de Wet werk en bijstand die dan wordt ingevoerd, krijgen gemeenten meer vrijheid om eigen beleid uit te stippelen rond werk, scholing en bijstand. Tegelijkertijd krijgen ze echter minder geld.
Aan het feit dat die wet er komt, kunnen we, gezien de politieke verhoudingen in Den Haag, weinig veranderen. Wat we wel kunnen en moeten doen is de ruimte die de wet biedt, maximaal benutten. Dat houdt in dat de raad onder meer:
- duidelijk moet vastleggen wat de rechten van de cliënten zijn;
- goed gebruik maakt van de mogelijkheden van premies voor mensen die een baan vinden, bijvoorbeeld om kinderopvang, werkervaringsplaatsen, deeltijdwerk of een bonus op vrijwilligerswerk te regelen.
Doetinchem heeft op het gebied van anti-armoedebeleid een goede naam. De raad heeft herhaaldelijk gezegd dat graag zo te willen houden. We zullen onze collega’s zo nodig aan die uitspraak herinneren.
Gemeentelijke herindeling
Op 7 november publiceerde de Volkskrant een stuk over het fenomeen Gemeentelijke herindeling. Ter illustratie van de stelling dat niets de gemeentelijke identiteit zo versterkt als een herindeling, werd de Achterhoek opgevoerd. Daar zijn de dorpen om de centrumgemeenten heen zich opeens akelig bewust van hun eigenheid. Het liefst blijven ze zelfstandig, maar als dat niet gaat, dan horen ze liever bij elkaar dan "bij de grote stad".
Het huidige kabinet ziet weinig in nieuwe gemeentegrenzen. De erfenis uit de vorige kabinetsperiode dient het echter nog af te handelen. Met die herindeling wilde men destijds de bestuurlijke kwaliteit van kleine gemeenten verbeteren. Tevens moest het de positie van de centrumgemeenten te versterken zodat die hun centrumvoorzieningen op peil konden houden. Daarbij zijn tenslotte zowel regio als centrumgemeente gebaat. In het voorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt, komt van die versterking in elk geval niets terecht.
We zijn benieuwd hoe het parlement deze knoop gaat doorhakken. Wijzigingen kunnen haast niet uitblijven. In januari of februari weten we meer.
Op naar een nieuwe structuurvisie
Doetinchem ontwikkelt een nieuw structuurplan. Zeg maar een ruimtelijke visie, gericht op de toekomst. Daar komt heel wat bij kijken en daarom is er voor de raad een scholingsprogramma opgezet. De lezingen en workshops waren bijzonder boeiend en de deelnemers enthousiast. Alleen was het programma zo intensief dat niet alle raadsleden overal aan konden meedoen. Soms is werk nu eenmaal een hinderlijke onderbreking van het raadslidmaatschap.
Toen er naar aanleiding van dat scholingstraject ineens "uitgangspunten" tevoorschijn werden getoverd, ontstond er raadsbreed een ongemakkelijk gevoel. De ongedwongen studiebijeenkomsten bleken achteraf duidelijk minder oriënterend dan iedereen dacht. Overigens kunnen we met die uitgangspunten, die inmiddels officieel zijn vastgesteld, prima leven. Het zijn er acht:
- betrek de stad bij de Oude IJssel
- vergroot de herkenbaarheid van het ei
- versterk de geleidelijke overgangen van stad naar land
- koester het geheugen van de stad
- garandeer rust, ruimte en groen in de directe woonomgeving
- versterk landschapsstructuren met nieuwe landgoederen
- speel met de natuur
- zet kanskaarten op slimme wijze in bij nieuwe opgaven
Kortom: je kunt er veel kanten mee op. Dus ook die van ons.
Evaluatie West 8
De nieuwe ruimtelijke uitgangspunten kunnen meteen worden toegepast op de evaluatie van de studie naar nieuwe woningbouwlocaties. Deze studie is in 1997 in opdracht van de gemeente uitgevoerd door het bureau West 8. Een en ander resulteerde in een onderzoeksrapport waarin de meest voor de hand liggende plekken voor woningbouw binnen Doetinchem werden benoemd. Destijds maakte het verhaal van West 8 heel wat los.
Intussen is het rapport gedateerd. De ontwikkeling van Hamburgerbroek is naar voren gehaald, er hangt een gemeentelijke herindeling in de lucht en er is onduidelijkheid over de consequenties voor Sportpark-Zuid. Tijd om "West 8" nog eens kritisch tegen het licht te houden.
Onze insteek daarbij zal zijn dat:
- bebouwing van Sportpark-Zuid aan de randen (langs Europa en Energieweg) bespreekbaar is, maar dat het park verder een groene functie moet houden. Wellicht past de ijsbaan daar dan toch nog in;
- er geen nieuwe huizen tussen de Alexanderstraat en het Kruisbergsebos mogen komen;
- er niet wordt gebouwd in het gebied Zelhemse beek;
- Hamburgerbroek en het Pelgrimterrein goede voorbeelden zijn van inpassing van een woonwijk in bestaande bebouwing;
- bij bouwplannen op en langs de oude stadswal reconstructie van oude elementen het geheugen van de stad kan versterken;
- we het terrein van de oude Veemarkt met de lindes willen handhaven, maar tegen woningbouw aan de kant van de Holterweg geen bezwaar hebben.