Inhoud: bezuinigingen, klachten beter behandelen, fietspad langs de Plattenburgstraat, toekomstige woningbouw, Hamburgerbroek, verkiezingen woensdag 4 maart.
Bezuinigingen
Op de raadsvergadering van 29 januari werden de knopen doorgehakt over de bezuinigingen van 3,3 miljoen per jaar die in Doetinchem nodig zijn. Wij hadden erop aangedrongen in ieder geval voor de verkiezingen met voorstellen te komen. Het college wilde graag voor de verkiezingen ook zoveel mogelijk de besluiten nemen.
Een belangrijk punt was vooral de bezuinigingen op welzijn en cultuur (Amphion, muziekschool en andere). De gemeente is namelijk tegelijk bezig met een nieuwe opzet van het subsidiebeleid (herijking) en wil daarover met de instellingen overleggen. Dat gaat niet goed als de bezuinigingen al van tevoren zijn vastgesteld. Wij drongen daarom aan op uitstel van de beslissingen in deze sector.
Het college kwam ons gedeeltelijk tegemoet door van de bezuinigingen 332.000 gulden als stelpost op te nemen. Van dat bedrag is nog niet precies vastgesteld hoeveel elke instelling moet bijdragen. In de raad kwamen er twee amendementen. Wij stelden voor om de stelpost met nog een aantal posten uit te breiden zodat de herijking van de subsidies als geheel apart kon worden bekeken. CDA en VVD stelden voor de reservering voor een bibliotheekfiliaal in de Huet te laten vallen zodat er minder bezuinigd hoeft te worden. Na overleg kwamen we tot een gezamenlijk amendement om het geld voor de bibliotheek te betrekken bij de afwegingen rond de subsidies. Dat geeft de ruimte om straks in juni een afweging te maken tussen deze uitgave en de bezuinigingen op de andere instellingen. Dit amendement werd (met alleen de stemmen van de PvdA tegen) aangenomen.
Wethouder Wubbels was furieus over het onderuit halen van de eerder genomen beslissing. Toch was het eigenlijk al vreemd dat deze beslissing afgelopen zomer werd genomen los van alle bezuinigingen die er aan zaten te komen.
Voor ons betekent het amendement niet dat we het bibliotheekfiliaal al laten vallen. Wel dat er nog eens goed gekeken wordt of er nog goedkopere alternatieven zijn dan het bibliotheekbestuur nu aandraagt. Die plannen kosten een veelvoud van het gereserveerde bedrag. De discussie wordt vervolgd in juni.
Achteraf was eigenlijk het meest opvallend in het debat dat het grootste deel van de bezuinigingen (2,5 à 3 miljoen) zonder enig probleem werden aanvaard. Had die bezuiniging dan niet eerder kunnen plaatsvinden? Of zien we de consequenties nog niet helemaal?
Ook een gratis fractiebericht maandelijks thuisbezorgd?
Geef het op bij het redactieadres
Klachten beter behandelen
Begin van deze maand hebben we gevraagd om een betere en meer onafhankelijke afhandeling van klachten en bezwaren bij onze gemeente.
Aanleiding daarvoor was de onzorgvuldige afhandeling van een klacht van een van onze inwoners. Na vragen daarover kwam de gemeentelijke klachtenregeling op de agenda van de raadscommissie Algemeen Bestuur. Daar hebben we aangedrongen op het instellen van één onafhankelijke klachten- en bezwarencommissie in plaats van de drie min of meer interne regelingen die er zijn.
Ten eerste is er de regeling dat een burger die ontevreden is over de behandeling door de gemeente naar de burgemeester kan stappen. De burgemeester is op deze manier een ombudsman en een klachtencoördinator. Het is overigens wel de bedoeling dat de burger de zaak eerst aankaart bij de betreffende ambtenaar, bestuurder of afdeling.
Hoewel de burgemeester natuurlijk zo objectief mogelijk te werk zal gaan, heeft hij naar buiten toe de schijn tegen. Hij is immers ook de persoon die staat voor het beleid van de gemeente.
De tweede regeling is de bezwarencommissie bij de afdeling Sociale Zaken en werkgelegenheid. Hierbij gaat het vaak om bezwaren tegen een afwijzing van een vergoeding op grond van de bijstand of de wet voorzieningen gehandicapten (WVG). In deze commissie zit meestal de wethouder van welzijn, de chef van de ambtenaar die de aanvraag heeft behandeld, soms een juridisch medewerker en iemand die notuleert. Zo'n commissie heeft het voordeel, dat ze goed op de hoogte is van alle wetten en regels. Van objectiviteit is echter nauwelijks sprake vanuit de burger gezien.
Ten derde is er een commissie voor Bezwaar en Beroep. Deze houdt zich vooral bezig met bezwaren die zijn ingediend tegen besluiten van B&W of de gemeenteraad. In deze commissie zit van elke fractie een raadslid en er is een onafhankelijke voorzitter. De commissie toetst op juridische gronden en de voorzitter geen binding heeft met de gemeente, waardoor er een zekere waarborg voor objectiviteit is. Toch is het voor degene die bezwaar maakt een vreemde gewaarwording als hij tegenover de mensen komt te zitten die ook de besluiten hebben genomen. Hoe goed de raadsleden ook hun best doen de zaak nog eens van alle kanten te bekijken, ze hebben de schijn tegen.
Ons pleidooi voor een andere aanpak kreeg steun van D66. De discussie leverde op dat er een andere regeling komt met daarin "ruimte voor een externe klachtenfunctionaris".
Op de interne bezwarencommissie wordt nog gestudeerd en aan de commissie voor Bezwaar en Beroep wil men niets veranderen.
Fietspad langs de Plattenburgstraat
Een spannende stemming in de raad met een voorlopige overwinning voor de fietsers. Het gaat om een fietspad vanaf de Liemersweg langs de Plattenburgstraat naar de Bongerd en Dichteren. Vooral wanneer de Energiebrug klaar is wordt dit een belangrijke route.
Het huidige plan is er na lang aandringen vanuit de raad, met name PvdA en GroenLinks, gekomen. Er zijn nu echter bezwaren vanuit de bewoners van de Slotlaan om het fietspad aan hun kant van de weg te leggen. Het college wilde daarom het plan veranderen en het pad aan de andere kant van de weg leggen. Dat betekent echter een gevaarlijker aansluiting op het andere fietspad en een fietsroute die 3 keer de weg oversteekt, waarvan 1 keer door een tunneltje.
De meerderheid van de raad hield echter voet bij stuk en wil dat het huidige plan zo wordt aangepast dat de bezwaren enigszins worden weggenomen. Er was een stemming van 13 tegen 12, doordat 1 CDA-lid afwezig was. Het college stelde nog voor om de zaak terug te nemen en opnieuw te bekijken. Dan zou het echter 13 tegen 13 worden en dat gebeurde niet.
Toekomstige woningbouw
In de raadsvergadering van 19 febr. werden de toekomstige locaties voor woningbouw vastgesteld. Een rapport van het bureau West 8 vormt daarvoor het uitgangspunt. We kunnen de grote lijnen onderschrijven: meer aandacht voor het samengaan van natuur en wonen, bouwen binnen de huidige stad heeft prioriteit boven uitbreiding van de stad, meer bomen in de stad op de zandrug langs de Oude IJssel.
Op lange termijn wordt gekozen voor uitbreiding richting Zelhem en niet richting Wehl onder andere omdat dan de binnenstad centraal blijft liggen en de fietsafstanden beperkt blijven. Hoewel er nog allerlei onderzoek volgt en dit plan dus alleen de grote lijnen aangeeft is het een heel belangrijk besluit voor de toekomst van Doetinchem, dat door de raad unaniem werd genomen.
Hamburgerbroek
Een ander belangrijk besluit betreft de uitgave van een half miljoen voor nader onderzoek naar de mogelijkheid om het gebied Hamburgerbroek (tussen de binnenstad en station en tussen Terborgseweg en Oude IJssel) te bestemmen voor woningbouw en wellicht wat kantoren en winkels. Daarvoor moeten de ca. 40 bedrijven die er zitten worden verplaatst naar een industrieterrein. Het zou een grote verbetering voor de stad zijn, maar er is veel geld voor nodig, wellicht zo'n 100 miljoen. Een deel daarvan kan betaald worden door de verkoop van de te bouwen woningen en uit subsidies van de provincie. Het zal echter ook geld van de Doetinchemse burger kosten en dan zullen dus andere dingen niet kunnen. Of het echt haalbaar is moet nu worden onderzocht. De gemeente moet o.a. op zoek naar een architect en stedenbouwkundige met visie. We hebben het college complimenten gemaakt met dit voorstel.
Verkiezingen woensdag 4 maart
We vinden, dat we de kiezers niet alleen vlak voor de verkiezingen moeten zien over te halen. Via ons fractiebericht proberen we vooral daar tussendoor de belangstellenden op de hoogte houden van de standpunten die we namens de kiezers innemen. Maar in verkiezingstijd doe je toch wel iets extra's.
We hebben 5000 folders laten maken, waarin we niet schrijven wat we voor de komende jaren beloven, maar wat we de afgelopen jaren deden: beoordeel ons maar op onze daden. Daarnaast is er een verkiezingsprogramma met de koers voor de komende jaren. Het is op 28 febr. verkrijgbaar bij onze kraam op het Simonsplein en te bestellen bij het redactieadres.
In de verkiezingstijd brengen we twee punten nog eens onder de aandacht. Ten eerste is dat het idee voor een nieuw stadhuisplein vast aan het voetgangersgebied, waardoor de markt voor het stadhuis kan komen. We hebben hier een aparte folder met tekening over.
Het tweede idee is de stadspas, een kaart die korting geeft op culturele voorzieningen (Amphion, Gruitpoort e.d.), sportclubs en muziekschool. De kaart zou voor iedereen te koop moeten zijn en mensen met een minimuminkomen krijgen hem gratis van de gemeente. In feite gaat het om een deels andere manier van subsidiëren van de instellingen.
Al eerder dienden we over dit onderwerp een notitie in bij de gemeente.
Voor de verkiezingen lieten we 4000 genummerde stadspassen drukken. De vaste lezers van het fractiebericht krijgen er één bij dit nummer. Op 4 maart publiceren we in de Gelderse Post /Doetinchems Vizier een lijst met 250 nummers die recht geven op een gratis voorstelling voor twee personen van Hans Keuper in Amphion op 15 april a.s.
Belangrijk bij de verkiezingen is dat er zoveel mogelijk mensen gaan stemmen en daarmee invloed uitoefenen op de toekomst van ons aller Doetinchem. Mocht u om de een of andere reden verhinderd zijn, dan kunt u bij volmacht laten stemmen. Als dat bij hetzelfde stembureau gebeurd, dan kunt u dat nog vlak van tevoren regelen (niet meer dan 2 volmachten per persoon). Weet u niet direct iemand bij u in de buurt, die voor u kan stemmen, dan kunnen wij u helpen. Een telefoontje is voldoende.
Gokje !
Uit een volstrekt niet-representatieve steekproef onder 2 personen komt de volgende voorspelling:
CDA 8 blijft 8
PvdA 7 blijft 7
VVD 4 wordt 6
D66 4 wordt 3
GL 3 wordt 4
SGP/RPF 1 blijft 1
totaal 27 wordt 29
Bij zo'n uitkomst houden CDA en PvdA een heel krappe meerderheid. Het zou heel goed zijn voor de vernieuwing van de Doetinchemse politiek als dat niet gebeurde.