Inhoud: raadsimpressie, "evaluatie", nut en noodzaakonderzoek, theater om theater, Amphion op Varkensweide kan niet, scheve schaatsen.

Raadsimpressie

Dit keer een ander fractiebericht dan u gewend bent. Op verzoek van een verbijsterde toeschouwer een impressie van de raadsvergadering van 18 december. Een vergadering van tegenstellingen: koninklijke lintjes voor drie wethouders in contrast met pijnlijke missers van B&W. Een "brave" gemeenteraad volgens De Gelderlander tegenover het gevoel van dezelfde raad dat hij, terecht, zijn tanden had laten zien. Lees en oordeel zelf.

"Evaluatie"

Bijna 10 jaar na invoering vond de gemeente het eindelijk tijd om haar beleid in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) te evalueren. Vanuit de raad is regelmatig op zo’n evaluatie aangedrongen. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.

Het evaluatierapport valt echter tegen. Het blijkt niet meer dan een nuttige lijst van alles wat in het kader van de Wvg wordt uitgevoerd. Een inventarisatie waarin bovendien is aangegeven op welke onderdelen er wellicht te bezuinigen valt en deze besparingen zijn voor het gemak maar meteen in de begroting voor volgend jaar meegenomen. Er staat niet in of het beleid aan de gestelde doelen heeft beantwoord, noch of de gebruikers tevreden zijn. Volgens ons zaken die je toch moet weten voordat je beleid kunt gaan aanpassen.

Reden genoeg om met PvdA en D66 een amendement in te dienen. Daarin vroegen we een aanvulling van het evaluatierapport om de voorgestelde bezuinigingen eerlijker te kunnen afwegen. Bij de behandeling van de voorjaarsnota bijvoorbeeld. De al ingeboekte bezuiniging zou tot dat moment kunnen worden bevroren. Hoewel de VVD en het CDA onze kritiek op het voorstel deelden, wilden zij zo ver niet gaan. Daarmee was het amendement van tafel.

Nut en noodzaakonderzoek

We schreven al vaker over de plannen van het college om een groot en duur onderzoek te laten doen naar nut en noodzaak van een oostelijke randweg.

Vanwege de toegenomen drukte op de Kennedylaan wordt al jaren gesproken over een randweg aan de oostkant van de stad. Omdat diverse metingen in het verleden hebben aangetoond dat 85% van het verkeer op het centrum gericht is, zijn wij niet overtuigd van de noodzaak van een nieuwe weg om de stad heen. De straten direct om het centrum zijn er immers niet mee geholpen. Die zullen blijven dichtslibben als iedereen met de auto naar de stad blijft gaan.

Tot voor kort stonden we alleen in die opvatting, maar inmiddels heeft de twijfel ook bij andere partijen toegeslagen. Het tracé langs De Zumpe lijkt opeens veel minder vanzelfsprekend en er circuleren allerlei alternatieven. Variërend van aanpassing van bestaande wegen, eventueel gecombineerd met beter openbaar vervoer en snelheidsremmende maatregelen, tot eenrichtingscircuits en routes die ver buiten onze gemeentegrenzen lopen.

Tegelijkertijd realiseert iedereen zich dat de gegevens waarop deze plannen zijn gebaseerd, niet actueel en onvolledig zijn. Zo dateren de cijfers uit 1997 en geven ze slechts inzicht in doorgaand en niet-doorgaand verkeer. Maar we willen ook weten hoe het zit met de verkeersbewegingen tussen de wijken onderling. Kortom: op basis van de beschikbare informatie valt er geen zuivere nut en noodzaakdiscussie te voeren. In dat licht gezien is het goed dat er een gedegen onderzoek komt.

Daarin moeten genoemde alternatieven dan wel worden meegenomen. In eerste instantie lukte het PvdA, GroenLinks en D66 niet om die toezegging van het college los te peuteren. Daarop benoemden we alle te onderzoeken alternatieven expliciet in een gezamenlijk amendement. Dat werd wèl door het college overgenomen. Een en ander leidde tot verwarring bij de VVD-fractie. Hoewel die niets zag in het amendement ging ze op aandringen van de burgemeester verbouwereerd akkoord. Wij knepen onze handen dicht.

Overigens kunnen ook burgers tot 19 januari voorstellen voor alternatieve tracés op het gemeentehuis indienen. Grijp uw kans!

Theater om theater

Volgend heet hangijzer was het voorstel van het college om te onderzoeken of er een nieuw Amphion gebouwd kan worden tussen Varkensweide en Oude IJssel.

Tijdens de commissiebehandeling zorgde dat plan voor veel beroering. Dat had alles te maken met de manier waarop het idee door B&W werd gepresenteerd. Buurtbewoners, natuurorganisaties en raadsleden voelden zich overvallen. Pas nog besloten college en raad tot een ecologische verbindingszone (EVZ) op die plek. Dan ligt zo’n drastische koerswijziging niet direct voor de hand. Bovendien verdween de beloofde opknapbeurt van De Veentjes met het plan volledig uit beeld. De commissieleden reageerden dan ook allesbehalve enthousiast. Bij het college had toen toch een alarmlichtje moeten gaan branden zou je denken. Maar nee.

Aangevuld met wat summiere informatie ging het voorstel ongewijzigd door naar de raad. Waarin alle fracties aangaven de extra informatie onvoldoende te vinden en alle fracties aandrongen op meer aandacht voor De Veentjes. Waarin bovendien bleek dat B&W nog niet hadden nagedacht over het effect van de Flora en faunawet op hun voorstel.

PvdA en CDA vonden elkaar in een motie. Daarin vragen ze om naast de Varkensweide nog vijf andere locaties te bekijken. Voor GroenLinks en D66 is de Varkensweide echter geen optie. Zij vroegen via een amendement om onderbouwing van de verbouw van de huidige schouwburg en onderzoek naar nieuwbouwmogelijkheden op het voormalige Praxisterrein of een plek in de omgeving van het station. Maar tot stemming kwam het niet. Burgemeester Horselenberg haalde een speciale bevoegdheid van stal en schortte daarmee de behandeling op. Een time-out mag de zorgvuldigheid van de besluitvorming dan wel ten goede komen, wij vragen ons toch af of artikel 23, lid 3 van de gemeentewet wel bedoeld is om zwak collegeoptreden te camoufleren. Want anders kunnen wij het echt niet zien.

Amphion op Varkensweide kan niet

De locatie "Varkensweide aan de Oude IJssel" was eerder in beeld voor een nieuw theater. In juni 2001 werd hij echter afgewezen omdat:

  1. een nieuwe schouwburg op die plek niet haalbaar zou zijn voor 1 januari 2007, het moment waarop Amphion uiterlijk aan de huidige ARBO-eisen moet voldoen;
  2. er op die plek een EVZ was gepland, gesponsord door rijk en provincie;
  3. er met alle Theaterkwartierplannen richting bewoners en belanghebbenden zoveel verwachtingen waren gewekt dat men wel met zeer sterke argumenten moest komen om een locatie buiten het Theaterkwartier te kiezen.

Wanneer we de afwijzingscriteria van toen projecteren op de huidige situatie, blijken ze nog steeds geldig. Kijk maar:

  1. de deadline van 2007 is twee en een half jaar dichterbij gekomen. De realisatie die toen niet haalbaar werd geacht, is daarmee nog minder waarschijnlijk geworden;
  2. tot de aanleg van de EVZ is op 11 september 2003 besloten. Afspraken daarvoor tussen gemeente, provincie en waterschap zijn officieel vastgelegd;
  3. met het plan Theaterkwartier als lonkend perspectief zijn de verwachtingen van de mensen in de wijk alleen maar toegenomen.

Daarbij komt dat sinds april 2003 de flora en faunawet van kracht is. Die bepaalt dat er voorafgaand aan elke plan of visievorming een inventarisatie overgelegd moet worden van alle beschermde plant- en diersoorten die in het gebied aanwezig zijn. Een inventarisatie die zich uitstrekt over alle seizoenen en dus minimaal een jaar duurt.

De raad weet dat, want hij heeft in december 2002 een krediet verleend om voor de hele gemeente zo’n inventarisatie op te stellen. Daarmee is een begin gemaakt, maar de Varkensweide is nog niet aan de beurt geweest. Omdat die inventarisatie volgens de wet eerst moet plaats vinden, kan er van visievorming op die plek nog helemaal geen sprake zijn. Die schuift zeker een jaar op. Dan wordt de haalbaarheid van de deadline nog meer een utopie. Daarmee is de Varkensweide als theaterlocatie gevoeglijk af te schrijven.

Scheve schaatsen…

Als uitsmijter de ijsbaan en de serre van Sachtleven.

Omdat B&W het gebied vrij willen houden voor woningbouw, stelden ze voor een nieuwe ijsbaan op Sportpark-Zuid niet toe te staan.

Nu had de raad net het agendapunt over toekomstige woningbouwlocaties behandeld. Daarbij was ingestemd met de grote lijnen die het college had uitgezet, maar nadrukkelijk een uitzondering gemaakt voor de ijsbaan. Strekking: als de ijsclub op korte termijn met een financieel haalbaar plan komt, kan de baan op Sportpark-Zuid blijven. Punt.

Kennelijk was de betrokken wethouder tijdens dit voorbehoud "mentaal geëmigreerd" of had hij zijn dag niet. Hij deed in elk geval alsof hij niets gehoord had en hield stug vol dat een ijsbaan op Sportpark-Zuid vanwege zojuist vastgestelde woningbouwplannen onmogelijk was. Raadsbrede irritatie en een unaniem aangenomen motie waren het gevolg. Daarmee is de plek op Sportpark-Zuid aan de ijsbaan toegewezen, mits de club voor 15 maart een haalbaar plan indient.

Gaf de discussie over de ijsbaan al aanleiding genoeg voor kromme tenen, de afhandeling van het bouwplan van Sachtleven was niet minder gênant. De firma Sachtleven wil op de hoek van de Waterstraat en de Missetstraat een serre bouwen om de tuinbeelden in te zetten die nu buiten voor de winkel staan. Door de gemeente is men al jaren aan het lijntje gehouden in afwachting van een totaalplan voor dat deel van de stad. Die totaalvisie zit er voorlopig echter niet in.

Je kunt iemand niet laten wachten op iets dat nog lang niet komt. Daarom vroeg de raad het college al in februari met een motie om: "met de heer Sachtleven in overleg te treden om tot een duidelijke aanvraag van een serre te komen die op voldoende steun vanuit de raad kan rekenen". Het nu ingediende plan is in overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente gemaakt en tussentijds naar de verantwoordelijke wethouder teruggekoppeld. Toch stelden B&W voor het af te wijzen en te wachten op het ooit verschijnende totaalplan.

Op de VVD na vonden alle fracties dat dit niet meer kon. Het college heeft de tijd gehad om tot een aanvaardbare oplossing te komen, maar die kans laten lopen. Met een motie kreeg het college vervolgens opdracht om direct na de kerstvakantie met de vereiste procedures van start te gaan.

Bovenstaande scheve schaatsen werden gereden door het B&W als collectief, maar door de portefeuillehouders sport en ruimtelijke ordening in het bijzonder.

De verbijsterde toeschouwer die ik na de vergadering sprak, vraagt zich af of die hun huiswerk niet een beetje beter kunnen doen…