Inhoud: collegeverantwoordelijkheid, GroenLinks-wethouder, nieuwe raadsleden, installatie, oppositie, openbaarheid, Achterhoek, minicampings, digitaal, pluche, overleden.

Collegeverantwoordelijkheid

Het voelt nog wat onwennig: GroenLinks in het college. Na succesvolle verkiezingen (van vier naar vijf zetels) volgden intensieve onderhandelingen met PvdA, D66 en ChristenUnie-SGP. Resultaat was een koersdocument waar GroenLinks zich goed in kon vinden. Een groot aantal voor ons essentiële punten konden we verzilveren. Amphion, de oostelijke randweg, een vérstrekkend minimabeleid en nog een handvol punten waarop we campagne hebben gevoerd. Het Koersdocument van de raad moet nu vertaald worden in een uitvoeringsprogramma voor het college. We hebben vertrouwen in de nieuwe progressieve coalitie. De sfeer tussen de partijen is goed. Ze slaagden erin om een team van wethouders neer te zetten met veel deskundigheid, ervaring en nieuw elan.

GroenLinks-wethouder

Voor onze partij schoven we Karin Huijink naar voren als nieuwe wethouder. Ze was al tien jaar raadslid en om die reden niet meer verkiesbaar op de kieslijst van 17 november. Veel GroenLinksers betreurden dat en daarom waren we des te blijer dat Karin wel inging op ons verzoek om wethouder te worden. Zo is ze tóch niet verloren voor de Doetinchemse politiek. Ze schrijft in dit fractiebericht een column. De PvdA kandideerde twee externe wethouderskandidaten: Rob de Redelijkheid uit Gaanderen en Otwin van Dijk uit Arnhem. Voor D66 werd lijsttrekker Rob Blom wethouder. Interessant is dat Karin Huijink onderwijs, jeugdbeleid, verkeer, milieu, Oosseld en dienstverlening heeft toebedeeld gekregen. GroenLinks kan nu laten zien dat er ander beleid mogelijk is bij veel van de heikele kwesties op de terreinen.van m.n. verkeer en onderwijs.

Nieuwe raadsleden

Tegelijkertijd liep de nieuwe GroenLinks-raadsfractie zich warm. Nieuwe gezichten zijn: Margit Bouman (45), Dirk Kuipers (55) en Brenda Ebben (29). Abdullah Arik (32) maakt vanaf nu deel uit van de GroenLinksfractie. Eerder was hij onafhankelijk raadslid en PvdA-fractielid. Frans van Doesum (57) zat al in de oude fractie en werd herkozen. Hij is door de fractie aangewezen als fractievoorzitter.

De nieuwe club ging half januari op fractieweekend. In Lunteren werkten we aan teambuilding en kennisvermeerdering.

Installatie

De kersverse fractievoorzitter van GroenLinks presenteerde in de raad een bloemlezing van nieuw beleid voor Doetinchem, vastgelegd in het Koersdocument.

- Burgerparticipatie wordt een instrument om gemeentelijk beleid te verrijken en meer gedragen te maken.

- De brede school wordt de drager van dorps- en wijkgericht werken. en dient het kloppende hart te worden in de sociale en fysieke leefomgeving.

- De coalitie wenst een goed overleg met het bedrijfsleven, omdat we elkaar nodig hebben voor de lokale en regionale economie en om ook de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan betaald werk te helpen.

- Geen vanzelfsprekende asfaltoplossingen voor de mobiliteitsproblematiek. Fiets en het openbaar vervoer komen centraal te staan in het denken over verkeerscongestie.

- Autoverkeer dat niet in het centrum van Doetinchem hoeft te zijn krijgt te maken met een wijdmaziger wegenstructuur om Doetinchem of met een ring binnen de bebouwde kom.

- We maken een structuurvisie voor Doetinchem en we proberen knelpunten in de bestaande infrastructuur als het ziekenhuis en de Kennedylaan/spoor Terborgseweg aan te pakken.

- Voor Amphion vonden we een voor de coalitiepartijen  aanvaardbare en snel realiseerbare oplossing op de Veemarkt.

- Stedelijkheid combineren met natuurkwaliteiten is een van de uitgangspunten geworden bij ruimtelijk beleid.

- Voor mensen met een minimuminkomen gaat de gemeente zich nog meer inspannen om actief voor te lichten over alle mogelijkheden om armoede te verlichten.

- De zorgelijke financiële situatie van de gemeente gaan we te lijf met een pakket van besparingen, lastenverzwaring en investeringen. De sterkste schouders de zwaarste lasten.

Oppositie

‘In Groot-Brittannië wordt de oppositie “Hare Majesteits oppositie”genoemd’, zo eindigde de GL-bijdrage.  ‘Oppositie voeren is een zeer eerzame bezigheid; wij hebben die 22 jaar bijna onafgebroken beoefend. Tot CDA en VVD wil ik zeggen:  als je daarover een adviesje wilt, ben je welkom.’

Openbaarheid

De VVD maakte nogal een nummer van het gebrek aan openbaarheid tijdens de collegeonderhandelingen. Dat is wel wat gek voor een partij die zelf wegliep uit de onderhandelingen

en tot nu toe nooit moeite had met beslotenheid.

We hebben inderdaad in dit geval niet aangedrongen op openbaarheid: zo ongeveer de enige concessie die we gedaan hebben. GroenLinks verdedigde de stelling dat in de verstoorde verhoudingen in de raad geen plaats was voor openbare, maar onechte onderhandelingen, omdat vervolgens  toch weer besloten, maar echte onderhandelingen nodig zouden blijken. Aan zo’n schijnvertoning hadden wij geen behoefte.

Overigens beweerde de VVD nu dat niet de persoon van Wubbels de reden was voor het afhaken van de VVD, maar de onverenigbaarheid van de programma’s van VVD en GroenLinks. En dat zonder één seconde met GroenLinks onderhandeld te hebben. Gek toch dat de liberalen geen enkele poging hebben gedaan om compromissen te sluiten. Wellicht hadden ze nu in het college gezeten als ze met ons om de tafel waren gaan zitten.

Achterhoek

Ook in de andere gemeenten in de Achterhoek werden verkiezingen gehouden. Over het algemeen behaalde GroenLinks goede resultaten. In de buurgemeente Bronckhorst (Vorden, Zelhem, Hengelo, Steenderen en Hummelo & Keppel) en in de nieuwe gemeente Berkelland (Eibergen, Ruurlo, Neede en Borculo) evenals in de gemeente Zevenaar (Zevenaar en Angerlo) is GL nu ook met één zetel in de raad vertegenwoordigd. In de gemeente Lochem (Gorssel en Lochem) bleef GroenLinks op twee zetels maar kwam daar toch tot deelname aan het college. In Aalten was GroenLinks via Progressief Beraad  (heet nu de Progressieve Partij) in het college vertegenwoordigd, maar na de verkiezingen koos hier het CDA voor een andere combinatie. Als vanouds is GL ook in Zutphen goed vertegenwoordigd en levert ook daar een wethouder. Al met al een goede spreiding door de Achterhoek, waardoor in bijna alle Achterhoekse gemeenten ons GroenLinks-geluid te horen is.

Minicampings

In de raadsvergadering van 20 januari dienden we met andere partijen een motie in waarin aandacht werd gevraagd voor de rechtsongelijkheid tussen boeren en burgers in het buitengebied. De eersten mogen- als een soort bijverdienste naast hun bedrijf- een minicamping beginnen. De burgers die een voormalige boerenwoning hebben gekocht mogen dat niet. In de motie wordt het college uitgenodigd om inzichtelijk te maken of er mogelijkheden zijn om aan deze ongelijkheid een einde te maken, zonder  uiteraard de natuur en het landschap te schaden of veel overlast voor anderen te creëren. En dat alles natuurlijk binnen bepaalde gebiedsgrenzen. De motie kreeg uiteindelijk de steun van alle fracties.

Digitaal

De nieuwe fractieleden zijn allemaal uitgerust met een laptop en printer hopelijk kunnen ze hierdoor de papierstroom die ze als raadslid over zich uitgestort krijgen met een flink percentage terugdringen. Ze zijn hierdoor ook makkelijker bereikbaar (zie de mailadressen boven aan dit fractiebericht). Een oproep aan u allen: er zijn twee mogelijkheden om dit fractiebericht te ontvangen u krijgt het maandelijks in uw brievenbus of in uw mailbox, de keus is aan u. GroenLinks heeft uiteraard een voorkeur voor de elektronische weg, want dat scheelt een heleboel papier (en dus bomen). Laat s.v.p. even aan de redactie weten.als u tot nu toe het fractiebericht op papier kreeg maar nu genoegen neemt met toezending per e-mail.

Pluche

“En, hoe zit het pluche?”, vroeg iemand me een paar dagen geleden. Eerlijk gezegd zit het nog wat ongemakkelijk.

Dat ligt niet aan de collega’s, we hebben een prima team. Het ligt evenmin aan de ambtenaren, iedereen is even vriendelijk. Het ligt gewoon aan mezelf, moet nog erg wennen aan mijn nieuwe rol.

Die eerste maand vielen me drie dingen op:

·        Als raadslid ben je toeschouwer. Je kunt rustig bekijken welk toneelstuk ambtenaren of college opvoeren en daarop reageren. Maar als wethouder sta je steeds op het toneel en kijkt iedereen naar jou. Oei!

·        Als raadslid kun je een beperkte hoeveelheid stukken in je eigen tempo voorbereiden. Maar als wethouder krijg je daarvoor de kans niet want je moet doorlopend schakelen, rolt van het ene in het andere overleg of onderwerp. Het voelt alsof je in een achtbaan zit die heel hard gaat. Geen moment om op adem te komen, laat staan voor reflectie. Help!

·        Hoe eensgezind de nieuwe ploeg ook is, hij kan niet vanuit een nulsituatie aan de slag. Er ligt een erfenis aan beleid en projecten van een vorig college. Met een deel van die erfenis valt te leven, met een ander deel niet. Soms is daarin nog iets bij te sturen, maar meestal niet. Dat geeft een boel geschipper en weinig voldoening. En er moet nog bezuinigd worden ook!

Tot zover de punten uit de ‘waar-ben-ik-aan-begonnen-categorie’, gelukkig zijn er ook andere dingen te melden:

·        Vanaf 1 februari kunnen burgers elke dinsdagmiddag van 16.30 tot 17.30 uur binnenlopen voor een babbeltje met een van de collegeleden. Ben daar echt blij mee en hoop dat er veel mensen komen;

·        Het nieuwe college zit op één lijn en is hartstikke enthousiast.

En dan zijn er de bijzondere ervaringen. Een voorbeeld: vier veertienjarige jongens die kwamen vragen of de gemeente kan voorkomen dat hun conciërge wordt ontslagen. Omdat hij altijd op hun fietsen past en zo aardig is… Ze brachten 234 handtekeningen mee, bijna alle leerlingen hadden meegedaan. Vervelende aanleiding, hartverwarmende actie. Weet je meteen weer voor wie je bezig bent en op zo’n moment zit het pluche best lekker!

Karin

         

Overleden

Rond de jaarwisseling is Marianna Krom, de vrouw van Pieter van Vemde overleden. Marianna was al lang ziek, maar knapte juist de laatste periode weer wat op. We wensen Pieter (oud-raadslid van GroenLinks) veel sterkte.