Inhoud: de Zalmsnip, algemene beschouwingen, wijkenquete, Doetinchems milieuplan, biomassa centrales in Wijnbergen, Oostelijke randweg, fietsenstallingen.

De Zalmsnip
De gemeenteraad steunde op 17 juni het college van burgemeester en wethouders: De inwoners van Doetinchem krijgen de Zalmsnip volgend jaar niet meer terug. Deze politieke keuze zorgde voor een felle discussie bij de behandeling van de meerjarenbegroting. Zo viel men over de kop in het fractiebericht: Gemeente pikt Zalmsnip in. Toch is dat precies wat er gebeurd is.

De collegepartijen voerden aan dat de Zalmsnip een inbreuk is op de gemeentelijke autonomie. We willen zelf weten wat we met ons geld doen. Afgelopen jaar schreef het rijk nog voor dat ieder huishouden deze honderd gulden terug moest krijgen. De collegepartijen wilden daarom van de Zalmsnip af.

We formuleerden ons tegenvoorstel daarop anders. Verlaag de rioolbelasting met 100 gulden van 206 naar 106 gulden. Voor de rioolbelasting betaalt iedereen evenveel. Verhoog in ruil daarvoor de OZB. Daaraan betalen de hogere inkomens het meest. Het komt op hetzelfde neer, maar je hebt geen Zalmsnip meer. In ons voorstel moest er dan alleen nog een uitkering van 100 gulden komen voor de mensen die geen gemeentelijke belasting betalen, omdat ze kwijtschelding hebben.

De collegepartijen hadden zich ondertussen wel gedwongen gevoeld iets te ondernemen. Ze dienden een motie in, waarin het college wordt opgedragen met voorstellen te komen waarin "de gevolgen van het niet langer inzetten van de Zalmsnip worden gecompenseerd met als doel de financiële positie van de minima en waar mogelijk de groep direct daarboven te verbeteren". Vervolgens wordt in de motie geopperd om de instrumenten in de armoedenota te verruimen en de draagkrachtcriteria in de bijdrageregelingen te versoepelen. Gesuggereerd wordt om een deel van de opbrengst van de Zalmsnip hiervoor te gebruiken: 200.000 gulden. De opbrengst is totaal 1.700.000 gulden.

Meestal steunen we zo'n voorstel toch vanuit het idee "iets is beter dan niets", maar we vonden deze motie, waarvan het effect volstrekt onduidelijk is, alleen maar een doekje voor het bloeden om het gezicht van de collegepartijen te redden. Daar wilden we niet aan meewerken. We vinden het slecht om eerst in te stemmen met een onrechtvaardige verdeling van lasten en dat vervolgens met allerlei aanvraagformulieren weer te compenseren. Samen met D66 stemden we tegen de motie. We zullen de voorstellen waar het college mee komt in het najaar beoordelen en waar mogelijk steunen.

Ons tegenvoorstel werd uiteindelijk verworpen met alleen de stemmen van GroenLinks voor. Het CDA meldde nog dat enkele fractieleden alleen met grote moeite het collegevoorstel steunden.

Het Gelders Dagblad schreef: De inhoud van de boodschap van GroenLinks heeft doel getroffen, de hoge toon was niet nodig geweest. In de Doetinchemse raad zitten geen asociale partijen. Dat klopt, maar het debat heeft duidelijk gemaakt dat er wel degelijk iets te kiezen valt in de politiek en dat is winst.

We kregen veel bijval voor ons standpunt over de Zalmsnip, ook uit onverwachte hoek. En de FNV stuurde vlak voor de vergadering een brief aan alle fracties om de Zalmsnip ongemoeid te laten. Iemand schreef brieven aan de Tweede Kamerfracties. Een aantal fracties schreef terug dat men de zaak aan de orde wilde stellen. De Zalmsnip was wel degelijk bedoeld om de laagste inkomens tegemoet te komen en niet zomaar een handige manier om op korte termijn de gemeenten extra geld te geven.

Algemene beschouwingen
Bij de behandeling van de meerjarenbegroting houden de politieke partijen ook hun algemene beschouwingen. Het zou aardig zijn om daar ook iets te horen over de visie van de verschillende partijen op de situatie waarin de gemeente zich bevindt en het beleid dat op hoofdlijnen gevoerd wordt. Dat gebeurt echter niet. De meeste partijen komen met een waslijst aan losse onderwerpen waar men iets over wil zeggen.

Wij ontwaren wel een trend in het gemeentelijke beleid. Het gaat goed met de plannen voor grote investeringen. De woningbouwontwikkeling is gepland tot in 2025 en de verkeersplannen lopen tot 2015. Ook tal van andere grote projecten als het Hamburgerbroek kennen een gefaseerde planmatige aanpak. Hoe anders is het gesteld met de sociale infrastructuur. Daarbij mogen we al blij zijn als er voor het jaar 2000 iets geregeld is. Voor de Stichting Welzijn Doetinchem is nu geld opgenomen voor een inhaalslag, maar er is nog geen visie op het welzijnsbeleid. Hetzelfde geldt voor het lokaal onderwijsbeleid, waar de discussie vooral over de nieuwbouw van scholen gaat. Ook in het ontwikkelingsplan voor Oosseld bleek de harde infrastructuur (slopen van woningen en nieuwbouw) de overhand te hebben. De aanpak van de sociale problemen moet nog ontwikkeld worden.

De nadruk op grote materiële projecten past in de tijdgeest. Het paarse kabinet geeft voorrang aan economische groei en materiële welvaart. De mensen werken zich kapot om de extra kleding, de tweede auto, de derde vakantie en de vierde verbouwing te kunnen betalen. Kinderen ervaren dat als gewoon. Alles kan en de wereld is van ons. Begrippen als sociaal bewustzijn, zorg voor de toekomst en solidariteit met hen die het minder hebben, vervagen in het beleid. Het is van belang dat de overheid een tegenwicht vormt tegen de individualisering en de onthechting in de maatschappij.

Wijkenquête
Raadsleden en ambtenaren houden een steekproef onder een aantal inwoners van Doetinchem over de leefbaarheid in de wijken. Er worden per interview ruim 80 vragen gesteld over wat mensen positief of negatief ervaren in hun wijk op het gebied van verkeer, woonomgeving, veiligheidsgevoelens, welzijnsvoorzieningen en sociale contacten.

Doetinchems Milieuplan
Er ligt nu een mooi richtinggevend milieuplan, dat met veel inzet en in samenspraak met betrokkenen tot stand is gekomen. Maar in de meerjarenbegroting is slechts voor een deel van de activiteiten geld. We hebben prioriteit gelegd bij voorlichting en communicatie, stoppen met gifspuiten, stank, stof en geluidsoverlast van bedrijven en tegengaan van verdroging in natuurgebieden.

In de raad hebben we een voorstel ingediend om volledig te stoppen met het spuiten van gif. Dat kost 200.000 gulden per jaar. Alleen D66 steunde het voorstel. Zij zijn in het verleden al actief geweest met het groene tegelplan. De wethouder stelde dat de hoeveelheid onkruidbestrijdingsmiddel dat de gemeente gebruikt sinds 1992 al tot 10 % is teruggebracht. Doetinchem heeft al een goede voorbeeldfunctie. Naar schatting gebruiken de inwoners van Doetinchem wel 20 keer zoveel gif als de gemeente. Daar wil de gemeente met een bewustwordingsproject iets aan doen. Maar het beste voorbeeld geeft de gemeente als ze helemaal met spuiten zou stoppen.

Biomassa centrales in Wijnbergen
De gemeente laat onderzoek doen naar de mogelijkheid om in de nieuwe wijk Wijnbergen energie op te wekken met het vergisten van biomassa: hout- en tuinafval. We hopen dat dit gaat lukken.

Oostelijke randweg
In de begroting van het fonds bovenwijkse voorzieningen is geld opgenomen voor een oostelijke randweg, terwijl daar nog geen besluit over genomen is. De geesten worden rijp gemaakt voor een volgende nieuwe weg na de Energieweg (nu in aanleg) en de Vlijtstraat (via Verheullsweiden naar Wijnbergen).

De oostelijke randweg moet parallel komen te lopen aan het pas geopende fietspad over het Zelhemse spoor. Veel mensen zijn nu al teleurgesteld dat ze hun stille wandelroute door het fietspad kwijt zijn, maar het wordt nog erger. In de wijkenquête is een stelling opgenomen waar mensen op kunnen reageren: Een hoop verkeersproblemen in Doetinchem zijn op te lossen door de aanleg van een randweg. Een andere stelling: De verkeersproblemen zijn niet meer op te lossen door het aanleggen van nog meer wegen, is niet opgenomen. Ook niet de vraag: Hebt u 1000 gulden per huishouden over voor de aanleg van een oostelijke randweg?

Fietsenstallingen
We hebben in de raad aangedrongen om nu snel de voorlopige fietsenstalling bij de Lutherse kerk te realiseren. Het duurt inmiddels al behoorlijk lang en het lijkt erop dat men nu weer wil wachten op ontwikkelingen rond het pand van Perlstein aan de Waterstraat. Misschien is daar een overdekte en bewaakte stalling mogelijk, maar de kans lijkt niet groot.

Bij het eind van de nieuwe Catharinastraat komen wel een hele rij nieuwe stallingen. We hebben hier nog gevraagd om een overkapping, maar dat paste niet in het beeld van de stad. Toch zou het aardig zijn als er ook aan deze kant van de stad een bewaakte stalling zou komen.

De gemeente doet mee aan de actie "Fiets naar je werk", die nu bij Gelderlandse bedrijven loopt. In andere provincies was deze actie al eerder succesvol.