Inhoud: meerjarenraming 1999-2002, De Gruitpoort, De Graafschap, de brand bij ABC, dioxines bij Vulcanus, het recht op hulp, Energieweg aanbesteed, missers bij aanpassing Europaweg, peuterspeelzaal Windekind, natuurstroom.
Meerjarenraming 1999 – 2002
Op donderdag 2 juli wordt de verdeling van het geld voor de komende jaren vastgesteld in een meerjarenraming. Daarmee liggen ook de belangrijkste keuzes voor de begroting 1999 vast.
Het belangrijkste kenmerk van de meerjarenraming is het gebrek aan geld in de komende jaren. Er is nauwelijks ruimte om naast de bestaande uitgaven nog nieuwe zaken aan te pakken. De mogelijkheden voor het aandragen van alternatieven zijn dan ook klein.
Tegelijkertijd zijn er wel kostbare projecten die op de gemeente afkomen en om een oplossing vragen: moderniseren en uitbouwen van schouwburg Amphion, huisvesting van scholen en het verplaatsen van bedrijven uit het Hamburgerbroek. Zonder bijdrage van de gemeente komen deze plannen niet van de grond.
Als er geen gunstige verandering komt in de inkomsten van de gemeente is de vraag wat er komende jaren moet gebeuren: verder bezuinigen op bestaande activiteiten, hogere belastingen of het schrappen van nieuwe projecten.
In de commissie hebben we gevraagd naar de fietsverbinding met Dichteren, die voor 2001 gepland staat. Er staan inmiddels heel wat huizen in deze nieuwe wijk. Voor het autoverkeer is een grote ontsluitingsweg aangelegd, maar het fietsverkeer moet nog jaren wachten op een goede verbinding met de binnenstad. Voor een gemeente die het terugdringen van het autoverkeer en het bevorderen van het fietsen in z'n programma heeft staan is dit een heel slechte zaak. Eerst de mensen de auto injagen en later weer op de fiets proberen te krijgen is een verkeerde methode.
De Gruitpoort
In de raadsvergadering van 18 juni is het definitieve besluit gevallen voor de nieuwbouw van het cultureel centrum de Gruitpoort. De kosten bedragen nu 7,1 miljoen, ofwel ongeveer 4500 gulden voor ieder van de 1600 bezoekers.
In de lange voorgeschiedenis hebben we via het fractiebericht de volgende stellingen ingenomen:
a We hechten groot belang aan een goede accommodatie voor de Gruitpoort.
a De manier waarop het project vanuit de gemeente is begeleid verdient veel kritiek.
a Bij alle bezuinigingen bij andere instellingen is een verdere stijging van de kosten een groot probleem.
Uiteindelijk hebben we voor de nieuwbouw gestemd omdat andere oplossingen op korte termijn niet haalbaar zijn en langer wachten voor de Gruitpoort niet verantwoord is.
De beslissing laat een onbevredigend gevoel achter. Door de bezuinigingen op het project is het de vraag of er niet teveel beknibbeld is op belangrijke voorzieningen in het gebouw, of er niet teveel is ingeleverd op het uiterlijk van het gebouw en of er geen kosten naar de toekomst zijn geschoven, die we later alsnog op ons bordje krijgen. Misschien wordt het koelsysteem uit de plannen geschrapt en is er nu de mogelijkheid later nog een verdieping toe te voegen. Verder vinden we het jammer dat de ingang aan de verkeerde kant van het gebouw zit en daarmee een aantrekkelijke inloop belemmert.
Door alle discussies over de voorbereiding is er weinig aandacht geweest voor de mogelijkheden om met het gebouw meer mensen aan te trekken voor de culturele activiteiten. Een oefenruimte voor popmuziek zou zo'n mogelijkheid geweest zijn om de doelgroep te verbreden. Meer samenwerking met scholen is een andere mogelijkheid.
In de raad zegde wethouder Wubbels toe zich sterk te maken voor "een integrale benadering van de doelgroep jeugd" en voor de "democratisering van de kunst".
De Graafschap
Zoals in het vorige fractiebericht reeds gemeld hebben we ingestemd met de overdracht van het stadion de Vijverberg aan voetbalclub de Graafschap. Op 18 juni kwam in de raad het voorstel aan de orde om het bestemmingsplan te wijzigen om een vergroting van het stadion mogelijk te maken. Daar hebben we tegen gestemd.
Enkele jaren geleden wilde de Graafschap een geheel nieuw stadion bouwen elders in de stad. Daaraan heeft GroenLinks meegewerkt. Als één van de weinige partijen waren we bereid om hiervoor plek te maken op sportpark-zuid. Dat bood de beste kansen. Daarna hebben we ingestemd met de meerderheid van de raad die een stadion aan de Europaweg wilde. Vervolgens haakte de Graafschap af en besloot op de huidige plek te blijven.
Daarbij hebben we toen gezegd dat dit wel zou kunnen, maar binnen de beperkte mogelijkheden van de huidige plek. Er is op dit moment 6000 m2 bebouwd. Een groot deel daarvan staat er in strijd met het bestemmingsplan. We waren bereid het bestemmingsplan aan te passen om de huidige situatie legaal te maken. Dat is onze grens en de grens die volgens ons De Graafschap daarmee zelf kiest.
De gemeente stelt nu voor om 7400 m2 bebouwing op te nemen in het bestemmingsplan, maar daar blijft het niet bij. De tribunes worden overhellend naar buiten uitgebouwd en steken dus nog weer een heel eind buiten deze 7400 m2 uit. Ook wordt de bouw aanzienlijk hoger. We vinden dit niet toelaatbaar. We vrezen dat het hier niet bij blijft en dat straks de horecavoorziening opnieuw moet worden uitgebreid om de te voorkomen dat de club op de fles gaat. We vinden dat de gemeente daarom heldere beperkingen moet stellen als de Graafschap persé op deze plek wil blijven.
De brand bij ABC
Voor 1 juli zal ABC, veevoederbedrijf aan de Wijnbergse weg, uitsluitsel geven of de schade na de brand hersteld zal worden of dat de productie naar elders wordt verplaatst.
Gezien de inkrimping van het aantal varkens in Nederland en de kosten van milieumaatregelen, die het bedrijf moet nemen is de kans groot dat het bedrijf vertrekt. We hebben er bij de gemeente op aangedrongen de onrust in de wijk verder weg te nemen door een gericht gezondheidsonderzoek en inventarisatie van de klachten door de GGD.
Verder heeft Karin Huyink gevraagd of het niet zinvol is om ook hier te kijken of verplaatsing van de bedrijven uit de woonwijk mogelijk is.
Dioxines bij Vulcanus
Bij de IJzergieterij Vulcanus in Langerak heeft de provincie in januari een uitstoot van lood gevonden die 22 maal de toelaatbare hoeveelheid bedraagt en van dioxine een hoeveelheid van 10 keer de norm. Vooral dat laatste is zeer ernstig. Dioxine is een van de ergste vergiften die er bestaan. Het heeft veel te lang geduurd voordat de provincie er iets mee deed. Het is nog niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Wellicht gaat het om een probleem van korte duur in de fabrieksinstallatie.
De provincie wil de verouderde milieuvergunning van Vulcanus aanscherpen. De vraag is echter of de ijzergieterij de extra milieumaatregelen kan en wil betalen.
Het recht op hulp
Al eerder hadden we het over zaken die niet goed lopen bij aanvragen voor voorzieningen als rolstoelen, woningaanpassingen en dergelijke.
Zo was er een mevrouw, die meer dan een jaar moest wachten op een aanpassing van haar woning doordat het dossier kwijt was, de woningbouwverenigingen fuseerden, de ambtenaar ziek was, enz. Uiteindelijk kwam het goed, maar zoiets mag natuurlijk niet zo lang duren.
Zo was er een aanvraag voor aanpassing van een auto aan een handicap, die door de gemeente werd afgewezen, hoewel de GGD, die dit soort verzoeken beoordeelt, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een positief advies hadden gegeven. De betrokkene ging in beroep bij de rechter en de gemeente moest toch betalen. De gemeente ging zelfs in hoger beroep, maar verloor ook daar.
Er spelen daarnaast nog veel meer zaken.
Soms kan het goed zijn om het oordeel van de rechter te vragen over zaken die onduidelijk liggen, maar dat mag geen gewoonte worden bij zaken die vooraf al duidelijk zijn en het mag zeker niet gaan over de rug van mensen in een zwakke positie.
In Doetinchem hebben we een verordening waarin alle voorzieningen staan waarop mensen met een handicap aanspraak kunnen maken. Er wordt bekeken wat in elk geval de beste oplossing is, waarbij de betaalbaarheid wel een rol speelt, maar op de tweede plaats komt. Dat klinkt goed, maar de praktijk is anders. In plaats van naar individuele oplossingen te zoeken worden de regels uiterst star toegepast. Dat geldt niet alleen bij een aanvraag voor een voorziening, maar ook bij de bepaling van de eigen bijdrage. Daarbij wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de extra uitgaven die iemand met een handicap toch al heeft.
Veel van de problemen hebben te maken met de cultuur bij een instantie en de instelling van de ambtenaar. De klanten zitten in een afhankelijke positie en hebben dezelfde ambtenaar wellicht nog vaker nodig. Voor degene die een aanvraag behandelt moet voorop staan dat niet om een gunst gevraagd wordt, maar dat iemand gewoon recht heeft op een voorziening. Je zet iets in de verordening of je doet het niet. En een rolstoel vraag je doorgaans niet voor je plezier.
Energieweg aanbesteed
Deze week vond de aanbesteding van de Energieweg plaats. De belemmeringen in het bestemmingsplan zijn opgeheven en er is ook direct met het werk begonnen. We zijn benieuwd of onze vrees voor een toenemende druk op de binnenstad door het autoverkeer uit zal komen. De nieuwe brug over de Oude IJssel krijgt ook een fietspad.
Missers bij aanpassing Europaweg
De gemeente is door de inspecteur voor de ruimtelijke ordening op de vingers getikt, omdat de rotonde in de Europaweg in strijd met het bestemmingsplan is aangelegd. Van meerdere kanten, ook door Jaap Oudshoorn, is tevoren gevraagd of hier wel goed naar gekeken was. Steeds was het antwoord dat het allemaal kon.
Gebrek aan bereidheid om te controleren en het ontbreken van coördinatie op de afdeling, wat dit betreft, is iets wat niet meer voor mag komen. Onjuiste informatie zet de communicatie met de burger extra onder druk.
Peuterspeelzaal Windekind
Het college van BenW heeft besloten om de peuterspeelzaal een overbruggingskrediet te geven tot 1 januari 1999. Daardoor kan Windekind blijven voortbestaan tot het moment dat er duidelijkheid komt over de toekomstige beleid rond de peuterspeelzalen. In het verleden hebben we enkele keren aangedrongen op steun voor Windekind.
Natuurstroom
De gemeente geeft 13.000 per jaar extra uit voor het afnemen van natuurstroom van de NUON. Natuurstroom wordt op een schone manier opgewekt. De NUON plaatst daarvoor in ruil 250 m2 zonnepanelen in het nieuwe stadskwartier in Dichteren. Een zeer goede zaak.
We maken er geen gewoonte van om reclame bij te voegen bij het fractiebericht, maar we vinden de biologische markt een belangrijk "groen" initiatief, dat we willen steunen.