Inhoud: weer een zetel erbij, collegevorming, kiezers bedankt!, contacten in verkiezingstijd, milieubelang, bezwaren Europaweg, ons nieuwe raadlid.

Weer een zetel erbij
GroenLinks heeft voor de derde keer achter elkaar een zetel gewonnen bij de verkiezingen. Daar zijn we heel blij mee. Het geeft mogelijkheden om nog beter alternatieven en ideeën aan te dragen.

De uitslag van de verkiezingen:

behaalde t.o.v. zetels

stemmen / vorig aantal / was / nu

CDA / 4751 (-920) -16% / 8 / 7

PvdA / 5715 (+419) +8% / 7 / 9

VVD / 4174 (+863) +26% / 4 / 7

D66 / 1167 (-1511) -56% / 4 / 1

GroenLinks / 2882 (+480) +20% / 3 / 4

RPF/SGP / 900 (+211) +30% / 1 / 1

Totaal / 19589 (-458) -2,3% / 27 / 29

Dat we meer stemmen erbij kregen dan de PvdA en toch de PvdA een zetel meer vooruit ging heeft te maken met de verdeling van de restzetels.

Wanneer je het totaal aantal stemmen (19589) deelt door het aantal raadszetels (29) dan krijg je de kiesdeler (675). Voor elke 675 stemmen krijg je een zetel. Er blijft dan bij elke partij nog een aantal reststemmen over en ook enkele restzetels (in dit geval 2). Bij de verdeling van de restzetels wordt gekeken naar het gemiddelde aantal stemmen per zetel als je er een restzetel bij krijgt. De partij met het hoogste aantal stemmen per zetel krijgt de restzetel. In Doetinchem gingen de restzetels naar PvdA en VVD.

Dat het CDA met 920 stemmen verlies 1 zetel inleverde en de VVD met 863 extra stemmen 3 zetels erbij kreeg heeft verder nog te maken met de opkomst en het nieuwe aantal raadszetels. De kiesdeler daalde daardoor van 742 naar 675.

Dramatisch was het verlies voor D66. Niemand had verwacht dat de teruggang zo groot zou zijn. Met 25 stemmen meer had D66 een 2e zetel gekregen. De invloed van de landelijke politiek is kennelijk vooral bij de D66-kiezers groot.

Het verlies van het CDA en de winst van de VVD hebben voor een deel te maken met de boeren. Die stemden de vorige keer vrij massaal op Gerard Keurentjes van het CDA en nu op Nol Verhoeven, een boer op de VVD-lijst.

Een andere opmerkelijke uitslag was de verkiezing van Jan Ernst uit Gaanderen met voorkeurstemmen. Na lijsttrekker Jan Keukenkamp haalde hij van het CDA de meeste stemmen. Daardoor raakte de zevende op de CDA-lijst, Wilma Engelen, haar raadszetel kwijt en bestaat de CDA-fractie alleen nog uit mannen. Het schijnt dat er een afspraak ligt dat Jan Ernst zich terug zou trekken als de zetel van Wilma in gevaar zou komen. Dat is natuurlijk wel een vreemde manier van doen buiten de kiezers om. Uitgangspunt moet toch zijn dat iemand in de raad gaat zitten als hij of zij wordt gekozen. Om ook een vrouw in de fractie te houden had men haar een hogere plaats op de lijst moeten geven. Maar kennelijk was er verschil van mening over. Ja, samenleven doe je niet alleen, maar als het moet kan het bij het CDA zonder vrouwen.

De winst van de VVD komt overeen met de trend in de samenleving die tot uiting komt in het paarse kabinet: Waartoe zijn wij op aarde? Wij zijn op aarde om nu en in de eeuwigheid te concurreren op de wereldmarkt!

Ik was laatst op een dag over het onderwijs met de landelijke politici en het ging alleen maar over het belang van goed onderwijs voor onze concurrentiepositie. Het ging helemaal niet meer over opvoeding van kinderen. Hooguit nog over de maatschappelijke kosten van de vele vroegtijdige schoolverlaters. Wat is dat eigenlijk voor een land waar lastenverlichting (3e vakantie, 2e auto, enz.) belangrijker is dan de opvoeding van kinderen?

Door het verlies van het CDA en D66 en de winst van VVD, PvdA en GL zijn de rechter- en linkerflank in de raad versterkt ten koste van het midden. Ik ben benieuwd of dit het debat in de raad ten goede komt.

Collegevorming
De PvdA heeft als grootste partij inmiddels het initiatief genomen om met de andere partijen te overleggen over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Belangrijk daarvoor is overeenstemming over het beleid voor de komende 4 jaar.

De uitslag wijst echter wel sterk in de richting van een college met 2 wethouders van de PvdA, 1 van het CDA en 1 van de VVD. Een college van CDA en VVD zonder de PvdA is immers niet mogelijk en de PvdA zal met de winst van 2 zetels niet bereid zijn een wethouder af te staan voor een college van de 4 grootste partijen. Doorgaan op de oude voet en de winst van de VVD negeren ligt evenmin voor de hand. De vorming van een college van PvdA en VVD zal programmatisch nogal wat problemen geven.

Naast de zetelverdeling en het programma spelen natuurlijk ook de ambities van de huidige en toekomstige wethouders een rol bij de verdeling van wethouderszetels. Welke mensen zijn beschikbaar voor welke portefeuilles?

Wij zullen in de komende gesprekken de ideeën van GroenLinks zoveel mogelijk inbrengen voor een nieuw beleidsprogramma. Van het programma zal het afhangen of we oppositie voeren of steun kunnen verlenen.

Kiezers bedankt !
Via dit fractiebericht willen we alle mensen die op ons hebben gestemd bedanken voor hun steun en het vertrouwen. De komende jaren zullen we doorgaan om via het fractiebericht te laten weten welke standpunten we namens u innemen en welke zaken er allemaal spelen.

U kunt ons nog helpen met het volgende. Er zijn 480 nieuwe mensen die op ons gestemd hebben. Een fractiebericht wordt vaak door meer mensen gelezen, maar we zouden nu eigenlijk zo'n 200 nieuwe exemplaren moeten verspreiden om hen te bereiken. In de verkiezingsperiode hebben zich zo'n 35 nieuwe lezers gemeld. Wanneer u nog mensen kent, die misschien ook het fractiebericht willen ontvangen, vraag het dan eens en geef het aan ons door.

Contacten in verkiezingstijd
De afgelopen maanden hebben we een aantal keren op het Simonsplein gestaan met informatie. Ook in de winkelcentra deelden we folders uit. Enkele gesprekjes willen we u niet onthouden.

Een vrouw in een invalidewagentje kwam ten einde raad onze hulp vragen. Al sinds een jaar wacht ze op een aangepaste woning, waar de woningbouwvereniging voor moet zorgen en de gemeente voor moet betalen. Eerst kreeg ze van de woningbouwvereniging een woning aangeboden, die niet aangepast kon worden. Deze zomer was er dan eindelijk een woning. Nu moest de opdracht tot aanpassing van de woning (verwijderen drempels, aanpassing badkamer, enz.) nog rond gemaakt worden. En nog steeds is dat niet geregeld. Het huis staat al sinds 11 aug. leeg. Wel honderd telefoontjes, zoekgeraakte dossiers, ziekte van de betrokken ambtenaar, de fusie van de woningbouwverenigingen, enz. Een tragisch verhaal en het is niet het eerste. Het ziet er overigens naar uit dat de aanpassing nu kan beginnen.

Een man die langs kwam had net 3 weken bij een uitzendbureau gewerkt. Hij is werkloos en probeert zo aan werk te komen. Maar ik doe het niet meer, zei hij. Het stoppen van de WW-uitkering gaat redelijk snel. Maar na elke onderbreking zit ik zeker anderhalve maand zonder geld. Dat geeft me veel te veel problemen. En dan dezelfde verhalen over telefoontjes, dossiers e.d. Stel dat een groot bedrijf het salaris een week te laat zou uitbetalen. Het zou meteen voorpaginanieuws zijn.

Een 82-jarige Duitse man, die nu in Nederland woont, vertelde in gebrekkig Nederlands over de bejegening aan de grens, die hem doet denken aan de nazi-tijd. Hij schrijft een boek erover.

De tweedeling in de samenleving lijkt soms een kreet uit het politieke debat. Maar door dit soort gesprekjes wordt hij weer zichtbaar. Mensen in de clinch met de bureaucratie, ongeorganiseerd en geen kanalen om hun stem te laten horen.

Over problemen rond uitkeringen worden we overigens erg veel gebeld. We voeren daarover gesprekken binnen het gemeentehuis, niet alleen om af en toe individuele zaken weer vlot te trekken, maar vooral om te overleggen wat er structureel moet gebeuren.

Milieubelang
Politiek is het milieu weer een beetje uit in vergelijking met een aantal jaren geleden. Het paarse kabinet doet heel weinig op milieugebied. Uit opiniepeilingen blijkt dat er veel steun is voor het kabinet Kok en in ieder geval voor Kok zelf. En dus kan het aantal vluchten op Schiphol met 100.000 worden uitgebreid. Er moet nog wat gerekend worden aan de wettelijke normen, maar een extra portie lawaai en vervuiling is al geen probleem meer.

Toch hebben veel mensen bij de gemeenteraadsverkiezingen op lokale partijen gestemd, die vaak de leefbaarheid hoog in het vaandel hebben. Mensen voelen wel voor andere prioriteiten als het de eigen woonomgeving betreft.

Misschien raakt het milieu telkens wel weer uit, omdat het op een gegeven moment geen nieuws meer is. Het probleem is niet opgelost, maar we weten het nu wel. De media schrijven weer over iets anders.

Een probleem waar nu weer wat aandacht voor is, is het gebruik van antibiotica in de bio-industrie. Wanneer veel dieren dicht op elkaar leven met veel stress, is er grotere kans op infecties. Om infecties te voorkomen en als groeibevorderaar wordt standaard antibiotica toegevoegd aan het veevoer. In Nederland gaat het om 500.000 à 900.000 kilo per jaar. Veel van die stoffen komen via de mest en het voedsel in het milieu terecht. Het komt steeds vaker voor dat de veroorzakers van infecties resistent (bestand) blijken te zijn tegen antibiotica. Ook op mensen worden in toenemende mate resistente ziektekiemen aangetroffen. Straks kunnen we onze eigen infecties niet meer met geneesmiddelen bestrijden. In Zweden zijn de antibiotica al verboden en de Deense varkenshouderij volgde per 1 januari. Onze minister aarzelt nog steeds om in te grijpen.

Bezwaren Europaweg
Bij de reconstructie is de Europaweg dichter bij sommige huizen komen te liggen en ook hoger geworden. Je kunt ook zeggen dat de geluidswal daarmee lager is.

De gemeente had verzuimd een geluidsonderzoek te doen, maar heeft dat inmiddels goedgemaakt. Het geluid is net niet zoveel dat het werk niet had gemogen. Maar wel zoveel dat er binnen 10 jaar iets aan gedaan moet worden. De huizen komen nu op een grote lijst.

Hoewel alles binnen het bestemmingsplan en de normen past, was het beter geweest als er meteen met de bewoners was overlegd. Er is alleen naar de weg zelf gekeken. Als de gevolgen meteen waren meegenomen was met enkele maatregelen wellicht een heel juridisch steekspel voorkomen.

Ons nieuwe raadslid
In onze folder stond een foto met de eerste 6 kandidaten van de lijst waaronder Frans Langeveld, die nu in de raad is gekozen. Niet iedereen heeft de folder ontvangen.

Frans Langeveld heeft medicijnen gestudeerd, maar werkt nu bij de onderwijsvakbond AOb. Daarvoor heeft hij jaren gewerkt aan het Graafschap College in Doetinchem.