Inhoud: vier zetels, filmpje, verkiezingsuitslag, de (on)macht van het getal, de maatschappij... dat ben jij!, college wil klaphek sluiten.

Vier zetels

De komende raadsperiode zit Groenlinks weer met vier mensen in de gemeenteraad. Natuurlijk was een zetel erbij nog mooier geweest, maar constant blijven op bijna 15% van de stemmen is voor een stad als Doetinchem helemaal niet slecht. We zijn er dan ook dik tevreden mee. Alle kiezers bij deze bedankt!

Op de verkiezingsavond leek Groenlinks aanvankelijk af te stevenen op een flinke overwinning. Maar de euforie was van korte duur. Er bleek een fout te zijn gemaakt bij de eerste prognoses. Voor een prognose wordt het aantal door een partij behaalde stemmen per stembureau vergeleken met het aantal stemmen van diezelfde partij bij de vorige verkiezingen. In het begin zijn onze uitslagen echter per ongeluk vergeleken met die van D66 in ‘98. Daaruit volgde een voor ons gunstig, maar vertekend beeld.

Hoewel er op plaats drie van onze kandidatenlijst een nieuw gezicht stond, blijft de samenstelling van de fractie voorlopig gelijk. De kandidaten op een, twee, vier en vijf kregen zoveel voorkeurstemmen dat ze rechtstreeks in de raad zijn gekozen. Zoals het er nu naar uitziet wordt nummer drie onze opvolger. Namen en e-mail adressen van de fractieleden kunt u vinden in de koptekst bovenaan.

Filmpje

Niet alleen onze kleurige folder leverde positieve reacties op, ook ons promotiefilmpje bleek verrassend veel mensen te hebben bereikt. Voor degenen die het hebben gemist volgt hieronder een korte impressie.

Met de fiets aan de hand liepen we over het Simonsplein om de aandacht te vestigen op het ontbreken van een fietsroute door het centrum. Een volgende opname liet zien hoe leeg en naargeestig winkelcentrum Overstegen intussen is geworden. Daarmee wilden we aangeven dat een lokale overheid het zich niet kan permitteren om werkloos toe te kijken wanneer een winkelcentrum verloedert en zijn sociale functie verliest. De leefbaarheid in een wijk gaat dan immers sterk achteruit en daarmee neemt de kans op problemen toe. Overstegen is een van de wijken waar je dat ziet gebeuren. Een lokale overheid moet dat voor willen zijn. Wij denken dat een wijkgerichte aanpak daarbij kan helpen en noemden een wijkpost en andere voorzieningen in en rond wegkwijnende winkelcentra als mogelijke oplossing. Tenslotte fietsten we over het oude Zelhems spoor langs de Zumpe. In onze ogen is er in de buurt van dat natuurgebied geen plaats voor nieuwe wegen. Nog lang niet alle alternatieven en mogelijke aanpassingen aan bestaande routes zijn onderzocht, dat moet eerst worden gedaan.

De opname van die drie minuten "zendtijd voor politieke partijen" nam ongeveer vijf uur in beslag. Lang genoeg om onder de indruk te raken van de professionaliteit en het enthousiasme van de cameraploeg van de Stadsomroep. De karakters van CDA, VVD en GroenLinks waren in de filmpjes goed getroffen. Jammer dat niet alle partijen meededen.

Verkiezingsuitslag

De einduitslag van de verkiezingen in Doetinchem is:
CDA - 9 zetels
PvdA - 8 zetels
VVD - 6 zetels
GroenLinks - 4 zetels
D'66 - 1 zetel
SGP/ChristenUnie - 1 zetel
Naar buiten toe lijken het misschien kleine verschuivingen, maar voor PvdA en CDA veranderde er wel degelijk iets. Met twee zetels winst werd het CDA de grootste partij en initiatiefnemer bij de collegeonderhandelingen. Voor de PvdA, die een zetel verloor, was het daarom dubbel slikken.

De (on)macht van het getal

Zo valt de gang van zaken rondom de collegeonderhandelingen wellicht het best te typeren. Ondanks de invoering van het nieuwe dualistische systeem, dat de lokale politiek voor de burgers inzichtelijk en interessant moet maken, valt er bij de drie grote partijen geen drang tot vernieuwing te bespeuren. Ook deze keer hebben ze de boel weer keurig onder elkaar verdeeld. Het gemeentebestuur gaat naast de burgemeester bestaan uit twee wethouders van het CDA. Elk een wethouder leveren PvdA en VVD. Er is niet gekozen voor invulling van buiten de raad.

Natuurlijk zijn er netjes collegeonderhandelingen gevoerd en zijn daarbij ook de kleine partijen gehoord. In het begin leek alles open. Er werd gestreefd naar "een breed draagvlak" en "zoveel mogelijk ruimte voor de raad om straks invloed uit te oefenen op de inhoud van het collegeprogramma". Elke partij droeg dan ook ijverig struikelblokken en oplossingen aan.

In werkelijkheid blijkt nu dat het nauwelijks om inhoudelijke invulling richting vernieuwing is gegaan, maar vooral om voortzetting van de oude coalitie. Te vrezen valt dat die lijn wordt voortgezet bij de verdeling van het voorzitterschap van de diverse raadscommissies en het vice-voorzitterschap van de raad. Juist dit zijn nieuwe functies waarbij kwaliteit zwaarder zou moeten wegen dan getalsmatige verhoudingen.

Een gemiste kans, wanneer je bedenkt dat het dualistische stelsel is ingevoerd met de bedoeling de in zichzelf gekeerde lokale politiek tot meer openheid te bewegen. Of de burgers er op deze manier zoveel mee opschieten is de vraag.

De maatschappij…dat ben jij!

Dachten wij naar aanleiding van een ingezonden brief in de krant. De brief begint zo: "Doetinchem verloedert. En niet alleen door de verstikkende verkeersdrukte die de stad teistert als gevolg van falend beleid van de gemeenteraad in verleden en heden; ook als gevolg van het zwerfvuil dat je tegenkomt waar je ook loopt in de stad". En gaat in dezelfde trant nog een poosje door. Kortom: de lokale overheid brengt er weer eens helemaal niets van terecht. In hoeverre houden we onszelf met die voorstelling van zaken voor de gek?

De maatschappij dendert door. Alles moet luxer, sneller, makkelijker. De minder plezierige consequenties van die "vooruitgang" worden op het bordje van de overheid en/of de gemeente gelegd. Een aantal voorbeelden:

  • Zwerfvuil. Waarom al die overvloedige verpakkingen en wie gooit ze op straat?
  • Gevaarlijke situaties bij scholen. De vele auto’s waarmee een groot aantal kinderen naar school worden gebracht zorgen ervoor dat de andere kinderen niet meer veilig kunnen lopen of fietsen. Wie veroorzaakt die onveiligheid?
  • Verkeersonveiligheid in de wijken. Wie rijdt er eigenlijk te hard?
  • Autodrukte in het centrum. Waarom moet iedereen beslist met de auto tot aan de winkel kunnen rijden?

De vice-voorzitter van de Raad van State, H.D. Tjeenk Willink, hield vorige week een boeiend verhaal over een nieuwe rol voor de overheid. Die nieuwe rol is nodig omdat te weinig duidelijk is wat de overheid van een burger mag verwachten. Evenmin is helder wat een burger van de overheid mag vragen of burgers onderling van elkaar. Hij onderscheidt twee soorten verantwoordelijkheid: de eigen verantwoordelijkheid die iedereen heeft voor zichzelf en medeverantwoordelijkheid van ieder mens voor de maatschappij om hem heen. Medeverantwoordelijkheid geldt bijvoorbeeld voor buurt en buurtgenoten. Vanuit die medeverantwoordelijkheid geredeneerd is het vreemd dat elk probleem wordt afgewenteld op de (lokale) overheid.

Misschien is het handiger om eerst te kijken wat we zelf kunnen doen of laten voordat we een probleem afschuiven op gemeente, overheid of politici. Want die maatschappij maken we tenslotte met elkaar.

College wil klaphek sluiten

Vorige keer schreven we al over het klaphekje bij de spoorwegovergang ter hoogte van de Wielstraat in Dichteren. Hoewel het deel uitmaakt van de snelste fietsroute Dichteren richting centrum, dreigt het te worden gesloten omdat het te gevaarlijk is. In januari is er iemand door een trein geraakt.

Gezien het belang van goede fietsverbindingen tussen (nieuwe) woonwijken en het centrum hebben wij gepleit voor een alternatieve oplossing totdat gemeente en NS Rail Infrabeheer een tunneltje op die plek hebben aangelegd. De meerderheid van de raadcommissie Ruimtelijk Ordening was het daarmee eens. Alleen de PvdA wilde het klaphek zou sluiten. De wethouder waarschuwde daarop dat afsluiting negatief zou kunnen uitpakken voor het gewenste tunneltje. Rail Infrabeheer investeert doorgaans niet in opgeheven spoorwegovergangen. Hetzelfde argument kregen wij al eerder te horen na een pleidooi voor een tijdelijke fietsverbinding vanuit Dichteren via de Wielstraat parallel aan het spoor naar de Europaweg.

Samenvattend:

  • Het college zegt een beleid te voeren dat erop gericht is het gebruik van de fiets te stimuleren;
  • de meerderheid van de raadsleden ziet iets in een tijdelijke, alternatieve oplossing;
  • afsluiting zou afstel van het tunneltje tot gevolg kunnen hebben.

Dan zou je toch een ander besluit verwachten dan afsluiting van het klaphekje? Wij snappen er in elk geval niets van en zijn het er niet mee eens. U ook niet? U kunt nog tot eind april bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 9020, 7000 HA Doetinchem.