Inhoud: Burgemeester, Fietsen naar Perlsteinkelder, GroenLinks themadag op 8 mei, claim op Wehl-Zuid, Subsidies, Graafschap TV, Krokodillentranen, Vervreemding.
Burgemeester
De raadsvergadering met de Commissaris van de Koningin op 17 maart was heftig. Ter discussie stond de profielschets voor de burgemeester voor de nieuwe gemeente Doetinchem. De huidige, mevrouw Horselenberg, is nu waarnemend en in de zomer moet er een definitieve zijn.
Centraal stond de vraag of de hele procedure pro forma zou zijn zoals de vorige Commissaris der Koningin voor Zutphen, Zevenaar en Doetinchem had bedacht of dat er een gewone sollicitatieprocedure gevolgd moest worden. Zo’n pro forma-procedure kun je volgen als er in de raad een grote eenstemmigheid is over het doorgaan van de waarnemer als definitieve burgemeester. De huidige waarnemend commissaris constateerde al snel dat die eenstemmigheid er in Doetinchem niet is. Vier van de zes partijen pleitten voor een gewone sollicitatieronde, waaraan de zittende burgemeester mee kan doen. GroenLinks was daar één van. Wij redeneerden dat de burgemeester deel uitmaakte van het college dat in de zomer in heftige crisis verkeerde en dat daarvoor een collectieve verantwoordelijkheid droeg. Over de wethouders van toen hebben de kiezers inmiddels geoordeeld bij de verkiezingen van 17 november. Het eerste beoordelingsmoment voor de burgemeester is nu. Laat de vertrouwenscommissie maar een afweging maken tussen de beste kandidaten.
Gek overigens dat deze hele affaire zich afspeelt tegen de achtergrond van de kamerdebatten over de gekozen burgemeester. Als we burgemeestersverkiezingen hadden gekend, had u gewoon in november mee kunnen beslissen over de burgemeestersfunctie. Of op zijn minst de raad, zoals het GroenLinks-standpunt in de Tweede Kamer luidt.
Fietsen naar Perlsteinkelder
De vorige maand nam de raad een voorstel aan om mee te werken aan een gebouw op het oude terrein van distillateur Van Perlstein. Het voorstel was nog door het oude college voorbereid. Op de al jaren braakliggende grond tussen de Lutherse Kapel en hotel De Graafschap komt een appartementencomplex met winkels en een bewaakte fietsenstalling. Op die tweede bewaakte fietsenstalling heeft GroenLinks al vaak aangedrongen. Maar we vinden wel dat de projectontwikkelaar veel noten op zijn zang heeft. De gemeente betaalt fors mee aan de kelder, betaalt jaarlijks een behoorlijke huur en nu wil hij ook nog niet eens de archeologische kosten betalen voor die historische plek. We hadden liever de fietskelder ook ’s avonds open gehad voor de stappers, maar dat idee hebben ontwikkelaar en de meerderheid van de raad tegengehouden met een beroep op de nachtrust en de veiligheid van de appartementbewoners.
GroenLinks themadag op 8 mei
De GroenLinks themadag is voor de Doetinchemse afdeling een jaarlijks terugkomende dag die nu voor de tweede keer gehouden wordt.
De dag zal dit keer in het teken van jongeren staan omdat we erg trots zijn op de oprichting van onze lokale jongerenafdeling (Dwars). Tijdens deze dag zal Dwars Doetinchem e.o. ‘geboren’ worden en zijn er een aantal activiteiten gepland waaronder een interview met onze wethouder jeugdbeleid (Karin Huijink) die gaat reageren op de uitkomst van een enquête die onder jongeren gehouden is. Er zullen handtekeningen die verzameld zijn naar aanleiding van de landelijke actie tegen diertransporten aangeboden worden en er is livemuziek van een jongerenband. Jongeren van 8 tot 80 zijn van harte welkom op 8 mei van 14:00 tot 18:00 in De Gruitpoort om de oprichting van Dwars met ons te vieren!
Claim op Wehl-Zuid
Commotie in Wehl. Snel na het aantreden van het nieuwe college vestigde de gemeente een voorkeursrecht op een groot gebied ten zuiden van Wehl. De Wet Voorkeursrecht Gemeenten is bedoeld om projectontwikkelaars een stap voor te zijn, zodat de gemeente de regie kan houden op de eigen uitbreidingsplannen. Het college en raad van Wehl hadden al aangegeven dat in Wehl Zuid de mogelijke uitbreiding van het dorp zou moeten plaatsvinden. Door het voorkeursrecht moeten de eigenaars, als ze willen verkopen hun grond eerst aan de gemeente aanbieden die er dan een redelijke prijs voor moet betalen. De schrik kwam erin toen iemand riep dat er globaal wel plaats was voor 1600 woningen. Dat werd al gauw beschouwd als het startsein voor een mega-woonwijk bij het kleinschalige dorp. Maar dat is niet de bedoeling. In het koersdocument is sprake van een verantwoorde toename van woningen in de dorpen om ze vitaal te houden en om voorzieningen in stand te houden. Ook het GroenLinks-programma is voor beperkte groei in de dorpen: hooguit enkele tientallen per jaar.
Subsidies
Voor gesubsidieerde instellingen en verenigingen is dit een raar jaar. Normaliter krijgen zij te horen wat ze voor een volgend jaar krijgen, als aan het eind van het jaar de begroting wordt vastgesteld. Dat kon nu niet, want aan het eind van het jaar kwam er een nieuwe gemeente. Die stelt nu pas (24 maart) de begroting vast, en vooruitlopend daarop hebben de subsidieontvangers alvast een voorschot gekregen, gebaseerd op de oude situatie + 1%. Erg safe begroten kun je zo niet, zo erkent ook de gemeente. Extra ingewikkeld is het, als je beseft dat we ook nog te maken hebben met twee oude gemeenten, die elk hun eigen subsidiebeleid hadden. En dan moet er nog € 800.000,- bezuinigd worden op accommodaties en de verenigingen en instellingen. De wethouder financiën stelt nu voor om die acht ton nog niet voor 2005, maar extra in 2006 te bezuinigen en dan nog maar gedeeltelijk. Verkoop van een paar panden levert incidenteel wat op, maar structureel ook, vanwege de vervallen lasten voor zo’n pand. Maar het brengt niet genoeg op. Samen zoeken we in de coalitie naar een oplossing voor het probleem. Belangrijk onderdeel daarvan zal een takendiscussie zijn, die inzicht geeft in welke taken wel en welke niet door de gemeente moeten worden gefaciliteerd. Een pijnlijke maar noodzakelijke operatie. Daarvoor hebben we tijd nodig. Vandaar dat we kunnen leven met het opschuiven van de bezuinigingen.
Graafschap tv
Stadstv wil zijn vleugels uitslaan. Een populaire rubriek van de succesvolle zender is Graafschap tv, dat veel aandacht besteedt aan de voetbalclub. Onder die naam is nu een regionaal tv-station op de kabel verschenen dat zo’n beetje tussen Stadstv en TV Gelderland in opereert. Tot zover niks aan de hand. Maar er is een probleem. Graafschap tv is een commerciële zender, en commerciële zenders mogen geen overheidssubsidies ontvangen en Stadstv krijgt die wel van Doetinchem in de vorm van een zeer lage huur voor zijn studio. Ook is onduidelijk hoe de verhoudingen zijn tussen Stadstv, Graafschap tv en de commerciële werkmaatschappij Zinopsis, dat de programma’s maakt. Daarmee ontstaat een ondoorzichtige brij van gesubsidieerde en commerciële initiatieven. Graafschap tv maakt ruimschoots gebruik van de (indirect gesubsidieerde) faciliteiten en know how van Stadstv. Dat vinden we geen goede zaak.
Krokodillentranen
Al enkele keren is het voorgekomen dat de nieuwe oppositie zich beklaagt over beleid dat ze zelf uitgestippeld hebben. De begroting waar VVD en CDA in de laatste raadsvergadering tegen stemden was in feite hun eigen begroting. Alleen de veranderingen die uit rijksbeleid voorvloeien zijn doorgevoerd. De bezuinigingen op instellingen en accommodaties waren door het vorige college al aangekondigd, maar nog niet uitgewerkt. Nu het nieuwe college daar tijd voor vraagt om weloverwogen keuzes te maken, schampert het CDA dat B &W alles voor zich uitschuift. Ondertussen is een oud-raadslid van het CDA een eenzame campagne begonnen in de ingezonden-brievenrubriek van De Gelderlander. De ene keer huilt hij krokodillentranen omdat de coalitie een meerderheid heeft en onverdeeld stemt in de raad, de andere keer spreekt hij er schande van dat de oversteekplaats voor de wilde koeien op de Boddens Hosangstraat een staaltje van mismanagement van de progressieven is. Maar wie was ook weer wethouder van r.o. toen die voorziening werd aangelegd? Juist ja.
Bezorgers gevraagd
Dit bericht wordt door een heleboel vrijwilligers rondgebracht in de verschillende wijken van Doetinchem, Gaanderen en Wehl. We zoeken nog een viertal bezorgers. Het is een klusje van een uurtje per maand. Meld je bij Abdullah Arik 0314-342558 of op abdullah@groenlinks-doetinchem.nl. Dank je wel.
Vervreemding
Wethouders zitten niet alleen in hun gemeentehuis, ze komen regelmatig buiten de deur. Ze gaan op wijk- of werkbezoek, overleggen samen in regioverband of reizen naar het Provinciehuis. Ze maken soms vreemde dingen mee.
Zo bleek tijdens een provinciaal vervoersberaad dat er nog wat geld voor nieuwe projecten over is. De aanwezigen werden verrast met een enthousiast gepresenteerde inventarisatie van gevaarlijke situaties door (te) breed landbouwverkeer op provinciale wegen. Ook was er gekeken wat er zoal aan deze overlast te doen was. Een en ander resulteerde in maatregelen variërend van de aanleg van extra wisselplaatsen en wegverbredingen tot omleidingen met bijbehorend stevig kostenplaatje. Klinkt logisch misschien, achter een langzame trekkercombinatie rijden en er niet langs kunnen komen, is heel vervelend. Maar toch knaagt er iets. Want het mooie plan dient ter bestrijding van overlast die zich gedurende zes weken per jaar voordoet. Is het wenselijk of nodig om energie en middelen te steken in zo’n luxe probleem?
Iets dat al een jaar loopt is het project gezinscoaching. Gestart naar aanleiding van de brand in Roermond waarbij zes kinderen omkwamen. Het houdt in dat er voor gezinnen waarbij drie of meer hulpverlenende instellingen zijn betrokken, een van de hulpverleners wordt aangewezen als coördinator. Tiel, Zutphen en Doetinchem fungeren als proefgemeenten. Wat blijkt: er worden nauwelijks gezinnen aangemeld, hoewel we zeker weten dat er gezinnen zijn die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wellicht zijn de criteria te strak gehanteerd of niet goed omschreven. Wanneer een leerplichtambtenaar als hulpverlenende instantie telt, komen die gezinnen misschien wel in aanmerking. De gekozen opzet werkt niet. En wat gebeurt er nu? In plaats van te stoppen en het resterende geld te gebruiken voor eventueel een andere opzet, moet er zeer uitgebreid worden geëvalueerd. In de vorm van veel externe inzet en dikke evaluatierapporten. Want het geld moet worden opgemaakt. aan dit project. Tja. (Karin Huijink)