Inhoud: Vijverberg naar De Graafschap, fouten goed maken met nieuwe fouten, meerjarenraming, wethouderstaken en commissies, taken binnen de fractie, verkiezingsuitslag, 't land waar het leven goed is, verandering van het platteland, fietstochten in Wijnbergen, energiebeleidsplan.

Vijverberg naar de Graafschap
De gemeente heeft het stadion overgedaan aan de voetbalclub de Graafschap. De grond blijft eigendom van de gemeente. De Graafschap krijgt met het stadion een bedrag van 3,3 miljoen mee. Dat lijkt wat vreemd, maar daarmee is de gemeente af van de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het stadion. De jaarlijkse lasten voor de gemeente zijn daarmee vervallen en die bedroegen meer dan 2 ton per jaar. Per saldo is de gemeente niet veel duurder uit en de Graafschap krijgt de mogelijkheid om het stadion te verbouwen volgens de nieuwe eisen.

We zijn het eens met deze stap van de gemeente. Weliswaar is er financieel voordelig naar de club toegerekend, maar het belang van de club voor Doetinchem en de vele supporters mag daarbij best meetellen.

Bij de behandeling van het voorstel heeft René Kortooms wel kritisch gereageerd op de bepaling in het contract dat de gemeente al het mogelijke zal doen om de renovatie van het stadion mogelijk te maken. We moeten oppassen, dat voetbal niet boven de wet komt te staan: Milieunormen rond Schiphol moeten aan de kant als het om voetbalsupporters gaat, de KNVB chanteert Rotterdam als de burgemeester de risico's van een wedstrijd niet wil dragen, Doetinchem past een artikel 19 procedure toe bij de verbouwing, terwijl afgesproken was dat niet te doen bij omvangrijke projecten met veel bezwaren. De Graafschap heeft besloten op de Vijverberg te blijven zitten en moet zich verder aan de normale regels houden.

Voorzitter Enzerink van de Graafschap heeft ons uitgelegd, dat dit ook de bedoeling is. De bepaling in het contract is bedoeld om te voorkomen, dat de Graafschap een stadion overneemt, waar ze zonder renovatie niets aan heeft. We kunnen ons daarom vinden in de overdracht van het stadion.

Fouten goedmaken met nieuwe fouten
De fietsenwinkel in Dichteren mag op die plaats de winkel niet uitbreiden. Dat heeft o.a. te maken met de molen die ernaast staat. Al jaren is de gemeente met de eigenaar in overleg over een andere plek. In de loop van de tijd zijn verwachtingen gewekt over mogelijke oplossingen. Sommige daarvan bleken daarna weer niet haalbaar. Om er uit te komen wil de gemeente nu grond beschikbaar stellen op het industrieterrein Wijnbergen. Probleem is echter dat op een industrieterrein geen detailhandel (fietsenverkoop in dit geval) mag plaatsvinden. De gemeente heeft op andere plekken bedrijven voor de rechter gedaagd, omdat ze zich niet aan deze bepaling houden. Speciaal voor de fietsenwinkel wil men nu het bestemmingsplan voor een klein gebiedje aanpassen om de winkel daar mogelijk te maken.

Daarmee ontstaat ongelijke behandeling.

De fietsenmaker op de Huet is het hier niet mee eens. Hij is aangewezen op een plek in een winkelcentrum, waar de prijs voor een winkelpand 3 keer zo hoog is. Dat is oneerlijke concurrentie. Gevolg is dat nu twee middenstanders tegen elkaar worden opgezet door knullig beleid van de gemeente. De raad ging toch akkoord met het voorstel en de andere partij stapt waarschijnlijk naar de rechter.

Meerjarenraming
Kortgeleden zijn de financiële plannen voor de komende jaren uitgekomen. Ze geven een overzicht van de uitgaven in de jaren 1999 tot en met 2002. Deze meerjarenraming wordt behandeld in een raadsvergadering op donderdag 2 juli vanaf 13.30 uur. Alle fracties zullen dan hun visie geven op de plannen en de keuzes die voor de komende 4 jaar gemaakt zijn.

In de meerjarenraming staat niet veel nieuws. Na de bezuinigingsronde in januari is er nauwelijks nog geld te besteden. Om de meest noodzakelijke dingen van de grond te krijgen moeten de belastingen omhoog. Een derde deel van de nieuwe uitgaven in 2002 gaat naar onderwijsgebouwen. In het volgende fractiebericht meer over onze visie.

Voor de behandeling van de meerjarenraming komt op 16 juni nog de nieuwbouw van de Gruitpoort aan de orde. Het college wil dit project persé voor die tijd afhandelen. Er zal opnieuw veel geld bij moeten om de bouw rond te krijgen en het gebouw wordt steeds verder uitgekleed.

Wethouderstaken en commissies
Op 23 april werd de taakverdeling binnen het nieuwe college besproken. In feite is vooral alles bij het oude gebleven. Dat is jammer, want er verandert nog al wat op een aantal terreinen. Zo zal de gemeente lokaal onderwijsbeleid moeten gaan voeren. In de nota integraal jeugdbeleid is voor de scholen een belangrijke taak weggelegd wat de opvang en hulp aan jongeren betreft. Het is daarom onhandig dat onderwijs en jongerenbeleid bij twee verschillende wethouders is ondergebracht.

Economische zaken is overgegaan naar de wethouder van de VVD, Ans Jenniskens. De commissie Algemeen bestuur, waar burgemeester Fokkens voorzitter van is, is daardoor een taak kwijtgeraakt. In de eerste vergadering stelde Fokkens dat "we er toch een belangrijke commissie van gaan maken." Daar hebben we meteen op ingehaakt door het toverwoord "communicatie" hoog op de agenda te plaatsen. De omgang met de burger heeft recentelijk nog weer veel problemen gegeven: de afhandeling van klachten, een bedrijf op Schönefeld dat door slechte afspraken 2 weken niet bereikbaar was, en de slechte communicatie bij de aanleg van de rotonde bij de Varkenswei. Werk genoeg dus voor de commissie Algemeen Bestuur.

Taken binnen de fractie
Doordat de fractie is uitgebreid hebben we de taken opnieuw verdeeld. René Kortooms is de plaats in de regio Achterhoek kwijtgeraakt aan Sytse Ferwerda van het CDA, omdat we het collegeprogramma niet onderschrijven.

Verdeling van de taken:

René Kortooms: fractievoorzitter, commissie Algemeen Bestuur en commissie Middelen.

Karin Huyink: commissie Onderwijs en Milieu en de commissie voor bezwaar en beroep.

Jaap Oudshoorn: commissie Ruimtelijke Ordening.

Frans Langeveld: commissie Welzijn (o.a. Sociale Zaken).

Bij de verdeling van de commissies geldt de afspraak, dat iemand niet in een commissie komt, die gaat over het terrein waar hij/zij zelf werkt buiten de raad. Dat voorkomt dubbele petten. Zo kunnen René en Frans niet op Onderwijs en Jaap niet op Welzijn.

Afgesproken is dat Karin bereikbaar blijft voor de vele contacten, die ze inmiddels heeft op het gebied van sociale zaken. Dat is de commissie die ze overdoet aan Frans.

Verkiezingsuitslag
Het zal duidelijk zijn dat GroenLinks zeer tevreden is met de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 6 mei jl. De fractie gaat van 5 naar 11 kamerleden en dat biedt allerlei mogelijkheden om met meer alternatieve voorstellen te komen en meer aan de weg te timmeren. Voor de publiciteit is van belang dat nu sprake is van de 5 grote partijen in plaats van 4.

Ook in Doetinchem verdubbelde het aantal stemmen op GroenLinks ten opzichte van de vorige kamerverkiezingen. De uitslag kwam in Doetinchem dichtbij het landelijk gemiddelde. De VVD werd groter dan het CDA en de SP haalde voldoende stemmen voor een raadszetel in Doetinchem.

't Land, waar het leven goed is
De kerken, de vakbonden en de jongerenorganisatie Plutus heeft de raad gevraagd de actie tegen de 24-uurs-economie te steunen. Daarmee wordt geprobeerd een stem te laten horen tegen de steeds grotere invloed van de economie op ons bestaan met als gevolg dat rust en sociale contacten in de verdrukking komen. Misschien een moment om eens stil te staan bij het goede leven in de Achterhoek en het nut van de "vooruitgang".

De raad steunde de oproep en bracht daarvan het parlement op de hoogte.

Verandering van het platteland
De provinciale afdeling van GroenLinks organiseert in Doetinchem een studieavond over de gevolgen van de reconstructiewet voor de landbouw en het landschap: een bedreiging of nieuwe kansen.

Aanwezig zullen zijn kamerlid Marijke Vos, gedeputeerde Van Boxem en diverse deskundigen. Mocht u belangstelling hebben, noteer dan alvast: Maandagavond 29 juni a.s.

Overigens steunde de raad ook de oproep van de schooldirecties in Doetinchem voor meer geld voor het onderwijs. Zij voerden op 21 april daarvoor actie bij het gemeentehuis.

Fietstochten in Wijnbergen
De gemeente organiseerde in mei fietstochten in het toekomstige woongebeid Wijnbergen. Nadat de wijk Dichteren is volgebouwd wordt als volgende locatie uitgegaan van Wijnbergen. Het gaat dan om het gebied tussen de Wijnbergseweg en Dichteren, achter de huizen aan de Wijnbergseweg. Daar liggen nu nog weilanden en een natuurgebiedje met een meertje, de Kapperskolk.

De gemeente wil proberen nog voordat er plannen gemaakt worden met allerlei betrokkenen (omwonenden, milieugroepen, ambtenaren, raadsleden en andere belangstellenden) naar het gebied te kijken en ideeën te verzamelen.

Energiebeleidsplan
In de vergadering van 14 mei heeft de gemeenteraad een energiebesparingsplan vastgesteld en daar als eerste stap 61.000 gulden voor uitgetrokken. Het plan is opgesteld samen met de Novem en heeft tot doel om samen met de woningbouwvereniging, NUON, GAMOG en plaatselijke bedrijven besparingsmogelijkheden te onderzoeken. In het plan zijn 25 verschillende maatregelen opgenomen. De bedoeling is de resultaten van de maatregelen te berekenen wat betreft de vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO 2 .

En verder ......
En dan was er nog het probleem van de warenmarkt, waar men de kramen en wagens wil scheiden omdat dat handiger is bij het neerzetten van de kramen en het verdelen van openblijvende plekken. Maar de kooplieden hechten aan hun vaste stek en hebben soms net een wagen gekocht.

De grote brand bij ABC, waar door brandweer en politie alert en deskundig op werd gereageerd, zorgde desondanks voor grote onrust bij de omwonenden. Er was al eerder discussie geweest over de risico's. Bekeken moet worden wat er nu verder gaat gebeuren.

Raadsleden kunnen op proef de raadsstukken per e-mail thuisgestuurd krijgen. Steeds meer stukken op het gemeentehuis komen via de computer beschikbaar nu vrijwel alles met de tekstverwerker wordt gemaakt.