Inhoud: meerjarenraming 2000-2003, wijkontwikkelingsplan Oosseld, asielzoekerscentrum, nieuw schoolbestuur, school Oosseld, Europese verkiezingen.

Meerjarenraming 2000-2003
In de meerjarenraming wordt vastgesteld waaraan de gemeente het geld de komende 4 jaar zal uitgeven. De ramingen worden jaarlijks voor de zomervakantie opnieuw vastgesteld door de gemeenteraad. Dit is een van de belangrijkste besluiten van de raad, omdat daarmee de ruimte voor plannen en wensen voor de komende jaren vastligt. Zo wordt voor het zojuist opgestelde Doetinchemse MilieuPlan (DMP) minder dan de helft uitgetrokken van wat het kost om het plan uit te voeren. Dan is het natuurlijk wel de vraag hoe zinnig het is om met heel veel energie en veel inspraak zo'n plan op te stellen.

De meerjarenraming kijkt 4 jaar vooruit, maar het is interessant om eerst eens achterom te kijken. Dan blijkt dat de financiële positie van de gemeente nauwelijks meer te volgen is en kennelijk onvoorspelbaar is geworden.

Zo'n 3 à 4 jaar geleden begon de financiële situatie minder rooskleurig te worden. Eerst leek dat een tijdelijk probleem en het college haalde geld uit de reserves om bij te passen. Toen bleek dat we de komende tijd ieder jaar tekort zouden komen, ging het college nog een tijdje door met lenen uit verschillende fondsen en er werd jaarlijks 600.000,- uit het grondbedrijf gehaald. Het grondbedrijf is een gemeentelijke dienst die de aankoop en verkoop van grond en gebouwen voor de gemeente regelt.

Ruim een jaar geleden kwam het college tenslotte met een plan om uiteindelijk 3,2 miljoen per jaar te bezuinigen door elke sector een deel van de bezuinigingsopdracht te geven. Het meest vreemd was eigenlijk wel dat dit grote bedrag zonder al te veel problemen bezuinigd kon worden. Slechts over een klein deel ontstond discussie. Daar deed het pijn.

Nu we een jaar verder zijn, blijkt uit de jaarrekening 1998, dat er vorig jaar maar liefst 5 miljoen is overgebleven. Voor een deel gaat het hier om eenmalige meevallers, maar uit de meerjarenraming blijkt dat er ook de komende jaren weer veel meer geld is uit te geven. De situatie is ineens weer helemaal veranderd. Het grondbedrijf krijgt z'n geld terug (met name omdat er straks hoge uitgaven komen voor aankopen in Hamburgerbroek), er wordt liefst 37 miljoen geïnvesteerd in scholenbouw (een deel hiervan komt rechtstreeks van het rijk) en er komt ruim 4 miljoen voor de uitbreiding van schouwburg Amphion.

De 3 belangrijkste redenen waardoor er weer meer geld te verdelen is:

l Door de bouw in Dichteren is Doetinchem snel gegroeid en dat levert extra geld op. Dit kan niet helemaal onverwacht zijn.

l Sinds enkele jaren zijn de uitkeringen van het rijk aan de gemeenten afhankelijk van de hoeveelheid geld die het rijk zelf uitgeeft. Dat betekent dat de uitkering achteraf wel eens tegen kan vallen. Daarom heeft de provincie de gemeenten opgedragen een "behoedzaamheidsreserve" aan te houden. Dit geld kan nu alsnog worden uitgegeven.

l Het afgelopen jaar heeft de regering elke inwoner een verlaging van 100 gulden van de onroerende zaak belasting (OZB) gegeven: de Zalmsnip. Het eerste jaar moest dit geld aan de inwoners worden teruggegeven, maar dit jaar hoeft dat niet. Het college wil het geld nu gebruiken voor alle nieuwe investeringen. Volgens het college hoeft daardoor de OZB niet omhoog, maar ieder huishouden betaalt natuurlijk wel 100 gulden meer dan vorig jaar.

We zijn het met deze laatste stap niet eens. De Zalmsnip is er gekomen omdat met name de lage inkomens door de steeds hogere gemeentelijke belastingen in de knel komen. De OZB is namelijk minder afhankelijk van het inkomen dan de rijksbelastingen, die het rijk steeds heeft verlaagd.

Wanneer de gemeente nu extra geld nodig heeft, dan moet gewoon de OZB worden verhoogd. Daaraan betalen de mensen met de grootste huizen het meest. De Zalmsnip moet terugbetaald worden. Daar was ze voor bedoeld.

Wijkontwikkelingsplan Oosseld
In de raadsvergadering van 15 april is het wijkontwikkelingsplan (WOP) Oosseld besproken. De stichting Welzijn en de woningbouwvereniging constateerden dat de leefbaarheid van de wijk sterk achteruit ging. Daarop heeft een door het college ingestelde projectgroep dit WOP gemaakt om een ingrijpende verbetering van de leefbaarheid te bereiken. De tweedeling in de wijk tussen een deel met duurdere koopwoningen en een deel met goedkope huurwoningen zou moeten worden doorbroken. Alle fracties waren tevreden over de analyse van de problemen, maar bij de aanpak moet er wel meer aandacht komen voor de sociale aspecten. Het WOP gaat vrijwel helemaal over de harde infrastructuur. Zo zouden er ca. 160 huizen moeten worden gesloopt en 250 nieuwe worden gebouwd. Ook aan de andere kant van het spoor, tegen Koekendaal aan, zouden woningen moeten komen. Dan krijgen winkels en scholen meer overlevingskansen in de wijk.

GroenLinks heeft gepleit voor een integrale aanpak: geld dat beschikbaar komt voor de wijk dient in onderlinge afstemming ingezet te worden. Dus niet alleen kijken waarvoor het betreffende budget is, maar proberen er meer mee te doen. Voorbeelden zijn de aanpak van de sociaal onveilige parkeerplaatsen bij de sporthal en de ondersteuning van school Oosseld. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een zo groot mogelijk draagvlak in de gehele wijk Oosseld voor voorzieningen, die de WOP aangeeft. Dit betekent dat niet alleen partners als Sité en Stichting Welzijn, maar ook alle wijkbewoners betrokken worden bij de verdere wijkontwikkeling.(denk aan de JOP, wel of niet handhaven van 3 afzonderlijke basisscholen, behoefte aan voor/naschoolse opvang en zorg, verplaatsen Papaver).

Asielzoekerscentrum
De gemeenteraad heeft op 20 mei unaniem ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum op de plek van het vroegere woonwagencentrum bij de Kruisberg. Het centrum moet opvang bieden voor 400 mensen en wordt na 5 jaar weer opgeheven. Als alles volgens plan verloopt kan in het najaar met de bouw worden begonnen.

Wij hebben aangedrongen om vooral te zorgen voor activiteiten voor de mensen in het centrum. Wellicht kan vrijwilligerswerk in de stad georganiseerd worden om isolement te voorkomen. Na een eerste opvang moeten ook de kinderen volgens ons naar de normale basisscholen. De VVD dacht daar anders over.

Alle fracties gaven hoog op van de noodzaak om mensen op de vlucht te helpen. Waarop Jaap Oudshoorn voorstelde om dan snel te praten over een andere plek over 5 jaar.

Nieuw schoolbestuur
In het vorige fractiebericht schreef ik al over de stemming voor een nieuw schoolbestuur voor het speciaal onderwijs. Het college wilde daarin 3 wethouders benoemen, terwijl de gemeente zich juist wil terugtrekken uit de schoolbesturen, omdat ze veel meer onderwijstaken heeft gekregen, die alle scholen betreffen. In het overleg met de scholen zit je dan met een dubbele pet op.

De vorige keer verwierp de raad het voorstel, maar volgens de burgemeester waren een aantal stemmen ongeldig. Er was verkeerd gestemd en het voorstel werd teruggenomen.

Intussen heeft de gemeentesecretaris een korte notitie geschreven, waarin staat dat het niet mogelijk is om tegen te stemmen. Je kunt wel een eigen kandidaat invullen.

Aan het begin van de raad kwam Rob Blom (D66) met een motie om het reglement van orde te wijzigen, nog voor er opnieuw gestemd zou worden. Dit reglement is volgens hem in strijd met de gemeentewet. Het kan helemaal niet zoals wij het geregeld hebben. Er ontstond een fel debat tussen Fokkens en Blom, maar dat kon nergens op uitlopen, omdat niemand zijn voorstel had kunnen bestuderen. Er komt nu eerst een discussie in de commissie over de stemprocedure.

Het college had haar voorstel voor het schoolbestuur aangepast. De vorige keer werd nog de regionale functie benadrukt door de wethouders van Hengelo en Gendringen voor te stellen. Nu was ineens de continuïteit en de verantwoordelijkheid van het oude bestuur het belangrijkste argument. Het college stelde voor om naast wethouder Wubbels de raadsleden Ferwerda (CDA) en v/d Meys (VVD) aan te wijzen. De gemeenteraad is nu nog het schoolbestuur.

Het probleem van de dubbele petten is daarmee alleen maar toegenomen, maar CDA en VVD kregen zo wel een vertegenwoordiging aangeboden.

Verder stelde het college voor de benoeming te beperken tot 2 jaar (was 3 jaar). Wanneer de overdracht naar het nieuwe bestuur goed is geregeld dan kunnen externe kandidaten worden benoemd.

Wij deden een voorstel, waar je vanuit de argumenten van het college feitelijk niet omheen kon. Een nieuw bestuur is een goede gelegenheid om van de dubbele petten af te komen, wat we tenslotte allemaal willen. Dat probleem speelt het meest bij de wethouder, omdat hij als uitvoerder van gemeentelijk beleid gezien wordt.

Wij hadden een uitstekende kandidaat met veel ervaring in het basisonderwijs gevonden en we stelden voor deze in plaats van wethouder Wubbels te benoemen. De 2 raadsleden konden dan zorgen voor de nodige continuïteit en bovendien zou na 2 jaar de continuïteit gewaarborgd zijn, omdat onze kandidaat dan bestuurslid zou kunnen blijven.

Maar u begrijpt het al. Iedereen zag het probleem met de dubbele pet, maar .......de continuïteit ..... verantwoordelijkheid waarmaken ...... anderen willen het .......

De VVD was allang omgepraat en wethouder Wubbels moest persé in het bestuur, terwijl juist hij ervaren heeft wat een dubbele pet aan problemen kan opleveren.

Onze kandidaat haalde nog 8 stemmen van de 26 (met D66 en een deel CDA) en bij de volgende stemming (in plaats van een raadslid) zelfs 12. Maar ook dat was niet genoeg.

School Oosseld
Al jaren zijn er problemen op de openbare school Oosseld. Al jaren vragen we om de aanpak daarvan. Het leerlingenaantal is inmiddels zo ver teruggelopen, dat er nog een leerkracht weg zou moeten. Dat lijkt de doodsteek voor de school. Het college stelt voor de school 200.000,- extra te geven om hem in stand te houden. De scholen voor bijzonder onderwijs zagen af van hun recht om dan ook 200.000,- te ontvangen.

We vinden het belangrijk dat de school blijft bestaan, zeker gezien alle andere problemen in de wijk. We vrezen echter dat het geld alleen gebruikt wordt om het gebrek aan daadkracht van de afgelopen jaren nog een beetje te rekken. We zijn niet overtuigd van de plannen die er nu liggen. In ieder geval is meer overleg met de andere scholen in Oosseld nodig. Er zijn 3 scholen die eigenlijk te klein zijn.

Europese verkiezingen
Op donderdag 10 juni kunt u stemmen voor het Europees Parlement. Na alle kritiek op de handelswijze van leden van het parlement en de Europese Commissie is er nu een kans om het parlement meer macht te geven en volwassen te laten worden. We roepen u op te gaan stemmen. Een groot deel van onze wetten wordt in Brussel bepaald.

Op 7 juni heeft het actiecomité Noordtak Oost Nee raadsleden, BenW's, leden van provinciale staten en Tweede Kamerleden uitgenodigd voor een Tour d' Achterhoek om het effect van een goederenspoorlijn te bekijken. Om 11.30 is men op camping de Wrange. U kunt daar mee protesteren.