Inhoud: meerjarenraming is uitgebracht, actie tegen proef Vulcanus, Bleekpop en/of Huntenpop, toch nog een fietspad, portefeuilleverdeling, aanfluiting.

Meerjarenraming is uitgebracht
Op 15 juni a.s. stelt de gemeenteraad de meerjarenraming voor de jaren 2001 tot en met 2004 vast. Dit is het belangrijkste moment in het jaar als het om de politieke keuzes van de gemeenteraad gaat. De verschillende partijen houden dan hun "algemene beschouwingen". De vergadering begint om 13.30 uur. Het college heeft inmiddels zijn voorstel uitgebracht. Voor een deel zijn de discussies van het afgelopen jaar daarin verwerkt.

Door de verkoop van het kabelnet en van de aandelen in het Bouwfonds Nederlandse gemeenten is er zo'n 25 miljoen extra binnengekomen dit jaar. Daardoor kunnen meer projecten van de grond komen. Er wordt ondermeer voorgesteld om een deel te steken in een internetproject. Daarmee zouden burgers allerlei informatie via de computer op kunnen vragen waarvoor ze dan niet meer naar het gemeentehuis hoeven. Je kunt denken aan bestemmingsplannen, aanvragen bouwvergunningen, verlengen rijbewijs, enz. Op den duur zou er dan minder personeel nodig zijn, maar dat heb ik met automatiseringsprojecten zelden zien gebeuren.

Of de gemeente het geld in internet of in groenvoorziening en milieu moet steken is natuurlijk een interessante vraag.

In de meerjarenraming wordt veel geld vrijgemaakt voor sociaal werk in Doetinchem. In de vorige fractieberichten vertelden we over de achterstanden op dit gebied. De Stichting Welzijn Doetinchem krijgt jaarlijks 580.000 gulden meer te besteden Daarmee kan deze stichting eindelijk goed van de grond komen. Daarnaast wordt er 400.000 gulden per jaar uitgetrokken voor wijkgericht werken. Er komen wijkteams, waarin gemeente, de Stichting Welzijn, de woningbouwvereniging en de wijkagent gezamenlijk de problemen in een wijk aanpakken.

Er is in de meerjarenraming 10 miljoen uitgetrokken voor uitbreiding van het stadhuis. Een deel daarvan betaalt zich terug omdat de afzonderlijke huisvesting van de afdeling sociale zaken (Colignystraat) kan vervallen. Enkele jaren geleden is een uitbreiding van 4,5 miljoen nog bij gebrek aan geld geschrapt. Inmiddels is Doetinchem gegroeid en zijn er meer rijkstaken overgeheveld naar de gemeente. Bij de uitbreiding zullen wij opnieuw ons voorstel voor de verplaatsing van de markt naar het voorplein van het stadhuis aan de orde stellen.

Het budget voor stadsvernieuwing wordt verdubbeld. Een groot deel hiervan wordt gereserveerd voor het project Hamburgerbroek. Als eerste onderdeel daarvan staat de verplaatsing van het busstation naar het NS-station voor 2001 gepland.

Dan is er geld voor een ijsbaan/skeelerbaan op sportpark-zuid. De Pol in Gaanderen wordt uitgebreid met een gymlokaal, een kegelbaan, een peuterspeelzaal en kinderopvang. Voor onkruidbestrijding zonder gif in de wijk Dichteren, voor het NME-centrum en voor uitvoering van het Milieuplan is eveneens geld beschikbaar.

Pas de laatste jaren was er geld beschikbaar voor jeugdbeleid, maar er was geen beleid. Nu wordt er een deel van de ijsbaan gebouwd met het overgebleven geld voor jeugdbeleid uit 2000.

De meerjarenraming bevat nog talloze andere projecten, teveel om hier op te noemen. Een volgende keer vertellen we meer over wat we vinden van de gemaakte keuzes.

Actie tegen proef Vulcanus
De ijzergieterij Vulcanus in Langerak werkt nog steeds met een milieuvergunning uit 1978 die inmiddels sterk achterhaald is. In de buurt zijn hoge concentraties lood en andere zware metalen gemeten en ook het zeer giftige dioxine. Door zuurstofinjectie in de oven probeert het bedrijf de uitstoot van schadelijke stoffen (waaronder dioxines) aan te pakken.

Via stofvangers op de ovens blijft er koepelovenstof over bij het bedrijf. Dit stof bevat veel zware metalen en valt daarom onder het chemisch afval. Het bedrijf is veel geld kwijt als het dit afval wil laten afvoeren. Het smolt daarom het koepelovenstof weer mee in de ovens samen met het ijzererts en oud ijzer. In de zomer van 1999 legde de provincie deze illegale handelwijze stil. Gebleken was dat deze procedure tot een hogere stofuitstoot leidde. Volgens het bedrijf had dit te maken met problemen met de filters.

Zo verdubbelde de hoeveelheid lood die in de omgeving terechtkwam.

Heel vreemd is het dan ook dat de provincie nu een proef met de terugvoer van koepelovenstof in de oven alsnog voor 14 weken wil toestaan. Voor zo'n proces met chemisch afval is normaal een hele procedure met een milieueffectrapportage nodig. Terwijl het bedrijf momenteel de nieuwe strengere milieuvergunning aanvecht zou ze tegelijk nog toestemming krijgen voor extra vervuiling.

De gemeente schreef in eerste instantie een brief aan de provincie, waarin ze zegt dat ze erop vertrouwt dat de gedoogbeschikking van de provincie past binnen het landelijke gedoogbeleid en ze verzoekt de provincie erop toe te zien, dat het experiment geen toename van de milieubelasting in de omgeving zal betekenen.

Wij vinden dat er niet weer een proef ten koste van de omgeving kan worden gehouden, waarvan de consequenties niet onderzocht zijn. Na alle gevaren voor de gezondheid in de afgelopen jaren moet de gemeente de volksgezondheid voorop stellen. We dienden in de gemeenteraad een motie in waarin de gemeenteraad haar zorg overbrengt over de hele gang van zaken bij de provincie. We hadden het zelf nog wel wat scherper willen zeggen, maar door deze formulering kreeg de motie de unanieme steun van de gemeenteraad en ging er alsnog een duidelijk signaal naar de provincie. Het is te hopen dat de provincie de proef niet gedoogt en dat er nu snel een nieuwe milieuvergunning van kracht wordt, waarop het bedrijf ook wordt gecontroleerd.

Bleekpop en/of Huntenpop
Al enige jaren vraagt het landelijk bekende Huntenpop-festival in Varsselder subsidies van de omliggende gemeenten. Doetinchem heeft altijd sympathiek gestaan tegenover dit festival maar toch steeds het verzoek afgewezen. Culturele manifestaties (al hebben ze nog zo'n bijdrage aan de uitstraling van de regio) konden geen subsidie krijgen als ze niet op het grondgebied van Doetinchem plaatsvinden.Sinds vorig jaar is het Huntenpop-festival verplaatst van het weekend na Hemelvaartdag, naar het eerste weekend van september. Dan wordt in Doetinchem al sinds jaar en dag het Stadsfeest gehouden. De laatste zes jaar wordt dit Stadsfeest opgeluisterd met een heus openlucht-popfestival op de Bleek. Dit festival wordt opgezet door een grote groep jongeren in de stad. Met minimale middelen en met veel enthousiasme en inzet wordt er voor Doetinchem een unieke activiteit opgezet, waarbij de jeugd en plaatselijke bandjes intensief betrokken zijn. De organisatie is vanzelfsprekend helemaal niet blij met de verplaatsing van Huntenpop naar september, omdat het jongeren wegtrekt uit Doetinchem. Overleg met Huntenpop leverde niets op.Sinds vorig jaar heeft Doetinchem een evenementenbeleid met een aparte pot geld. Bij het toekennen van subsidie kijkt men niet alleen naar plaatselijke activiteiten in Doetinchem, maar ook naar regionaal belangrijke activiteiten met een uitstraling voor de hele regio dus ook voor Doetinchem. Wij staan hier zeer positief tegenover. Doetinchem is geen eilandje in de Achterhoek.Maar het is wel erg zuur dat juist nu het college besluit om het Huntenpop-festival in Varsselder te gaan subsidiëren, terwijl we op dezelfde dag ook een popfestival op eigen grond hebben. Geen sympathiek gebaar naar een groep jongeren die met veel moeite en veel zorg een festival in Doetinchem organiseren, terwijl in Varsselder Huntenpop een en ander met professionele krachten kan ontwikkelen. Wij kunnen goed begrijpen dat deze jongeren niet blij zijn met dit besluit of erger dat zij hier behoorlijk boos over worden. Dit had anders gekund en had anders gemoeten. We hopen dat die enthousiaste jongeren die we nog hebben in de stad door dit soort acties niet ook af zullen haken. Want voor ons zijn de jongeren de vrijwilligers van later en om met de woorden van onze voormalig wethouder Veltman te spreken; door al die vrijwilligers is Doetinchem groot geworden.

Toch nog een fietspad
Op dit moment kunt u iets bijzonders zien. Langs de Plattenburgstraat op de Huet wordt een fietspad aangelegd. Dat lijkt niet bijzonder, maar over dit stukje fietspad van 100 meter is zo'n 12 jaar gepraat. Eerst paste het niet in de visie op de Huet. Toen het toch mocht kwam er een plan met een fietspad langs de andere kant van de weg. Daarna waren er nog bezwaren van de omwonenden. Maar de aanhouder wint.

Portefeuilleverdeling
Zonder verdere discussie in de raad is de verdeling van de taken over de wethouders met de komst van Anne van Kuil niet veranderd. We hadden aangedrongen op een herschikking, omdat met name van de coördinatie van het jeugdbeleid te weinig terecht komt. Daarbij is vooral de relatie met onderwijs van belang.

Ambtelijk vindt ondertussen wel meer overleg plaats, maar er komt geen wethouder die eindverantwoordelijk en aanspreekbaar is. Jeugdbeleid heeft met alle portefeuilles te maken is nu de redenering. Dat is echter bij milieu ook zo en daar is wel een eindverantwoordelijk wethouder. Onze vraag acht men niet ter zake doende Er komt ook niet één projectwethouder voor jeugdbeleid. Ingrijpen in de taakverdeling ligt kennelijk politiek te gevoelig. Het ziet ernaar uit dat het nu versnipperd blijft.

Aanfluiting
Hebt u de nieuwe taxistandplaatsen al gezien op het Simonsplein? Toen het plein vernieuwd werd moest alles eraf, er mocht geen boom tegen de kerk blijven staan. Op die rand om de kerk is nu niet één bord neergezet, maar wel drie ontsierende blauwe borden voor taxistandplaatsen, die notabene alleen 's nachts worden gebruikt en dan nog zes van die foeilelijke witte vakken erbij. Hoe is het mogelijk.

Dit is nog veel erger dan een fietspad met grind over het Simonsplein. Direct weer weghalen is de enige oplossing.