Inhoud: fietsactie in de stad, begroting 1999, beleidsplan 1998-2002, parkeerders lokken, afhandeling van klachten, JOP in de Bezelhorst, meldpunt milieu en gezondheid.
Fietsactie in de stad
Zoals we in het vorige fractiebericht schreven, hebben we op 10 oktober een fietspad aangelegd over het Simonsplein dwars door de stad. Dat leverde flink wat discussie op.
Verreweg de meeste mensen reageerden positief. Er moet eindelijk iets gebeuren aan de onduidelijke situatie, waarbij ondanks een verbod veel fietsers door de stad fietsen. De gemeente zegt het fietsen te willen stimuleren, maar ondertussen worden door allerlei andere plannen steeds meer fietsroutes afgesloten.
Er waren echter ook felle tegenstanders: "Gevaarlijk voor kinderen en andere voetgangers, dit is waanzin". Zij kregen in de pers de meeste aandacht, want de pers (en de lezers) zijn dol op stampij.
Duidelijk is dat de fietsers tegenover andere belangen zijn komen te staan en dat er daarom meer aandrang nodig is om iets voor elkaar te krijgen.
Ook bij de beleidsmakers op het gemeentehuis, was er over het algemeen weinig animo voor meer ruimte voor de fietsers. Daarbij speelt vooral dat we nu net zo'n mooi plein hebben, wat de mensen "ruimte moet geven om het te ervaren". De "verblijfswaarde" mag niet worden aangetast.
Er zijn ruim 400 kaartjes verstuurd naar het gemeentehuis om de actie te ondersteunen. We krijgen daarop nog een reactie van de gemeente. Inmiddels zijn we bezig de mogelijke alternatieven uit te werken, waarbij de uitstraling van het Simonsplein gehandhaafd blijft. We staan daarbij open voor suggesties.
Begroting 1999
Op 12 november is de begroting voor volgend jaar in de gemeenteraad vastgesteld. Het was de kortste begrotingsbehandeling sinds we in 1982 in de raad zijn gekomen.
Er is geen geld en dus weinig discussie. Alleen de allerbelangrijkste zaken zijn in de begroting opgenomen. Wel is nog aan de orde geweest dat er extra geld moet komen voor een telefoonaansluiting voor ouderen. Het college komt daarvoor met een voorstel.
Na alle bezuinigingen door het rijk was er nu een meevaller. Doetinchem krijgt 250.000 gulden extra uit het gemeentefonds. Afgesproken is om dit te reserveren voor versterking van de ambtelijke dienst (extra personeel en scholing).
Doetinchem heeft in vergelijking met even grote gemeenten weinig personeel en zoals bekend zijn er problemen om alle vragen van burgers goed af te handelen.
René Kortooms reageerde in de commissie nog op de column van burgemeester Fokkens. Die schreef dat de gemeente maar liefst 29 % van de uitgaven aan sociale voorzieningen uitgeeft en 23 % aan onderwijs. Daartegenover staat maar 7 % aan wegen en verkeer en 4 % aan het gemeentelijk apparaat. Dat laatste was een foutje. Die 4 % is voor de afdeling bestuurszaken.
Waar het René om ging is dat de inkomsten er niet bijstaan. Veel inkomsten voor bijstand en onderwijs moet de gemeente verplicht aan die zaken uitgeven. Het sluist dat geld als het ware door voor het rijk. Ook is de gemeente verplicht een deel van de bijstand zelf bij te betalen. Als je wilt weten welke keuzes de gemeente maakt, moet je dus ook die dingen erbij betrekken. Door de halve waarheid te vertellen onstaat een scheve indruk.
De totaalcijfers naast elkaar:
In - Uit
Bestuursorganen - 0 % - 4 %
Wegen, verkeer en vervoer - 2 % - 7 %
Economische zaken - 1 % - 1 %
Onderwijs - 18 % - 23 %
Politie en brandweer e.d. - 0 % - 2 %
Sport, cultuur en recreatie - 1 % - 13 %
Ruimtelijke ordening - 3 % - 3 %
Sociale voorzieningen - 18 % - 29 %
Volksgezondheid en milieu - 10 % - 13 %
Overige uitgaven - 5 %
Algemene uitkering rijk, belastingen - 47 %
Beleidsplan 1998 – 2002
Op 12 nov. kwam ook nog het beleidsprogramma aan de orde. Dit plan is na de verkiezingen opgesteld en nu nader door de ambtenaren en college bekeken. Veel nieuws is daar niet uitgekomen. In tegenstelling tot de vorige raadsperioden zijn er bij de verschillende voornemens geen jaartallen meer genoemd. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er de komende jaren geen geld te verdelen is om nieuwe zaken aan te pakken.
Het CDA greep de gelegenheid aan om nog eens te pleiten voor een Oostelijke Rondweg (van Terborgseweg naar Zelhem). Voorlopig zal dit echter nog niets opleveren en dat bleek nog weer eens bij het bezoek van de commissaris van de koningin aan Doetinchem. Van de provincie is geen geld te verwachten voor een rondweg. De provincie geeft voorrang aan projecten voor het openbaar vervoer en bovendien heeft Doetinchem al veel andere projecten op haar verlanglijstje staan bij de provincie: Nieuwbouw in Oosseld, Hamburgerbroek en schouwburg Amphion.
D66 vroeg nog eens aandacht voor "interactieve beleidsvorming". Rob Blom stelde voor discussiebijeenkomsten te beleggen waar de burgers mee kunnen praten over de prioriteiten, die de gemeente zou moeten stellen. Wij willen daar wel in meedenken, maar dan moet de gemeenteraad eerst een besluit nemen over het huidige interactief beleid.
Voor de rest van de raad ging dit allemaal veel te ver.
Parkeerders lokken
Een wel heel vreemde discussie in de laatste raadsvergadering ging over de parkeergarage in aanbouw onder de nieuwe winkelstraat (Catharinastraat).
Deze parkeergarage had eerst nog 2 keer zo groot moeten worden, maar daarvoor ontbrak het geld. Uit het laatste parkeeronderzoek is gebleken, dat de bezetting van de parkeerplaatsen rond het centrum tot boven de 90 % is gestegen en dat er dus vaak geen plek meer te vinden is. Er moeten dus nodig parkeerplaatsen bij.
Toch ging in de raad de discussie over de manier waarop we de parkeergarage vol moeten zien te krijgen. Het college stelde voor om in de garage een kwartje minder per uur te vragen dan voor de omliggende parkeerplaatsen (1,75 in plaats van 2 gulden). Als er te weinig in de garage geparkeerd wordt komen de kosten er niet uit. Dat is natuurlijk een rare redenering, want als ze elders parkeren komt er juist een kwartje meer binnen en al het parkeergeld komt in dezelfde pot.
Tenzij we meer auto's naar de binnenstad lokken (met dat ene kwartje ??), maar dat is tegen het beleid van de gemeente. Men probeert juist te bereiken, dat mensen op grotere afstand van het centrum (bijv. achter het busstation) gratis parkeren.
In de commissie pleitte dan ook iedereen voor een bedrag van 2 gulden ook in de parkeergarage. Maar in de raadsvergadering ging het college zonder enig tegenargument aan de mening van de raadscommissie voorbij. Toen bleek dat de PvdA inmiddels instemde, omdat ze op enkele andere punten haar zin had gekregen en ook het CDA stemde in. Het college had nog wel een commentaar geschreven, maar dat niet ter inzage gelegd.
Ledenvergadering GroenLinks
Voorafgaand aan onze fractievergadering van 13 okt. jl. was er een ledenvergadering, die het beleid van het afgelopen jaar goedkeurde.
Chris Jansen trad af als bestuurslid en als voorzitter. Hij blijft actief voor GroenLinks op provinciaal niveau.
Twee nieuwe bestuursleden werden benoemd: Annie Berendsen en Gerard de Jong. Enkele mensen met belangstelling voor een bestuursfunctie wonen op proef de vergaderingen van het bestuur bij. Er is nog geen een nieuwe voorzitter gekozen.
Op 20 januari is er in het NME-centrum een bijeenkomst van GroenLinks over de Europese verkiezingen. Deze is onder andere bedoeld als voorbereiding op het landelijk congres van GroenLinks in februari. De leden van Groenlinks worden nog apart uitgenodigd.
De fractie vergadert elke dinsdag voorafgaand aan de raadsvergadering in de Hofstede aan de Onstein.
U bent van harte welkom.
Afhandeling van klachten
De gemeenteraad heeft het voorstel om een interne en een externe klachtenfunctionaris aan te stellen aangenomen. Doel is om zoveel mogelijk klachten binnenskamers op te lossen. Wanneer de burger niet tevreden daarover is kan hij zich wenden tot de externe onafhankelijke functionaris.
Op zich zijn we het eens met de nu vastgestelde procedure. We hebben vooral aandacht besteed aan het inventariseren van alle klachten om daar lering uit trekken.
Veel zal echter afhangen van de cultuur op het gemeentehuis en de instelling van ambtenaren en college. Klachten lijken vaak nog als een bedreiging te worden gezien. Iedereen zou er een eer in moeten leggen om problemen op te lossen. "U kunt altijd nog naar de klachtenfunctionaris of naar de rechter" mag geen excuus worden om klachten snel af te doen.
JOP in de Bezelhorst
Na heel veel overleg met bewoners en de wijkraad is er een jongerenontmoetingsplek (JOP) aangewezen voor de Bezelhorst. Zoals bekend liggen deze zaken gevoelig. Iedereen is er voor, maar niet voor de eigen deur.
Bij de commissievergadering kwam de voorzitter van een voetbalclub inspreken namens een aantal tegenstanders:
- Sportstimulering verdraagt zich niet met zo'n hanggroep.
- Er ontstaan verkeersproblemen met fietsers.
- Moeders zullen er met kinderen niet meer langs durven en dan krijgen we minder leden.
- Zo'n hangplek geeft Doetinchem een slechte uitstraling voor langskomende Pieterpadwandelaars.
Als je zo tegen jongeren aankijkt, wat verwacht je dan nog dat die jongeren zelf doen. Het verhaal was zo afstotend, dat de hele commissie unaniem akkoord ging met het voorstel. Later bleek de voorzitter zelf niet tegen de ontmoetingsplek voor jongeren te zijn.
Meldpunt milieu en gezondheid
Er is een nieuw meldpunt waar mensen terecht kunnen met gezondheidsvragen in relatie met het milieu in hun omgeving. Tel.: 0342 - 490734
Gehoord:
Iemand fietst over het Simonsplein. Een parkeerwachter steekt zijn hand op. De fietser zwaait eerst vrolijk terug, maar moet toch stoppen.
"Weet u niet dat u hier niet mag fietsen?"
"Eh, ik woon hier nog niet zolang. Ik was een paar weken geleden hier en toen was hier toch nog een fietspad. Ik snap er helemaal niets van".
"Dat fietspad was illegaal"
"Hoe kan dat nu, dat hier zomaar illegaal fietspaden kunnen worden aangelegd?"
"Nou ziet u, dat waren een paar milieufreaks".
De fietser mocht zonder boete verder.