Inhoud: buurtwerk in Dichteren, raadsdiscussie onnavolgbaar, straattheater, Hamburgerbroek, afronding fietspad, verkeersdilemma, asielzoekers.
Buurtwerk in Dichteren
In Dichteren is op 19 nov. de Multi Functionele Accommodatie (MFA) geopend. In dit gebouw bevinden zich 3 basisscholen, een peuterspeelzaal, kinderopvang en een buurtcentrum. De bedoeling is dat een aantal ruimten optimaal benut kunnen worden voor verschillende doeleinden.
De naam van het gebouw is Het Kleurrijk
De buurthuizen in Doetinchem worden beheerd door de Stichting Welzijn Doetinchem (SWD): De Daele in Overstegen, De Papaver in Oosseld, De Zuwe in de Huet, 't Trefpunt in Noord en de Trefkuul in Gaanderen.
Voor het nieuwe buurtcentrum in Dichteren is in de gemeentebegroting 60.000,- gereserveerd voor het beheer van het centrum.
Het denken over het werk in de wijken is echter volop in beweging. De gemeente wil de communicatie over de uitvoering van allerlei plannen (groenonderhoud, verkeersveiligheid, buurtactiviteiten, enz.) meer per wijk gaan aanpakken. Wijkgericht maatwerk heet dit project. Hierbij is het de bedoeling dat er op het gemeentehuis per wijk een aanspreekpunt komt. Deze ambtenaar bouwt contacten op met mensen in de wijk en zorgt voor afstemming van de verschillende maatregelen die worden genomen.
De Stichting Welzijn Doetinchem werkt onder leiding van de nieuwe directeur ook aan een nieuwe aanpak. Door voortdurende bezuinigingen in het verleden heeft de stichting al bijna de handen vol aan het beheer van de buurthuizen en daarnaast het mogelijk maken van activiteiten door vrijwilligers uit de buurt. De eigen bijdrage aan de opzet van activiteiten (sociaal cultureel werk) raakte steeds meer op de achtergrond. Aan de problemen die er in een wijk spelen en de oplossing daarvan kwamen de buurtwerkers vaak al helemaal niet toe.
In het beleidsplan van de SWD staat dat er een integrale en samenhangende aanpak van problemen op wijk- en buurtniveau moet plaatsvinden, zoals dat zo mooi heet. Daarvoor is een (basis) sociale infrastructuur noodzakelijk. Naast een buurthuis en een buurtwerker is het volgens de SWD nodig dat een wijkcoördinator van de gemeente, een wijkbeheerder van Sité (woningbouwvereniging), een wijkagent, een basisschool, een peuterspeelzaal en een steunpunt voor ouderen deel uitmaken van de wijkinfrastructuur. In een wijkteam kunnen problemen die zich voordoen worden besproken. Het werk van de buurtwerker is erop gericht dat mensen in de wijk zichzelf kunnen redden, betrokken zijn bij wat er in de wijk en de maatschappij gebeurt en onderlinge contacten leggen..
Deze nieuwe aanpak van de gemeente en de SWD is nog in discussie en in ontwikkeling. De gemeenteraad heeft hierover nog geen oordeel uitgesproken en er is nog geen zicht op de kosten van dit soort plannen. Ook moet er met wijkbewoners nog over de nieuwe opzet gepraat worden.
Op dit moment moet er echter een nieuwe start gemaakt worden in Dichteren. De SWD is tot de conclusie gekomen dat het geen zin heeft om met hooggespannen verwachtingen en veel te weinig geld aan de slag te gaan. SWD heeft de gemeente 3 mogelijkheden voorgelegd:
1- De SWD zorgt voor het beheer van het centrum: verhuur van de ruimten, klein onderhoud, betaling rekeningen, enz.
2- Naast het beheer van het buurtcentrum verzorgt de stichting een aantal uren per week activiteiten in het centrum, vooral gericht op kinderen en tieners.
3- Naast het beheer en de activiteiten gaat een buurtwerker aan de slag volgens de nieuwe ideeën in het beleidsplan. Er wordt iemand aangesteld, die allerlei contacten gaat leggen.
De laatste mogelijkheid kost veel meer dan de 60.000 gulden die in de begroting is gereserveerd en wel 149.000,-.
Het college koos voor mogelijkheid 3 en legde dat voor aan de gemeenteraad.
Raadsdiscussie onnavolgbaar
De discussie in de raad over dit voorstel duurde enkele uren. Het begon al met het feit dat het college van burgemeester en wethouders het niet eens was geworden. Op zich staat de hele gemeenteraad achter de nieuwe visie op het wijkgericht werken, maar de wethouder van financiën, Ans Jenniskens had een probleem. Er moest geld op tafel komen, waarin de begroting niet voorziet, en niet voor één keer, maar voor alle volgende jaren. En er zijn natuurlijk ook nog andere wensen voor de komende jaren. De keuze uit al die wensen vindt plaats bij de meerjarenraming, die altijd in juni plaatsvindt. Als er nu extra geld wordt uitgegeven, dan is er straks geen keuze meer mogelijk, ofwel we weten nog niet wat we er straks voor moeten laten.
In feite gaat het voor de wethouder van financiën om de begrotingsdiscipline. Als de begroting niet de basis blijft van wat er uitgegeven kan worden, is dan niet het hek van de dam? Een helder standpunt, onderschreven door de VVD, het CDA en de SGP/RPF. De andere partijen in de raad vonden dat er in dit geval een uitzondering gemaakt moest worden. Als we in Dichteren een nieuwe start maken laten we het dan nu goed doen en ervaring met de nieuwe werkwijze opdoen.
Logisch was geweest als de tegenstanders op het standpunt waren blijven staan, dat er pas bij de meerjarenraming in juni een besluit genomen kon worden. Maar de wethouders van CDA en VVD hadden in het college het standpunt ingenomen, dat als we dit plan toch echt wilden, dat we dan binnen de begroting moeten blijven door voor hetzelfde bedrag te bezuinigen binnen de sector Welzijn. Daar had de wethouder van Welzijn, Alfred Veltman, natuurlijk bezwaar tegen. Nu al zeggen dat er bezuinigd moet worden zonder de gevolgen daarvan te kennen, dat ging te ver. Hij wilde zich wel inspannen om binnen zijn sector naar bezuinigingen te zoeken in ruil voor het nieuwe beleid. Maar dat ging CDA en VVD niet ver genoeg. Men wilde een verplichte bezuiniging.
En toen kwam er een amendement van de tegenstanders met een voor velen verrassende inhoud: Men ging akkoord met een extra uitgave voor de komende twee jaar en droeg het college op om vanaf 2001 het geld voor het nieuwe beleid te vinden binnen de begroting van de SWD. Nou, dat amendement konden zelfs wij nog wel onderschrijven, al deden we dat niet. De hoogte van de begroting van de SWD voor 2001 wordt pas vastgesteld bij de meerjarenraming en als we de buurtwerker daarin meenemen, dan kan het ook door de SWD betaald worden. En ondertussen kan men aan de slag. Dit amendement, dat met 15 tegen 14 stemmen werd aangenomen legt op geen enkele manier vast wat er nu straks moet gebeuren. De begroting van SWD komt nog volop in discussie in verband met het beleidsplan. Het probleem voor de SWD is wel dat men niet voor onbepaalde tijd een buurtwerker kan aantrekken.. We kwamen achteraf tot de conclusie dat er na twee uur niet veel meer gebeurd was dan het afgeven van een politiek signaal door de meerderheid van de raad. Er is een piketpaaltje geslagen, zoals dat tegenwoordig heet.
Straattheater
Er bestaat een redelijke kans, dat het straattheaterfestival in Doetinchem toch gered is. Er zijn een aantal sponsors gevonden en de gemeente heeft haar bijdrage van 10.000,- voor de komende 3 jaar verhoogd naar 40.000,-. Daarmee kan er voor meer continuïteit gezorgd worden. We hebben er in de raad voor gepleit dat het festival vanuit de Gruitpoort professionele ondersteuning krijgt, zodat de kwaliteit en de voortgang in de komende jaren beter gegarandeerd kunnen worden.
Hamburgerbroek
Een van de problemen rond de grootse plannen voor de herinrichting van het gebied tussen het centrum en het NS-station is de verkeersdruk op de Terborgseweg. Om dat op te lossen hebben we gevraagd om in de plannen de verkeersafwikkeling meer via de Havenstraat te laten lopen en daarvoor het station ook langs het spoor bereikbaar te maken vanaf de Havenstraat/Missetstraat. Een goede parkeergelegenheid langs de Havenstraat zou ervoor kunnen zorgen dat de route via deze straat aantrekkelijker wordt. Langs de Terborgseweg zou dan op termijn meer detailhandel moeten komen en deze route zou zo een prettige looproute vanaf het station naar het centrum kunnen worden. Langs de Havenstraat met meer verkeer, zouden dan kleinschalige bedrijfjes gesitueerd moeten worden. Er wordt aan de plannen voor Hamburgerbroek verder gewerkt.
Afronding fietspad
Langs het spoor tussen het station en de Havenstraat, wordt op dit moment gewerkt aan het laatste stukje fietspad in de route van Zelhem naar de Huet. Ook de inwoners van De Hoop krijgen nu via de fietsbrug en dit laatste stukje fietspad een korte verbinding met het station. Na heel veel jaren.
De oversteek van het fietspad bij de Terborgseweg wordt nu ook gerealiseerd. We gaan ervan uit, dat hier op den duur een betere oplossing komt, wanneer de gehele stationsomgeving op de schop gaat.
Verkeersdilemma
Bij de verkeersproblemen op de Hof van Edinburgh kwamen de tegenstrijdige wensen van bewoners weer eens duidelijk naar voren. Men wil een veilige buurt voor de kinderen en tegelijk snel overal met de auto kunnen komen. Op veel andere plekken is al gebleken dat gevaarlijke situaties (te hard rijden) vooral door de eigen wijkbewoners worden veroorzaakt.
Bij de opzet van de wijk Dichteren is van tevoren stevig nagedacht over het verkeer. Een handige autoroute vanaf de Europaweg door Dichteren heen naar de spoorwegovergang bij station De Huet zou betekenen, dat automobilisten uit de Huet via de nieuwe woonwijk naar de A18 zouden rijden. Omgekeerd kunnen de auto's uit Dichteren dan door de Huet naar Wehl en de Energieweg rijden. Al dat sluipverkeer dwars door beide wijken wilden we niet hebben. Dus zijn de wijken zo opgezet, dat auto's in Dichteren via de Europaweg de wijk in- en uitkomen en bij de Huet via de Liemersweg. De spoorwegovergang zou niet teveel verkeer mogen trekken. Nu klagen bewoners dat er toch teveel verkeer door de wijk komt en ze willen daar andere wegen voor. Tegelijk willen ze snel met de auto naar het winkelcentrum op de Huet. Toegeven aan deze wensen betekent aanmodderen en problemen oproepen. Dichteren is nog niet klaar. De ontsluiting naar de Europaweg is nog niet optimaal. Als straks een eigen supermarkt van voldoende omvang in Dichteren klaar is, dan moet desnoods de spoorwegovergang naar de Huet maar dicht voor auto's. De buurtboodschappen kun je dan op de fiets doen.
Asielzoekers
Ter voorbereiding van de komst van een asielzoekerscentrum in Doetinchem aan de Christoffelstraat is een groep van raadsleden, ambtenaren en buurtbewoners op bezoek geweest bij het asielzoekerscentrum in Markelo, dat een soortgelijke opzet kent als in Doetinchem de bedoeling is.
Buurtbewoners zijn daar positief en spreken zelfs van een verrijking. Er is een restaurant op het centrum waar je eens per week met verschillende eetgewoontes kennis kunt maken. Het is al voor een jaar volgeboekt.
We zijn blij dat de komst van het asielzoekerscentrum heel wat rustiger verloopt dan in enkele andere plaatsen. Er hebben zich al 30 mensen opgegeven om mee te helpen met de ontvangst van de nieuwe inwoners.