Inhoud: motie met een staartje, tobben of toppen, geen fietsenwinkel op De Bongerd, begroting 2003, cultuurtop werd flop, vlekkenplan.

Motie met een staartje

Vorige maand laaide de discussie over uitbreiding van buurthuis de Trefkuul in Gaanderen weer op. Hoe komt dat en wat is er ooit over afgesproken?

In juni 2000 nam de gemeenteraad een motie aan. Daarin stond dat "de Trefkuul eventueel vanaf 2002 zou kunnen worden uitgebreid wanneer uit de (nog op te stellen) nota welzijnsvoorzieningen mocht blijken dat die uitbreiding nodig is". Ofwel: uitbreiding onder voorbehoud en met diverse slagen om de arm. Met dank aan het CDA-raadslid Jan Ernst die de motie zo wist op te schrijven dat niemand het ermee oneens kon zijn. En de hele raad ging mee want het kon geen kwaad. Dachten we.

Twee jaar later komen we daarvan terug. Want ook een vage en uitgeklede motie wekt verwachtingen. Dat blijkt wel uit de vasthoudendheid waarmee het punt op de agenda blijft terugkomen. Bovendien is de nota welzijnsvoorzieningen nog steeds niet gemaakt. Onder de naam "accommodatiebeleid" gaat dat alsnog gebeuren. Met als gevolg dat het voorlopig onzeker blijft of de Trefkuul wordt uitgebreid of niet. Al met al geen goede gang van zaken.

Wat ons betreft moet die nota er snel komen, al denken we dat daarin zal worden aangetoond dat een uitbreiding van de Trefkuul niet nodig is. In de buurt is best andere accommodatie aanwezig voor het organiseren van activiteiten.

Hiermee hebben we geleerd dat "gevaarloze" moties link kunnen uitpakken.

Tobben of toppen

Op 10 oktober besprak de raad het topsportbeleid. Dat liep uit op een stevige discussie.

De nota waar het allemaal om te doen was, draagt de fraaie titel "Tobben of toppen". Er staan drie speerpunten in:

  1. een topsportnetwerk gericht op onderlinge samenwerking;
  2. organiseren van evenementen om stad en regio "nationaal en internationaal op de kaart te zetten";
  3. samenwerkingsovereenkomsten waarin wordt geregeld hoe de topsport de breedtesport kan versterken en welke tegenprestaties de topsportclubs daarvoor kunnen verwachten.

Voor ons betekent de nota vooral tobben. Wij zijn tegen extra gemeentelijke bijdragen aan topsport. Die hoort zichzelf te bedruipen. Dat kan best gezien de enorme salarissen die er soms in omgaan en de commerciële belangen die er mee worden gediend. De gemeente verricht ook al de nodige hand en spandiensten in de vorm van politie-inzet, wegafzettingen en dergelijke. Dat vinden wij wel genoeg. We investeren liever in de ontwikkeling van activiteiten op het gebied van de breedtesport. Daardoor kan een zo breed mogelijk publiek kennis maken met zoveel mogelijk takken van sport. Dat wil niet zeggen dat we breedte en topsport los van elkaar zien, ze moeten elkaar versterken. Samen maken ze de sport. Maar dan moet je ze ook samen bekijken en niet alleen aan de bovenkant beginnen, zoals deze nota voorstelt. Daarom hebben we gevraagd de behandeling van het topsportbeleid een half jaar uit te stellen totdat de nota breedtesport klaar is. De wethouder sportzaken vond dat geen goed idee. Hij had "de verschillende topsportverenigingen nu om de tafel, bij uitstel zouden ze wel eens kunnen afhaken." Dat lijkt ons sterk, daarvoor heeft topsport de breedtesport veel te hard nodig.

Om terug te komen op de speerpunten: een topsportnetwerk is natuurlijk prima. Het organiseren van evenementen met als doel "Doetinchem en de Achterhoek op de kaart zetten" zien we echter niet zitten. Nog niet zo heel lang geleden wilde de provincie ook zoiets en dat liep niet best af. Dan zijn er nog de "tegenprestaties" vanuit de gemeente voor de inspanningen die topsportclubs gaan leveren om hun sport breder te promoten. Daar hebben we grote moeite mee. Ten eerste zijn dergelijke, vaak immateriële tegenprestaties ondoorzichtig en daarmee niet te controleren. Ten tweede lijken activiteiten als sportclinics en speciale trainingen ons voor de topsportclubs profijtelijk genoeg. Zij rekruteren op die manier immers nieuw talent en publiek. Waarom moet daar dan nog meer tegenover staan?

VVD, GroenLinks, D66 en de SGP-Christenunie stemden tegen. Het CDA, de PvdA en een lid van de VVD-fractie waren het met het voorgestelde beleid eens, zodat het werd aangenomen.

Geen fietsenwinkel op De Bongerd

Door omstandigheden is de fietsenzaak van de Slotlaan niet verhuisd naar winkelcentrum De Bongerd. De winkel aan de Slotlaan is overgenomen door Super de Boer, het nieuwe pand op de Bongerd staat leeg. Hoewel afgesproken was dat daarin een fietsenwinkel zou komen, kan de gemeente dat juridisch niet afdwingen. Wij vinden het erg jammer dat een dergelijke voorziening op de Huet ontbreekt en hopen dat het toch snel lukt om in die wijk een fietsenmaker aan te trekken. Desnoods op een andere plek.

Begroting 2003

Op 14 november komt de begroting van 2003 aan de orde. Omdat hij een nieuwe opzet heeft, was het lezen ervan lastig. Raadsbreed is dan ook gevraagd om een leesbare samenvatting bij toekomstige begrotingen, zodat dergelijke stukken voor iedereen inzichtelijk zijn.

Alle afspraken die in de voorjaarsnota zijn gemaakt voor het jaar 2003, moeten in deze begroting terugkomen. Dat klopt ook. Toch hebben we een aantal opmerkingen:

  • de voorjaarsnota ging uit van een tamelijk negatief scenario. Intussen blijkt er, naast de verplichte buffer die elke gemeente moet hebben om onverwachte tegenvallers te kunnen opvangen, geld over te blijven. Dat hoeven we niet allemaal op te potten, een deel ervan kunnen we uitgeven;
  • om de sociale structuur te versterken stellen we voor om uit dat overschot vast een bedrag te reserveren voor wijkbudgetten;
  • ook zou uit dat overschot wat geld kunnen worden bestemd voor de ontwikkeling van de brede school. Uit het amendement dat bij de voorjaarsnota is aangenomen volgt namelijk dat daarvoor in de komende jaren extra geld nodig is;
  • tenslotte hebben we bedenkingen bij de reserveringen die in de begroting worden gemaakt ten behoeve van het theaterkwartier. In onze ogen gaan die teveel uit van een concentratie van bijna alle culturele voorzieningen op De Veentjes. De raad heeft echter alleen besloten tot de nieuwbouw van Amphion en afgesproken twee haalbaarheidsonderzoeken naar combinaties van voorzieningen te laten doen, meer niet.

Bij de begrotingsbehandeling komen we erop terug.

Cultuurtop werd flop

In het vorige fractiebericht kon u lezen over de Dag van Cultuur die op 13 september plaatsvond in Amphion. Een geslaagde bijeenkomst, waarop het bruiste van ideeën voor een nieuw cultuurbeleid. Toch hadden we twijfels over de gekozen aanpak. Van tevoren lag immers al vast dat de nieuwbouw van Amphion op De Veentjes gaat komen, met liefst een heel cluster aan culturele voorzieningen er omheen. Ook was al bij voorbaat duidelijk dat er voor nieuw cultuurbeleid geen extra geld beschikbaar is. Je kunt je dan afvragen hoe open de discussie nog is. Ook uitten we onze bezorgdheid over het vervolg.

Dat vervolg in de vorm van de slotconferentie "De Kunst van het Kiezen" heeft die zorgen niet kunnen wegnemen. De avond die bedoeld was als een bijzondere afsluiting van een serie cultuurdebatten viel bar tegen. Resultaten van verschillende haalbaarheidsonderzoeken over vergaande samenwerking tussen verschillende instellingen waren of erg pover of nog niet beschikbaar. Daardoor ontbrak een onderbouwing voor de keuzes die werden verwacht. Gelukkig is iedereen het erover eens dat de discussie hiermee niet klaar is. Er komt een herkansing.

Vlekkenplan

Voordat besloten werd om de nieuwbouw van Amphion te realiseren op de plek waar de schouwburg nu ongeveer staat, is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om zoveel mogelijk culturele voorzieningen in hetzelfde gebied onder te brengen. Zo zouden De Veentjes kunnen worden opgewaardeerd tot een heus theaterkwartier. Het onderzoek wees uit dat een dergelijk ambitieus plan financieel niet haalbaar is.

Dat Amphion vernieuwd moet worden staat buiten kijf en dat De Veentjes een facelift wel kunnen gebruiken, zal ook niemand betwisten. De vraag is hoe je een en ander zo combineert dat het zowel financieel haalbaar als effectief is. Een andere grote publiekstrekker naar het gebied halen is dan een optie. Veel mensen denken dat een nieuwe bibliotheek, waarin dan ook instellingen als Volksuniversiteit, Kunstuitleen en Speel-o-theek zijn ondergebracht, die rol zou kunnen vervullen. Wij zijn daar nog niet zo zeker van. Voordat er veel geld wordt gestopt in zo’n nieuw "centrum voor informatie en cultuur" zou eerst moeten worden gekeken naar wat we eigenlijk precies daarvan verwachten. Pas daarna komt de vraag waar zoiets het beste past.

Ons lijkt het goed om Amphion nieuw te bouwen vlakbij de huidige locatie, maar met het gezicht naar de Hofstraat. De Veentjes en het omliggende gebied kunnen vervolgens worden ontwikkeld als woongebied met daarin de Edah als buurtsupermarkt. Over de andere culturele voorzieningen moeten we met elkaar goed nadenken. Wanneer er een duidelijke visie op het geheel ligt, kun je per onderdeel bekijken welke plek handig zou zijn. Wij denken dat we de grotere voorzieningen als de schouwburg, de uitgebreide bieb, de Gruitpoort, de muziekschool en de publiekshal geleidelijk moeten verdelen over de cirkel rond de binnenstad. Dat wil zeggen langs de Raadhuisstraat, de Kennedylaan, de Hofstraat en de Gaswal. Op die manier ontstaat een sterke binnenring en kun je deels gebruik maken van bestaande accommodaties. Wij noemen dit het vlekkenplan.

Dan blijkt straks misschien wel dat de bibliotheek in haar nieuwe verschijningsvorm prima past op de hoek van de Spinbaan / Gaswal waar nu nog ’t Brewinc zit.