Inhoud: begroting 1998, waar is het college?, kerntaken, uitleg, spuiten met gif, jongerencentrum heeft draagvlak, Gruitpoort blijft problemen geven, fietspad over Zelhems spoor.

Begroting 1998
Het gaat niet goed met de financiën van de gemeente. In de begroting is nu een tekort geraamd van ongeveer 3 miljoen. De belangrijkste oorzaak is de tegenvallende inkomsten van het rijk. De gemeenten betalen de prijs van onze "succesvolle" economie.

Naast de lagere inkomsten heeft het rijk ook nog allerlei nieuwe taken, zoals de huisvesting van het onderwijs, aan de gemeenten overgedragen zonder daar voldoende geld bij te doen. Alleen al voor de huisvesting van de nieuwe VBO-school na fusie van IJssellandcollege en Holterhoek zal de gemeente miljoenen moeten bijpassen.

Vorig jaar bleek al bij de begroting 1997 dat er grote tekorten zouden ontstaan. Die werden toen gedekt uit de reserves van de gemeente. Bij de meerjarenraming in juni werden de tekorten opnieuw zichtbaar, maar er waren nog geen oplossingen. De VVD stemde daarom tegen de meerjarenraming.

En nu blijkt het tekort nog groter dan verwacht.

Waar is het college ?
Ondertussen is er nog steeds geen voorstel voor bezuinigingen op tafel gelegd. Voor 1998 wordt het tekort opnieuw gedekt uit de reserves. Doordat de reserves kleiner worden, dalen de rente-inkomsten van de gemeente. Daardoor moet er nog meer bezuinigd worden.

Het college heeft veel kostbare tijd verloren laten gaan door de zaak voor zich uit te schuiven. Er had op z’n minst een deel van de bezuinigingen ingevuld moeten zijn. Misschien is een wethouder minder na de verkiezingen een idee.

De kans lijkt nu reëel dat buiten de collegepartijen CDA en PvdA iedereen tegen deze begroting zal stemmen.

Het college wil rond de jaarwisseling voorstellen klaar hebben. De vraag is of die dan ook al naar buiten komen. Er zal overleg over bezuinigingen nodig zijn met de instellingen die van de gemeente afhankelijk zijn. Die moeten zelf ook voorstellen kunnen doen en moeten het niet uit de krant lezen. Al met al zitten we dan aan de verkiezingen van begin maart. Het zou heel slecht zijn wanneer de bezuinigingen over de verkiezingen heen getild worden. Mooie verhalen vooraf en bezuinigingen achteraf maakt de verkiezingen tot een farce. Maar vlak voor de verkiezingen de ingrijpende bezuinigingen bekend maken geeft onoverzichtelijk tumult. Politieke partijen zullen in ieder geval aan de kiezer duidelijk moeten maken waar de pijn van de bezuinigingen terecht moet komen.

Kerntaken
Vier jaar geleden is er in de politiek een discussie gevoerd over wat nu de belangrijke taken van een gemeente zijn en welke taken eventueel door anderen kunnen worden uitgevoerd. Ook het niveau van de gemeentelijke voorzieningen kwam aan bod: hoe schoon moet de binnenstad zijn, hoe hoog het gras, hoe toegankelijk moet de bibliotheek zijn, enz.

We kwamen er niet uit. De discussie stierf een zachte dood. Wel werd besloten één van de grootste uitgavenposten, de subsidies voor welzijnsvoorzieningen, nader te onderzoeken. De maatschappij verandert en dat vraagt om een nieuwe visie op het doel en het effect van de subsidies. Zo is bijvoorbeeld voor Spindo (gehandicaptensport) in 1982 een subsidie vastgesteld, die in 1997 nog steeds hetzelfde is, terwijl er grote veranderingen hebben plaatsgehad (inflatie, verlies zwembad GSGD, enz.)

Hoewel er sinds 1994 door alle partijen is aangedrongen op herijking van het subsidiebeleid, is het college hier zeer in gebreke gebleven. Er is niets aan gedaan.

Nu er 3 miljoen bezuinigd moet worden is er intern een soort paniek uitgebroken. Het college stelt voor om in 2 maanden de herijking in kaart te brengen als uitgangspunt voor de bezuinigingen.

Tegen deze aanpak maakt GroenLinks ernstig bezwaar. Wat het college 3 jaar verzuimd heeft moet nu in 2 maanden even gebeuren. Elke politieke visie wordt in de kiem gesmoord omdat er bezuinigd moet worden. De vragen of iets een basisvoorziening is, of we opkomen voor de zwaksten en of het een gemeentelijke taak is, raken ondergesneeuwd.

Om de instellingen niet voor de gek te houden hebben we voorgesteld de subsidies bij de bezuinigingen voorlopig buiten schot te houden en daarna de herijking ter hand te nemen. Of we vertellen de instellingen gewoon dat er bezuinigd moet worden en laten een nieuwe visie achterwege.

PvdA, CDA en VVD betreuren de gang van zaken, maar accepteren de procedure, omdat het nu eenmaal de realiteit is. Voor ons is er een andere realiteit: een niet adequaat handelend college, dat ad hoc te werk gaat als de nood het hoogst is. D’66 is evenals wij tegen de gang van zaken.

Uitleg
Burgemeester Fokkens is erg blij met de uitkomsten van de kwaliteitsmonitor, een onderzoek naar de dienstverlening van de gemeente. De burger is tevreden, de ambtenaar blijkt publieksvriendelijk. Jammer dat het imago van de gemeente niet zo goed is. Bij het imago gaat het niet over de uitgifte van een paspoort, maar om het politieke bedrijf. Slechts 10 van de 264 ondervraagden heeft wel eens een raadscommissie bezocht en 40 volgen de gemeentepolitiek een beetje.

Voor ons is een belangrijke vraag hoe de politieke betrokkenheid kan worden vergroot. Voor het college en de meerderheid van de partijen zijn deze uitkomsten meer een bevestiging van de desinteresse van de burger. Ons al vaak herhaalde verzoek om de raadscommissies toegankelijker te maken door ze in de avond te houden strandt zo in gemakzucht.

Spuiten met gif
In de vorige raadsvergadering is het voorstel Schone straten zonder gif aan de orde geweest. Dit was één van de projecten uit Lokale Agenda 21 over het milieubeleid.

Vanwege de kosten stelde het college voor het project niet uit te voeren. De gemeente heeft het gebruik van gif al redelijk teruggebracht en voldoet daarmee aan de landelijke norm. Toch wordt er nog steeds gespoten met Round Up. Dit middel wordt weliswaar afgebroken, maar er blijft een schadelijk restproduct over. Dit wordt in het oppervlaktewater aangetroffen, zoveel dat de normen voor drinkwater worden overschreden. Dat is ontoelaatbaar omdat veel inwoners van ons land aangewezen zijn op drinkwater dat uit oppervlaktewater wordt bereid. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor de natuur.

We dienden een amendement in om in ieder geval in de nieuwe duurzame wijk Dichteren te beginnen met het volledig achterwege laten van spuiten met gif.

En dan begint het politieke spel. Er is geen meerderheid voor het amendement. Men onderschrijft wel de intentie. Iedereen wil het amendement een beetje aanpassen. In 5 minuten wordt een nieuwe tekst gemaakt, die rammelt. Er moeten Melkertbanen en positieve uitstraling bij in. Dan kunnen ook andere partijen ermee instemmen. Het college schorst en stelt daarna voor het amendement aan te houden. Daarmee gaat iedereen akkoord. Zo kan men nog weer alle kanten uit. Heet zoiets een Pyrrus-overwinning ?

Jongerencentrum heeft draagvlak
Een bureau heeft een onderzoek gedaan onder 400 jongeren van 14 tot 23 jaar in Doetinchem over de behoefte aan een jongerencentrum. De resultaten zijn vergeleken met de situatie in andere vergelijkbare plaatsen.

Er blijkt voldoende draagvlak om de exploitatie van een jongerencentrum mogelijk te maken. De gemeente zal dan wel in de kosten moeten bijdragen.

Een poppodium komt als belangrijkste wens naar voren. Een jongereninformatiepunt is minder in trek. Verder valt op dat weinig jongeren een sportvereniging noemen als vorm van tijdsbesteding.

Voor GroenLinks gaat het met name om jongeren van 14 tot 18, die een eigen plek moeten krijgen om binnen te lopen. Dat er zo’n plek niet is lokt ook overlast uit van rondhangende jeugd. Voor de jongeren van boven de 18, zijn er veel andere mogelijkheden om uit te gaan.

Gruitpoort blijft problemen geven
Zoals iedereen op de hoek van de Grutstraat en de Hofstraat heeft kunnen zien is het werk aan de nieuwbouw voor het creatief centrum de Gruitpoort begonnen. Het oude gebouw is helemaal gesloopt.

Toch blijven de plannen de gemoederen bezighouden. Nadat de raad in februari het krediet heeft verleend is het plan in april buiten de raad om aangepast. De ingang van het gebouw is verplaatst naar de Hofstraat, terwijl deze eerst gepland was aan het pleintje aan de andere kant van het gebouw. Allerlei argumenten zijn daarvoor aangevoerd als sociale controle, toegankelijkheid voor gehandicapten, betere looproutes, enz.

Karel Langenhoff, geïnteresseerd in het project, kwam in augustus achter de wijzigingen. Hij wist alle argumenten doortimmerd te weerleggen en pleitte alsnog voor een ingang op het pleintje. Hij werkte dat zelfs uit in tekeningen. Met een ingang achter het gebouw is het mogelijk je fiets bij de ingang te stallen en bij exposities het pleintje te betrekken. Aan de kant van de Hofstraat is een smalle stoep met heel veel verkeerslawaai. Een taxi kan er nauwelijks stoppen.

Het plan nu nog weer veranderen kost zeker een ton extra, doordat tekeningen en brandweereisen moeten worden aangepast en er zou opnieuw vertraging optreden. Daar voelde de raadscommissie niet voor.

Gezien de hele voorgeschiedenis kan de conclusie niet anders zijn dan dat de nieuwbouw voor de Gruitpoort, kosten meer dan 4 miljoen, een vanuit de gemeente zeer slecht gecoördineerd project is, waarin de afdelingen cultuur en ruimtelijke ordening elk hun eigen rol hebben gespeeld.

Fietspad over Zelhemsspoor
Op 2 okt. is de aanleg van dit fietspad opnieuw in de commissie aan de orde geweest. Er waren verschillende bezwaarschriften ingediend tegen de aansluiting van het fietspad op de Frans Halsweg en op de Terborgseweg bij het station. Onze vragen over een goedkopere aanleg van het fietspad zijn nauwelijks beantwoord. Wij zien een fietspad dat vastloopt bij het station niet zitten. Dat probleem kan pas opgelost worden als de stationsomgeving aangepakt wordt, maar dat duurt nog wel even. Voorlopig is er een goed alternatief via de Zuivelweg. Het is eigenlijk verbazend dat men zo stug vasthoudt aan dit fietspad.

We hadden al eerder voorgesteld het geld van dit project te besteden aan een fietstunnel onder de Kennedylaan bij het nieuwe gebouw van het Graafschapcollege.

De oversteek bij de Kennedylaan is inmiddels afgesloten. Duidelijk wordt nu ook waarom er volgens de wethouder geen ruimte is voor een tunnel. Men heeft de grond aan het Graafschapcollege uitgegeven.

De komende tijd kunt u zien hoe de gemeente hier ongehoorzame burgers kweekt, die de inperking van de mogelijkheden voor de fiets ten behoeve van het autoverkeer te lijf gaan met het verwijderen van hekken en het aanleggen van nieuwe routes dwars door de beplanting.