Inhoud: fietsen dwars door de stad, begroting 1999, interactief, DMP(=Doetinchems Milieu Plan), gemeente en politie, alcohol en drugs, uitkering en werk.
Fietsen dwars door de stad
Op zaterdag 10 oktober voert GroenLinks actie voor een nieuw fietspad over het Simonsplein dwars door de stad.
Zo'n 15 jaar geleden waren we al bezig met het fietsen in de binnenstad. Toen hebben we bereikt dat er buiten de winkeltijden in het voetgangersgebied gefietst mag worden.
Sinds die tijd is er echter het een en ander veranderd.
Zo werden de winkeltijden flexibeler, zodat de afspraak "buiten de winkeltijden" niet altijd helder meer is.
De afgelopen jaren zijn verder verschillende fietsroutes verdwenen zonder dat er iets nieuws voor in de plaats kwam. Het fietspad rond de grote kerk verdween enkele jaren geleden bij de nieuwe bestrating van het Simonsplein. De route naar de Kapoeniestraat vanuit de Omdraai achter de kerk, die toen werd gemaakt, is inmiddels ook weer verdwenen door nieuwbouw.
De terrassen in de Waterstraat en de kettingen die daar zijn gekomen belemmeren het fietsen ook buiten de winkeltijden.
Kortgeleden is de route van de Grutstraat over het Van Zadelhoffterrein verdwenen, omdat daar de bouw van de nieuwe winkelpassage (Catharinastraat) in volle gang is.
Op dit moment is ook nog de Walstraat afgesloten en daarmee zijn de mogelijkheden voor de fietsers om vanaf de Oude IJsselbrug door de stad te komen helemaal vervallen en moeten fietsers via de uitlaatgassen en de stoplichten om het centrum heen. Dat doet lang niet iedereen, hetgeen tot overlast in het voetgangersgebied en bij de terrassen leidt.
Diverse keren hebben we in de raadscommissie gevraagd om een betere oplossing voor het probleem en meer aandacht voor de fietsers. We vinden dat een duidelijk herkenbare fietsroute door de binnenstad de overlast zal beperken en het fietsen in Doetinchem kan bevorderen. En dat laatste is toch een doelstelling van het gemeentebestuur.
Voor de route door de stad zijn er meerdere mogelijkheden, die goed moeten worden bekeken om huidige terrasjes zo min mogelijk te verdelen en het plein zoveel mogelijk in tact te laten. Dat kan door de route aan te laten sluiten op de stoep om de kerk of door het fietspad langs de platanen te leggen. Ook zou de route aan kunnen sluiten op de nieuwe fietsenstalling die komt op het pleintje bij de Lutherse kerk, naast Hotel de Graafschap.
Omdat we tot nu toe geen gehoor vonden willen we via een actie het probleem bij meer mensen onder de aandacht brengen. U kunt de actie steunen door bijgevoegd kaartje naar de gemeente te sturen.
Over het vervolg en de resultaten van de actie hoort u meer via het fractiebericht.
Begroting 1999
Inmiddels is de begroting voor het komend jaar door de gemeente uitgebracht. Ten opzichte van de meerjarenraming, die deze zomer is besproken, is er nauwelijks iets veranderd.
Het zijn geen vrolijke tijden wat de financiën betreft. De gemeente komt volgens de begroting 900.000 gulden tekort. Dat wordt uit de reserves betaald. Het tekort moet na volgend jaar opgelost zijn, doordat dan een aantal bezuinigingen ingaan, waartoe al besloten is.
De onroerende zaak belasting (OZB) gaat met 7 % omhoog. Daarvan is 3 % bestemd voor de aanleg en het onderhoud van de riolering. Het rioolrecht, dat ieder huishouden moet betalen om op het riool aangesloten te zijn, gaat naar beneden van 210 naar 201 gulden.
Ook de afvalstoffenheffing gaat weer omhoog: 16 gulden erbij tot f 453,- voor huishoudens met 1 of 2 personen en 26 gulden erbij tot f 546,- voor grotere gezinnen.
De uitvoering van het beleidsprogramma dat na de verkiezingen is gemaakt, is nog niet in de begroting verwerkt.
Interactief
Het nieuwe toverwoord bij de gemeente is interactief beleid: de burgers vanaf het beginstadium betrekken bij de ontwikkeling van plannen. Dat wil zeggen dat de discussie niet gevoerd wordt op basis van een kant en klaar voorstel, zoals meestal gebeurt, maar dat het gewenste beleid min of meer vanuit de discussie ontstaat. Op deze manier zal het draagvlak voor het beleid groter zijn, omdat iedereen heeft kunnen meedenken en zich erbij betrokken voelt.
In februari werd de nieuwe aanpak door het college (van BenW) geïntroduceerd bij de opzet voor een nieuwe woonwijk in Wijnbergen en bij het nieuwe milieuplan.
Alleen is de gemeenteraad nog niet zover. Tijdens een werkvergadering van de raad in juni in Rheden was de overheersende mening, dat de uiteindelijke beslissing toch bij de raad moet liggen, anders wordt de democratie (de macht bij de gekozen vertegenwoordigers) geweld aangedaan. Wij hebben toen juist gewezen op de veranderde rol van de politiek in de huidige maatschappij, waardoor de nadruk meer moet komen te liggen op meepraten, meedenken, de randvoorwaarden stellen. Dan moet je je ook willen neerleggen bij de uitkomsten van al het overleg, ook al is dat niet precies wat je wilde. Een vraag daarbij is wel of de meepratende burgers de bevolking voldoende vertegenwoordigen.
Wij stonden in ons standpunt tamelijk alleen. De raad wil de "macht" niet uit handen geven.
Ondertussen is de nieuwe aanpak bij het woongebied Wijnbergen en bij het milieuplan in volle gang. Het is een onomkeerbaar proces. Als de gemeenteraad nu nog de zaak terugfluit, dan frustreert dat alle enthousiast meedenkende burgers. Zij bedenken zich de volgende keer wel twee keer voordat ze weer meedoen.
De raad is zo in een hoek geduwd, waar ze eigenlijk geen zeggenschap meer heeft en dat doet "pijn". Ook de rol van raadsleden tijdens de "interactieve bijeenkomsten" is erg onduidelijk. Op een informele raadsvergadering op 8 okt. wordt hierover verder gediscussieerd.
DMP = Doetinchems Milieu Plan
Al enige tijd is de gemeente bezig om een nieuw Doetinchems Milieu Plan te ontwikkelen. Het is een vervolg op het vorige Gemeentelijke Milieu Plan, dat inmiddels voor een groot deel is uitgevoerd.
Om erachter te komen wat inwoners, organisaties, bedrijven en belangengroepen belangrijk vinden en welke zaken in hun ogen het eerst zouden moeten worden aangepakt, is er gekozen voor een "open planprocedure", zoals hierboven al is aangegeven.
Daarbij is het belangrijk dat er vooraf duidelijkheid is over een aantal zaken. Bijvoorbeeld over de prijs, die aan de verschillende, aangedragen ideeën hangt en over het bedrag dat beschikbaar is om nieuwe ideeën uit te kunnen voeren. Op de begroting is helemaal geen geld opgenomen.
Er is ondertussen al wel heel wat bedacht. Na enkele bijeenkomsten om ideeën aan te dragen en uit te wisselen is er nu op een avond door zo'n 70 deelnemers gestemd over een ranglijst met 20 punten erop. Hoog scoorden daarbij de aanpak van stank- en stofoverlast en het zuinig gebruik van water (gescheiden riolering, gebruik van regenwater en open verhardingen, zodat meer regen het grondwater kan bereiken). Ook de ecologische natuurprojecten en het herstellen van de beken rond de stad staan op de lijst. En men wil een milieuprijs voor bedrijven instellen.
Projecten waar de gemeente al aan werkt scoorden hoog. Zo kwam ook het duurzaam bouwen weer aan bod. In Dichteren blijkt echter dat duurzaam bouwen nog niet betekent duurzaam bewonen. De levenswijze van de bewoners loopt achter bij de uitgangspunten van de bouw.
Het stimuleren van langzaam verkeer en openbaar vervoer eindigden niet zo hoog. Terwijl het voor ons juist onbegrijpelijk is dat er niet meer gelobbyd wordt om een intercitytrein naar Doetinchem te krijgen. Terwijl er wel tonnen worden uigegeven voor het lobbywerk voor een snelweg naar Enschede.
De intentie om met de inbreng van de deelnemers iets te doen is er bij de gemeente zeker. Ook van die zijde is het enthousiasme groot. Volgens de krant zou Henk Wubbels hebben gezegd dat de raad wel met erg goede argumenten moet komen om nog iets anders te willen. Er is een groot draagvlak en als er geen geld is, dan moeten er maar andere zaken voor wijken.
Gemeente en politie
De politie is tegenwoordig regionaal georganiseerd, maar de gemeente heeft wel de mogelijkheid om aan te geven waar zij de prioriteit in het werk wil leggen. Dit staat in het Bestuurlijk Startdocument. De politie geeft aan dat de uitvoering van die prioriteiten steeds plaats zal vinden vanuit de "beleving van schaarste aan politie".
Bij de behandeling van het startdocument in de raadscommissie heeft René aangegeven dat het jammer is dat er zo weinig in staat over mogelijkheden waarop de gemeente de politie kan ondersteunen of taken over kan nemen. Volgens burgemeester Fokkens moet dit nog nader uitgewerkt worden. Er is bijvoorbeeld gesproken over het uitbreiden van de snelheidscontroles door gemeentelijke controleurs. We hebben verder gevraagd om een intensievere controle bij verkeerslichten. De camera, die in Doetinchem aanwezig is, wordt al enige tijd niet gebruikt, omdat de verwerking van de gegevens door de politie teveel tijd kost. Maar er zijn nu nieuwe instrumenten waarmee de gemeentelijke controleurs op meerdere plaatsen tegelijk kunnen controleren. Tijdens de gemeentedag vroeg een chauffeur van het ouderenvervoer om aandacht voor het steeds meer door rood rijden van auto's en (brom)fietsers.
Alcohol en Drugs
In hetzelfde Startdocument wordt ruim aandacht besteed aan drugsoverlast. Alcohol wordt echter als probleem niet expliciet genoemd en valt onder het kopje uitgaansgedrag van jongeren en de horeca. Een maand geleden nog stelde Fokkens dat alcoholgebruik de grote oorzaak is van geweld, vandalisme en onveiligheidgevoelens. Er is nu toegezegd een kopje alcohol op te nemen met maatregelen om overmatig gebruik tegen te gaan.
Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad een verordening over coffeeshops aangenomen. Daarin staat dat we er maximaal 3 in de stad willen gedogen om te voorkomen dat gebruikers van softdrugs in het illegale circuit terecht komen en controle heel moeilijk wordt. Sinds die tijd zijn er al 2 van de 3 gesloten, omdat ze niet voldeden aan de eisen in de verordening. Ze lagen bijvoorbeeld te dicht bij scholen.
Wanneer er nu in Gaanderen een coffeeshop wil beginnen, die voldoet aan de eisen in de verordening, dan moeten we dat toestaan. Vooroordelen en emoties mogen geen leidraad voor het beleid zijn. En elke keer rijst weer de vraag: Waarom mag alcohol wel en mogen softdrugs niet?.
Uitkering en werk
Op 2 november start de "werkwinkel" in het arbeidsbureau aan de Terborgseweg. Hier kan men straks op één plek terecht voor hulp bij het zoeken van werk, voor gesubsidieerd werk en voor een uitkering. Ook een aantal uitzendbureaus werken mee. Een werkzoekende hoeft zijn verhaal straks nog maar één keer te vertellen.
Voor de minima heeft de gemeente ondertussen een goedkope ziektekostenverzekering geregeld.