Inhoud: meerjarenbegroting, klachtenregeling, Windekind, Energieweg, parkeerbeleidsplan, Paars II, NS-station.

Meerjarenbegroting

Dit is het eerste fractiebericht na de vakantie. De politiek is weer opgestart en op 17 september is de eerste raadsvergadering. De fractie en het bestuur zijn alweer bij elkaar geweest en nodigen u uit op 13 oktober (zie kader).

Eerst komen we nog even terug op de bespreking van de meerjarenraming in de raad van 2 juli. Het gaat hier om de financiële voorstellen voor de komende 4 jaar.

Zoals we al eerder meldden is er niet veel discussie over de voorstellen mogelijk. Er is al voor zo'n 3 miljoen per jaar bezuinigd en er is gewoon geen geld om nog iets nieuws aan te pakken. Voor de hoogst noodzakelijke dingen, zoals de huisvesting van het onderwijs, is nog wat geld vrijgemaakt.

Niettemin staan er grote plannen op stapel, zoals de verplaatsing van bedrijven aan de Terborgseweg, die veel geld gaan kosten. Het college is optimistisch over de mogelijkheden die er na de komende 4 jaar zijn, maar het werd niet duidelijk waar dat op gebaseerd is.

We hebben in de raad gevraagd of de uitvoering van de bezuinigingen goed loopt en of men de vinger aan de pols houdt. Het aanvaarden van een lijst bezuinigingen in de gemeenteraad wil nog niet zeggen dat het ook lukt. Het is nog te vroeg voor een definitief antwoord.

In onze beschouwingen hebben we aandacht gevraagd voor een zaak die niet zozeer om geld, maar vooral om een andere mentaliteit en een ander gedrag vraagt: de omgang met klachten van burgers. Omdat er hierbij nogal wat mis gaat, hebben we een aantal zaken bij de naam genoemd. Dat schoot wethouder Veltman in het verkeerde keelgat. Hij beweerde dat GroenLinks kennelijk zijn bestaansrecht ontleent aan een aantal klagende burgers door het voor hen op te nemen.

Helaas is deze reactie kenmerkend voor de kern van het probleem. Er wordt krampachtig op klachten gereageerd en men verschanst zich soms achter formele procedures.

Het probleem is niet dat er mensen klagen en we vinden niet dat klagers altijd gelijk moeten krijgen. Je kunt het als gemeente onmogelijk iedereen naar de zin maken en zeker niet als je te weinig geld van het rijk krijgt om de taken uit te voeren. Er zullen altijd klachten blijven.

Waar het om gaat is de manier waarop er gereageerd wordt. Een wethouder mag klachten niet afdoen door te zeggen dat mensen het volste recht hebben om naar de rechter te stappen, waar ze vervolgens in veel gevallen gelijk krijgen. Als allang duidelijk is dat iemand in z'n recht staat moeten zaken niet via de rechter worden afgehandeld. Veel slepende kwesties met stapels brieven hadden eerder met open overleg moeten worden opgelost. We willen het college niet bepaalde zaken nog eens aanwrijven. We vinden dat er onvoldoende geleerd wordt van wat er gebeurt. Dat is de eerste verantwoordelijkheid van het college en als die niet wordt opgepakt, dan moet de gemeenteraad zich daar mee bemoeien. Eerst door intern zaken aan te kaarten en als dat steeds niet helpt dan in de openbaarheid in de raad.

Het blijkt overigens wel hoe moeilijk het is om beweging te krijgen in dit soort zaken. De kans dat mensen zich nog meer verschansen is groot. Zo schrijft de gemeentesecretaris onder de titel Gemeente als schietschijf? in het personeelsblad, dat ambtenaren en raadsleden zich solidair moeten blijven voelen met onze gemeente en naast de weinige minpunten de vele pluspunten in het oog moeten houden. Bij onheuse bejegening hebben wij er evenals de burger recht op om aan te kunnen geven hoe de feiten echt liggen, aldus Ab van de Vliert. En de PvdA stelt in haar fractiebericht dat Veltman terecht bezwaar maakt als de gemeente uitsluitend en alleen beoordeeld wordt op grond van de klachten.

Het is te hopen dat dit niet een tegenreactie wordt.

Kritiek op de gemeente zal er altijd blijven en ook onterechte kritiek. We kennen in Doetinchem zelfs iemand die alleen bezwaar maakt om het bezwaar maken. Je hoeft je daardoor niet te laten ontmoedigen. Juist met vertrouwen in je eigen werk kun je terechte kritiek op een goede manier tegemoet treden en een kans geven.

Wat ons betreft is er geen plaats voor negativiteit. GroenLinks heeft in het verleden altijd positief gereageerd op goede voorstellen van het college en meermalen waardering uitgesproken voor het werk van ambtenaren.

Klachtenregeling

In de commissie algemeen bestuur is gesproken over een nieuwe afhandeling van klachten. Een nieuwe wet vraagt van de gemeente een goede regeling hiervoor. Burgemeester Fokkens benadrukte dat hij het ook belangrijk vindt om daarmee een oplossing voor de tekortkomingen in Doetinchem te vinden. Er lag een eerste voorstel voor een nieuwe regeling op tafel.

Wanneer een burger vindt dat hij op het gemeentehuis niet goed geholpen is, kan hij naar de sectordirecteur stappen om de zaak aan te kaarten. Komt hij daar ook niet verder dan kan hij naar een klachtencommissie stappen met een voorzitter van buiten de gemeente.

Wij hebben ingebracht dat een stap naar de sectordirecteur nogal een hoge drempel kan zijn. Het is belangrijk om eerst met de betrokken ambtenaar eruit te komen, maar daarna zou je naar een aparte klachtenfunctionaris moeten kunnen, een soort ombudsman.

We hebben daar informatie over gevraagd bij de gemeente Leiden waar zo'n klachtenfunctionaris bestaat. Van belang is ook dat er een goede registratie komt van alle klachten, zodat er bekeken kan worden of bepaalde klachten te voorkomen zijn. Een klachtenfunctionaris moet in onze ogen ook conclusies kunnen trekken en voorstellen voor verbetering kunnen doen.

Na de discussie in de commissie wordt er opnieuw naar het voorstel gekeken. Er moet onder andere nog uitgezocht worden wat er dan moet gebeuren met bestaande klachtencommissies en de beroepschriftencommissie van de gemeenteraad. Maar er zit nu schot in de zaak.

Windekind

In het verleden hebben we een paar keer gevraagd om subsidie voor de peuterspeelzaal Windekind op de Hoop. Omdat de peuterspeelzaal 5 jaar geleden door ouders zelf is opgezet en er volgens de gemeente peuterspeelzalen genoeg zijn, viel deze buiten de subsidieregeling. Doordat Windekind dit jaar voor het eerst huur moet gaan betalen dreigde sluiting wegens geldgebrek. Er is nu een tijdelijke subsidie gegeven door de gemeente tot het moment dat de situatie rond alle peuterspeelzalen opnieuw bekeken is.

Energieweg

Na de vakantie is eindelijk begonnen met de aanleg van de Energieweg over de Oude IJssel tussen de Liemersweg en de Keppelseweg. Alle procedures zijn nu afgerond. Op de brug komt een fietspad voor twee richtingen aan één kant van de brug. Bij de aansluiting op de Liemersweg komen stoplichten. Een rotonde is hier niet goed haalbaar.

Bij de Keppelseweg hebben we nog een andere aansluiting voorgesteld om meer verkeer bij de binnenstad weg te houden. Hiervoor is volgens de gemeente echter te weinig ruimte. Hoewel een extra brug met de groei van Doetinchem onvermijdelijk is, verwachten we meer verkeer naar de binnenstad door de brug.

Parkeerbeleidsplan

Eens in de twee jaar wordt de benodigde parkeerruimte rond het centrum bekeken. Als er te weinig parkeerruimte is, dan is de stad met de auto niet goed meer bereikbaar. Als er teveel of te goedkope parkeerruimte is, dan roept dat zoveel verkeer op dat de wegen vollopen en de stad evenmin bereikbaar is. Naar aanleiding van de nieuwe cijfers wil men de volgende zaken nader onderzoeken:

  • de behoefte aan meer bewaakte fietsenstallingen
  • een beter verwijssysteem tussen de parkeerterreinen
  • het verplaatsen van de kermis en de markt
  • een laag tarief op de stadsbus bij topdrukte

Ondertussen zijn een aantal parkeertarieven verhoogd en moet er op meer plaatsen voor parkeren betaald worden.

We gaan ervan uit dat bij het komende onderzoek ons voorstel voor een nieuw stadhuisplein voor markt en kermis opnieuw aandacht krijgt.

Paars II

En toen we van vakantie terugkwamen bleek er ook nog een nieuw kabinet te zijn. Veel nieuw is er verder niet. Het motto lijkt: houden wat je hebt en meer van hetzelfde. Het gaat heel goed met Nederland, er hoeft niets meer te gebeuren en iedereen kan dus wel minister worden ook al heb je geen enkel verstand van je nieuwe ministerie.

We kunnen nog meer verdienen als we iedereen meer geld geven (belastingverlaging) om nog meer te kopen. Allerlei algemene voorzieningen als onderwijs, verpleeghuizen, thuiszorg, uitkering aan gemeenten, moeten het doen met wat er nog aan geld overblijft. Problemen hoeven niet te worden opgelost. Als het om de CO2-uitstoot (broeikaseffect) of de geluidhinder bij Schiphol gaat, dan moeten we meer gedogen en de doelstellingen aanpassen tot ze realistisch zijn. Ik vind het zo langzamerhand geen wonder dat mensen weinig meer van de politiek verwachten.

CDA-voorzitter Helgers zei op de radio: Alle aandacht gaat uit naar het opvoeren van de motor, maar niemand let nog op het stuur.

NS-station

Economie is de wetenschap die uit kan leggen, dat iedereen hard moet werken om de werkgelegenheid te handhaven. Daar moest ik aan denken bij de kortere openingstijden van het station in Doetinchem. Door de week is het loket nu 's avonds dicht.

Eerst komen er kaartjesautomaten die nog meer service aan de reiziger geven en vervolgens gaan de loketten dicht: minder service, minder toezicht, meer vandalisme, meer onveiligheid. Het openbaar vervoer wordt zo weer minder aantrekkelijk.

Een deel van de mensen kunnen de steeds ingewikkelder maatschappij nauwelijks nog volgen. Vroeger kocht je een kaartje en klaar was je. Nu heb je kortingkaarten, daluren, kaartjesautomaten, enz. en is het reizen een studie geworden. Dat is op allerlei terreinen zo. Ik hoorde een buitenlander een kaartje met korting vragen en de lokettiste probeerde daluren uit te leggen omdat het 8 uur was.

Doordat alles goedkoper moet, gaat er werkgelegenheid verloren en moeten er weer woonboulevards, tuincentra, computers en vliegvakanties bijkomen om mensen en de economie aan de gang te houden. Komen we wel uit waar we wezen moeten als geld het enige is dat telt?

Ledenvergadering

Het bestuur van GroenLinks Doetinchem nodigt alle leden en belangstellenden uit voor een ledenvergadering op dinsdag 13 oktober om 19.30 uur in de Hofstede op de Huet, Onstein 77 (benedeningang).

Aan de orde komen, naast enkele huishoudelijke zaken, de plannen die er zijn voor het komend jaar. Aan welke onderwerpen moet de fractie speciaal aandacht gaan besteden?

Na ca. 21 uur kunt u nog een tijdje blijven om eens een (deel van een) fractievergadering bij te wonen.