We gaan ervoor!

Enthousiaste bijeenkomst gisterenochtend in het Dijkhuis, georganiseerd door vrijwilligers, voor bedrijven, horeca ondernemers en organisaties.

De bijeenkomst werd geopend door Frans Langeveld, wethouder GroenLinks van de gemeente Doetinchem.

Frans heeft ondermeer duurzaamheid in zijn portefeuille. Fairtrade heeft alles te maken met duurzaamheid. Bij duurzaamheid denk je al gauw aan het hergebruiken van materialen en hernieuwbare energiebronnen, maar het heeft ook te maken met, waar je producten vandaan komen.

Binnen de gemeentelijke organisatie worden al veel producten Fairtrade ingekocht.

De gemeente Doetinchem wordt Fairtrade als inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen zorgen voor eerlijke handel. Het initiatief van de werkgroep om Doetinchem Fairtrade te maken, wordt door Frans van harte ondersteund.

In Doetinchem zijn al verschillende winkels en horeca ondernemingen Fairtrade. De Wereldwinkel uiteraard, het Borghuis, Juwelier de Tijd, Albert Heijn Centrum, Albert Heijn Overstegen, Mission (kledingwinkel Hamburgerstraat), Plus Dichteren, Plus Bruil Wehl, Spar, Hoveniersbedrijf van Antwerpen, Kemperman Verzekeringen en Keukenstudio Wehl.

De Tijd is echt heel bijzonder omdat het één van de weinige juweliers is die echt uit idealisme met Fairtrade goud werken. Juist bij het winnen van goud worden mensenrechten ernstig geschonden. Het afpakken van landbouwgrond, vervuiling van drinkwater en kinderarbeid zijn hier voorbeelden van. Juwelier de Tijd is één van de lokale familiebedrijven waar Doetinchem met recht trots op kan zijn.

Op zaterdag 3 juni wordt er een Fairtrade ontbijt in Wehl georganiseerd. Een fantastische bijkomstigheid van deze ochtend is, dat schouwburg Amphion heeft laten weten ruimte beschikbaar te stellen voor een Fairtrade ontbijt in Doetinchem. Waarschijnlijk gaat deze tijdens de Fairtrade week in november plaatsvinden. Ook het ziekenhuis Slingeland heeft laten weten graag Fairtrade te willen worden. Daarmee zou het, na ziekenhuis Rijnstate, het tweede Fairtrade ziekenhuis worden.

Fairtrade is voor de goede orde geen liefdadigheid, maar handel. Maar dan wel door het betalen van een eerlijke prijs aan boeren. De beste remedie tegen armoede is mensen instaat stellen om in hun eigen inkomen te voorzien. En dan niet vanuit koloniaal denken. Mensen weten heel goed waar ze in moeten investeren.

Fairtrade heeft ook raakvlakken met klimaatverandering. Er wordt ook geïnvesteerd in het milieu. Boeren in Kenya krijgen bijvoorbeeld trainingen. Hoe ga je om met klimaatverandering? Gebruik geen bestrijdingsmiddelen.

Wat betekent het bijvoorbeeld voor een boer in Colombia om Fairtrade te werken? Door de premies kan hij de levensomstandigheden van zijn gezin verbeteren. Met duurzame landbouw beschermt hij de natuur. De coöperatie waarbij hij is aangesloten, verstrekt leningen aan individuele boeren tegen een hele redelijke prijs en aflossingstermijn.

Maar wat levert het een bedrijf hier in Nederland op om Fairtrade te zijn?
Uit onderzoek van Max Havelaar blijkt dat 7 van de 10 Nederlanders het liefste wil dat er eerlijke handel plaatsvindt en dat het bedrijfsleven deze verantwoordelijkheid op zich neemt.
De meeste werknemers werken het liefst voor een bedrijf dat verantwoord bezig is.
Door samen te werken met Max Havelaar werk je met een bekend keurmerk die ook beschikt over een groot communicatienetwerk.

Fairtrade is hot topic.