‘Een sociaal en groen Doetinchem’ dat was de inzet waarmee GroenLinks de campagne van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in ging. Vrijdag 9 mei werd duidelijk dat we dit ook daadwerkelijk kunnen gaan waarmaken door deelname aan de nieuwe coalitie met een wethouder voor duurzaamheid en de participatiewet (werk en inkomen). Samen met CDA, VDD, D66 en SGP-CU is er een coalitieakkoord geschreven op basis van het eerder besproken stuk ‘agenda voor de toekomst’ van CDA-formateur Peter Drenth.
Op dinsdag 13 mei werd het verloop van de coalitieonderhandelingen en de deelname aan de coalitie besproken met onze leden. De onderhandelaars Frans Langeveld (fractie) en Wouter Koop (bestuur) hebben de leden geïnformeerd (zie ook het artikel ‘van verkiezingsuitslag tot coalitie-onderhandelingen’) en vragen beantwoord.
Wat heeft GroenLinks inhoudelijk toegevoegd aan de ‘agenda voor de toekomst’?
Onze inzet op hoofdlijnen was:
- een goed sociaal beleid (niemand valt buiten de boot),
- daadwerkelijke invulling van de duurzaamheidsagenda,
- versterking van de betrokkenheid van de burger bij de ontwikkelingen in zijn/haar leefomgeving,
- bij mobiliteit een gelijkwaardige positie voor het openbaar vervoer en de fiets t.o.v. de auto,
- een andere, beperktere rol van de overheid, die meer vertrouwen in de burger heeft en deze meer verantwoordelijkheid geeft. Wanneer een burger dat zelf niet kan, kan deze op de gemeente rekenen!
Op alle punten hebben we inbreng geleverd en deze is bijna geheel overgenomen in het akkoord. Bijvoorbeeld:
- De Doetinchemse Keuze (gesteund door de hele raad) voor het inrichten van het sociale domein is uitgangspunt. De tekst “niemand valt buiten de boot” is letterlijk overgenomen.
- Er is een complete duurzaamheidparagraaf toegevoegd aan het akkoord.
- Het kappen van met name grotere bomen wordt teruggedrongen.
- De communicatie van de gemeente(raad) met onze inwoners is de komende jaren een kerntaak. We willen onze inwoners daadwerkelijk betrekken bij ontwikkelingen binnen hun leefomgeving.
- Ten aanzien van mobiliteit is verdubbeling van het spoor naar Zevenaar opgenomen en een aanpak van de fietsinfrastructuur.
Welke ‘pijnpunten’ zitten er voor GroenLinks in het coalitieakkoord?
Er zijn geen echte pijnpunten. Tijdens de bespreking van de ‘agenda voor de toekomst’ in de gemeenteraad bleek al dat alle partijen zich konden vinden in het stuk. Op belangrijke onderdelen zitten alle partijen in de gemeenteraad inhoudelijk dicht bij elkaar. Wel hadden we graag al afspraken over tijdpad en middelen willen afspreken. Deze worden door het nieuwe college in een collegeprogramma vastgelegd en in september/oktober voorgelegd aan de raad. We hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken.
Als dit programma zo goed is, waarom doen de PvdA en/of de SP dan niet mee? En waarom GroenLinks wél?
De eerste vraag is niet aan ons, we werken graag samen met partijen wiens gedachtegoed wij delen en met wie we resultaten kunnen boeken. Wat we wel moesten vaststellen is dat de linkse meerderheid in de gemeenteraad (PvdA, GroenLinks, SP met 16 van de 31 zetels) de afgelopen jaren zelden werd benut. Sterker nog; als we iets wilden bereiken kregen we daarvoor als oppositiepartijen (Groenlinks en SP) vaker de steun van de andere raadspartijen dan de PvdA.. Voor ons is dat de reden om nog meer vanuit ons verkiezingsprogramma te kijken wat we inhoudelijk kunnen realiseren. En daarom willen we collegeverantwoordelijkheid dragen met een wethouder.
Is er na eerdere berichten in de pers nu wel een goede samenwerking met D66 mogelijk?
De zorgen die er bij meerdere partijen leefden rondom de samenwerking met de raadsleden van D66 zijn, na een aantal goede gesprekken, weggenomen door de fractie en het bestuur van D66. Inhoudelijk gezien zijn GroenLinks en D66 partijen met een aantal overeenkomsten waardoor we zeker mogelijkheden voor een goede samenwerking zien.
Waarom wordt er regelmatig gesproken over de combi GroenLinks/SGP-CU?
Er is geen sprake van een combi GroenLinks/ SGP-CU. Omdat de fractie van GroenLinks de afgelopen vier jaar goed heeft kunnen samenwerken met de fractie van SGP-CU op het gebied van het sociale domein, duurzaamheid en financiën is er, voorafgaande aan de onderhandelingen, samen opgetrokken om als redelijk kleine partij toch goed zichtbaar te blijven bij de (in)formateur. Het onderlinge overleg was intensief, maar de partijen hebben altijd op individuele basis deelgenomen aan de coalitieonderhandelingen.
Waarom wordt er extra formatie (extra wethouders) toegevoegd aan het college? Dat kost minimaal € 100.000. Daar had al meteen op bezuinigd kunnen worden.
De komende jaren komt er veel verantwoordelijkheid naar de gemeenten toe. De verwachting die de rijksoverheid heeft is dat de gemeenten veel beter in staat zijn op maat zorg en ondersteuning te bieden aan inwoners die zorg nodig hebben of afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. De gemeenten zullen daarvoor meer contact moeten hebben met hun inwoners. In eerste instantie betekent dat dat juist de vertegenwoordigers van het bestuur daarvoor aan de bak moeten. Als de nieuwe vormen van zorg en ondersteuning eenmaal gaan werken kunnen we weer toe met minder wethouders. In elke combinatie zou er uitbreiding van formatie zijn geweest. Je ziet dit ook bij andere gemeenten gebeuren.
Wie is de wethouderskandidaat van GroenLinks Doetinchem ?
De huidige fractievoorzitter, Frans Langeveld, wordt voorgedragen als nieuwe wethouder.
Inmiddels is Frans Langeveld op maandag 19 mei geïnstalleerd als wethouder. Naast Sevda Bali is John Westerdiep nu raadslid en Rob van Dillen is de fractievolger.
GroenLinks is blij mee te kunnen doen aan een coalitie die gevormd is op basis van inhoud. We zullen ons volledig inzetten om dit programma te realiseren voor de gemeente Doetinchem en haar inwoners.
Graag horen we van je of er nog vragen of opmerkingen zijn. Digitaal zijn we bereikbaar via e-mail: doetinchem.groenlinks@live.nl, Twitter: @groendoetinchem en Facebook: GroenLinks Doetinchem.