Het is niemand ontgaan dat er reuring is in de thuiszorg; stadhuizen worden bezet, vakbonden organiseren demonstraties. Tijdens een GroenLinks thema-café over marktwerking in de zorg maakte Karen Kamps afgelopen dinsdagavond duidelijk dat het niet om een incident gaat. Voor 25 belangstellenden schetste ze vanuit welke ideeën de huidige inrichting van de Nederlandse zorg is aangestuurd.

Ooit werd gehoopt dat marktwerking in de zorg zou leiden tot concurrentie op prijs, kwaliteit en efficiency, met de overheid op afstand en de cliënt centraal. Dat zou ook een rem op stijging van zorgkosten betekenen. Inmiddels zijn veel zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten, en wel met een budgetkorting van 40%. Sindsdien raakten 55.000 – meest laagopgeleide – vrouwen hun baan in de zorg kwijt, en werd gesneden in het aantal geïndiceerde uren huishoudelijke zorg. Karen wist haarscherp neer te zetten hoe achter wetten en maatregelen ideeën en ideologieën schuilgaan en politieke keuzen worden gemaakt.

 

De aanwezigen vroegen zich vervolgens af hoe wijs het is om 40% te bezuinigen op een eerstelijnsvoorziening die nog geen 2%, namelijk1,2 miljard, beslaat van het totale zorgbudget van ruim 70 miljard. En hoe rijm je die bezuiniging met de steeds hogere drempel voor opname in tweedelijns-voorzieningen? Daarnaast werd er ook gediscussieerd over de gewenste rol van de samenleving (vrijwilligers en mantelzorg) om eenzaamheid te bestrijden naast de inzet van de benodigde huishoudelijke zorg.

 

Ook werd duidelijk dat, hoewel in veel gemeentes het aantal geïndiceerde uren voor de huishoudelijke zorg daalt, deze in de gemeente Doetinchem juist stijgt. Natuurlijk zijn de gevolgen van de bezuinigingen ook hier merkbaar. Massa ontslagen zoals nu bij TSN lijken hier echter niet aan de orde. De gemeente Doetinchem werkt samen met zo’n 33 aanbieders van huishoudelijke zorg die hun medewerkers allemaal een goede CAO moeten bieden.

 

Het was een avond vol met stof tot nadenken!

 

Het volgende GroenLinks thema-café vindt plaats op dinsdag 10 mei en gaat over 'basis-inkomen.'