Ons wordt gevraagd de grondexploitaties 2010 vast te stellen. Echter zoals uit dit stuk blijkt de patiënt is ziek, zeg maar het heeft last van een zeer besmettelijke landelijke ziekte. Het stuk vermeld dat wij nu al een tekort hebben van 5,7 miljoen euro en het jaar is nog niet eens afgelopen, met een kleine schatting sluiten we het dit jaar af met een verlies van minimaal 6 miljoen euro. Hoe kan dit nu, je kunt zeggen dat we een te grote broek hebben aangetrokken, als raad hebben we de broekriem al aangetrokken, de gulp dichtgenaaid maar ondanks dat lopen de euro’s ons dun door de broek.
Als de Gelderlander nog een politiek tekenaar in dienst zou hebben stond er afgelopen dagen een prent in de krant, waar wethouder Drenth (die heeft de meest karakteristieke kop) liggend in een ziekenhuisbed met een infuus in zijn arm, met daarop een het NUON logo, terwijl de eurobiljetten via zijn broekspijpen de ruimte invliegen. Helaas deze cartoons zie je niet meer. Een culturele verarming.
Maar even ernst, wat te doen met deze grondexploitaties? In de ijskast zetten, misschien zelf wel in de vriezer maar voor sommige gronden is zelfs de Noordpool nog niet genoeg, volgens ons is de oplossing: saneren en verkopen of verpachten. Misschien moeten we sommige delen wel weer landbouwgrond laten worden. Ik verwijs hierbij naar de uitspraak van de huidige staatssecretaris van Landbouw, die aankoop van gronden voor de EHS voorlopig niet meer uitvoert omdat Nederland meer gebrek heeft aan landbouwgrond omdat dit beter is voor de economie. Ja ja. Misschien moeten we wel Tijdelijke Natuur los laten op meerdere gedeeltes. De expert hiervoor zit in dit college. Hij luistert net als ik zondagmorgen naar het programma Vroege Vogels, gezien zijn twitter acties en reacties ziet hij daar veel in. Ja want bouwen van 200 woningen per jaar, het zal een soort begroting blijven die wij ieder jaar zullen moeten bijstellen. Verwachtingsvol kijken sommige van u uit naar 1 december waar in de Radstake alle raadsleden van de regio achterhoek te horen krijgen hoe de regionale woonvisie er uit gaat zien. Laat ik de eerste zijn die hiervoor al een besparing voorstelt. Ik ga er niet heen. Dat scheelt 2 kopjes koffie en een frisdrankje na afloop. Ik vraag u dan ook, stop het in ons fractiekastje dan haal ik het zelf op dat scheelt ook nog een postzegel. Alle kleine beetjes helpen niet waar? Ook uit deze visie zal naar voren komen dat bouwen in buitenwijken geen zin meer heeft. Inbreiding wel, mits betaalbaar zowel op het gebied van grondprijs als stichtingskosten. Dan heeft misschien nog zin. Maar ook dan 200 woningen per jaar, het zal een illusie blijven. Dus de bouwkranen die u binnenkort buiten het centrum ziet staan, staan daar niet omdat er gebouwd gaat worden, ze zijn opgekocht door een projectontwikkelaar voor een prikkie van een failliete bouwonderneming. En ze gebruiken ze om met hun reclamebord hoog in de lucht aandacht te trekken. De tekst zal zijn: Bouwgrond te Geef! Sommige van u hebben misschien een vijver. Op een moment wordt het water troebel. Wat doe je dan? Ik heb een ecofilter toegepast en bij mij is het water nu helder. Daarom ons advies voor ons zorgenkindje het A18 bedrijventerrein, als de Graafschap besluit om de komende 10 jaar op de Vijverberg te blijven, en de 30 geïnteresseerden na het tellen van hun knopen bij bank ook nog even hun plas ophouden, ja wat moeten we dan? Pas dan een ecofilter toe dan kunnen we weer helder zien. Voorstel van GroenLinks: Doop het om in Natuurpark A18 en we gunnen u, het college, dat u in plaats van de eerste paal te heien u in bijzijn van de gedeputeerde de eerste boom mag planten.