Klimaatparade Amsterdam

VERMINDER CO2;

ER IS GEEN AARDE-2 !

Als 7.000 mensen in de regen door Amsterdam paraderen om aandacht te vragen voor klimaatverandering, is dat dan veel of weinig ? Afgezet tegen de 17 miljoen Nederlanders die – ook nú al – de gevolgen van opwarming ondervinden, is het bar weinig. Maar als je je realiseert dat het 7.000 handen in eigen boezem zijn, vind ik het best veel. Ik bedoel dan, dat ik ervan uitga dat al die 7.000 mensen beseffen dat die klimaatramp het directe en uitsluitende  gevolg is van onze levensstijl, en dat ze dus geen vlees meer eten, hun auto hebben weg gedaan, geen vliegvakanties boeken, hun weinige afval zorgvuldig scheiden en groene energie gebruiken.

 

Zo niet, dan is er namelijk wél een Aarde-2; dat is de Aarde-2 die we met onze ecologische voetafdruk opvreten, dat is de Aarde-2 die nodig is om onze levensstijl mogelijk te maken. Wie leuzen roept, moet daden stellen, keuzen maken. Leuzen óf holle frasen, that's the question.

 

Intussen was het hartverwarmend om een lang lint van GroenLinks-jasjes  door de straten te zien trekken, en te weten dat daar 11 Doetinchemse en 6 Bronckhorster leden van onze afdeling bij waren. Door per OV naar Amsterdam te reizen, hadden ze ook nog eens de daad bij het woord gevoegd, en zó hoort dat. Wie scandeert, verplicht zich !

 

Wim van de Graaf.