bijdrage van Anne Marie Kamphuis

Het voorliggende koersdocument is een goed uitgangspunt voor een omgevingsvisie die door álle inwoners van de gemeente Doetinchem vormgegeven mag worden, rekening houdend met een aantal belangrijke uitgangspunten - doelstellingen - die we graag beschouwen als kernwaarden. Daarover later meer.

GroenLinks juicht, maar daarin zijn we als politieke partij niet uniek of de enige, de rol voor de samenleving, zoals beschreven in het koersdocument, toe. De manier waarop onze inwoners betrokken gaan worden in dit proces is zeer verregaand. De omgevingsvisie wordt er daardoor één van ons allemaal.

De positieve insteek ten aanzien van klimaatverandering - klimaatverandering schept kansen, kansen om werk met werk te maken - ziet er vrij ambitieus uit en schept nogal wat verwachtingen bij ons. In hoeverre zullen eigenaren van gronden, groot of klein in oppervlak, zélf bewust zijn van de gevolgen van hun keuze ten aanzien van het gebruik ervan? Niet alleen de inrichting van de openbáre ruimte heeft invloed op de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast.

De eerstgenoemde doelstelling in het koersdocument is voor ons tevens de belangrijkste: Een veilige en gezonde fysieke leefomgeving bereiken en in stand houden. Deze vindt haar weerklank op alles in onze gemeente wat wij met z’n allen willen en kunnen veranderen, aanpassen of in stand houden, al naar gelang noodzakelijk of wenselijk, maar waarbij hoe dan ook gezondheid en veiligheid leidend zijn.
Gezondheid en veiligheid zijn begrippen die verschillend in te vullen of te interpreteren zijn. Waar bij gezondheid de één denkt aan gezondheidszorg, de huisarts of chirurg, denkt een ander aan groente, een wandeling in de natuur of een vitale bodem.
Veiligheid gaat over verkeersveiligheid, voedselveiligheid, ongestoord midden in de nacht op de fiets door de stad of ommelanden mogen gaan, maar ook over lucht-, water- en bodemkwaliteit, die, wanneer ze op orde zijn, zowel de veiligheid als de gezondheid van inwoners kunnen waarborgen of op zijn minst bevorderen. Een gezonde en veilige omgeving is daarbij tevens één van de voorwaarden voor de zelfredzaamheid van het individu.
Bij het opstellen van onze omgevingsvisie zullen we ons daarom telkens de vraag moeten stellen: Komt deze actie of dit plan de veiligheid en de gezondheid van ons, inwoners van gemeente Doetinchem, ten goede?

Bijzonder spannend vinden we het proces bij de totstandkoming van de omgevingsvisie om te komen tot de onszelf opgelegde opgave onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Tot slot willen we benadrukken blij te zijn met de groene insteek van het koersdocument; we kunnen onder andere lezen over het inzetten van bereikbaar groen van hoge kwaliteit om de biodiversiteit te bevorderen, over milieuvriendelijke manieren van landbouw bedrijven, educatie met betrekking tot groen gedrag en een hogere mate van een geïntegreerde mobiliteit, waarbij er meer ingezet gaat worden op fietsverkeer en openbaar vervoer en het centrum autoluw wordt.