De Groenlinks afdeling Doetinchem is initiatiefnemer van 'Kans voor de Achterhoek.' Woensdag 16 november organiseerde 'Kans voor de Achterhoek' een informatiebijeenkomst over de locatiekeuze van het Slingeland ziekenhuis. Tijdens de bijeenkomst gaven drie sprekers aan wat de voordelen zijn van een ziekenhuis op het Wedeoterrein in Doetinchem.
Elma van Beek, van Stichting de Levende Stad, vertelde dat de keuze van bestuurders om een nieuw project in een leeg weiland te bouwen gebaseerd is op historische keuzes ten tijde van economische groei. Tegenwoordig hebben we echter te maken met leegstand en bevolkingskrimp. Volgens van Beek zou men veel meer met elkaar in gesprek moeten gaan over welke behoeftes er zijn om een stad ‘levend’ te houden. Doorgaan met bouwen buiten de bestaande stadsgrenzen zorgt namelijk voor lege plekken in de stad die tegenwoordig niet meer te vullen zijn. Deze lege plekken hebben vervolgens een weerslag op andere delen van de stad en een verminderde leefbaarheid van de hele stad. Om een levende, bruisende stad te behouden zal het gemeentebestuur beleid moeten maken voor het opknappen of herbestemmen van gebieden binnen de bestaande stadsgrenzen. De overheid heeft dan ook sinds 2012 vastgesteld dat bij bouwprojecten een studie naar de ladder van duurzame verstedelijking moet plaatsvinden. Pas als er binnenstedelijk echt geen mogelijkheden meer zijn om te bouwen, mag er buiten de stadsgrenzen gebouwd worden.
Berd Westerveld toonde met zijn presentatie aan dat een ziekenhuis op het Wedeoterrein zeer goed bereikbaar is voor zowel de automobilist, de fietser als de gebruikers van het openbaar vervoer. De ligging naast het bus- en treinstation zal verder ook tot gevolg hebben dat personeel en bezoekers meer gebruik gaan maken van het openbaar vervoer omdat het gebruikelijk is dat OV-vervoerders speciale afspraken maken met het ziekenhuis over voordelig vervoer voor met name personeel, maar ook bezoekers. De toename van het OV-gebruik richting het ziekenhuis zal vervolgens ook een impuls zijn voor het hele openbaar vervoer; buslijnen blijven in stand en dubbelspoor kan binnen bereik komen.
Tot slot liet Olaf Sluyter, architect bij T2, zien dat een ziekenhuis op het Wedeoterrein te realiseren is. Met de eisen die het Slingeland ziekenhuis zelf opstelde voor de nieuwbouw creëerde Sluyter een ontwerp bestaande uit een benedenverdieping met daarop 2 longvormige torens van 5 verdiepingen. Naast het ziekenhuis was ook voldoende ruimte voor groen in het kader van de ‘healing environment’ die het ziekenhuis wenst toe te passen.
Kans voor de Achterhoek wil laten zien dat een ziekenhuis op het Wedeoterrein mogelijk is, dat het op deze plek voor iedereen goed bereikbaar is en vooral dat een ziekenhuis op deze locatie een maatschappelijke meerwaarde heeft omdat het een impuls zal zijn voor de leefbaarheid van de stad.