De raad heeft op 4 april richting gegeven aan de herziening van het huidige bestemmingsplan door het vaststellen van de uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan buitengebied.

Herziening van bestemmingsplannen is een wettelijke verplichting.
Een nieuw bestemmingsplan gaat zo'n tien jaar mee. De gemeenteraad geeft dus aan welke ruimtelijke ontwikkelingen in deze periode gewenst zijn. In 2010 heeft de raad een gebiedsvisie voor de Wehlse Broeklanden vastgesteld.
Deze visie biedt vooral ruimte aan het behoud en de ontwikkeling van de landschappelijke waarden in dit gebied.
De doelstelling voor de intensieve veehouderij is verbreding met andersoortige functies, maar geen verdieping door schaalvergroting.
Het voorstel met de uitgangspunten voor het bestemmingsplan buitengebied biedt echter de mogelijkheid aan de intensieve veehouderij
om verder uit te breiden. Dat betekent dat alleen al in de Wehlse Broeklanden het totaal aantal varkens kan stijgen tot meer dan 90.000!
Dat is ruim anderhalf keer zoveel als het aantal inwoners van de gemeente Doetinchem.
Een grote concentratie van dieren binnen zo'n gebied betekent een vergroot risico op de uitbraak en verspreiding van ziektes.
Bij de uitbraak van een ziekte zal dat behalve een ramp voor de dieren en de eigenaar ook gevaar voor de volksgezondheid opleveren.
Afhankelijk van de windrichting op dat moment betekent het dat inwoners van Wehl óf Dichteren en de Huet hierbij gevaar lopen.
GroenLinks is van mening dat de volksgezondheid van onze inwoners van groot belang is.
De raad mag daarbij geen onaanvaardbare risico's nemen.
We hebben al eerder aangegeven dat schaalvergroting van de intensieve veehouderij niet toekomstgericht is.
De fracties van de PvdA, D66, SP en PLOD deelden wel onze zorgen over de risico's voor de volksgezondheid,
maar stemden uiteindelijk toch in met het voorstel. Alleen de fractie van GroenLinks heeft tegen het voorstel gestemd.