“We lopen zonder het licht van onze zaklantaarns. Anders raken onze ogen niet gewend aan het duister en zullen we zéker geen dieren tegenkomen.”
“We lopen zonder het licht van onze zaklantaarns. Anders raken onze ogen niet gewend aan het duister en zullen we zéker geen dieren tegenkomen.”
Zo begon gisterenavond om 21.00 uur een donkere expeditie met ongeveer 12 mannen en vrouwen in het Leuvenumse bos nabij Ermelo, georganiseerd door Vogelbescherming Noord Veluwe, ter gelegenheid van de Nacht van de Nacht op 26 oktober. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement, dat aandacht wil vragen voor de toenemende lichtvervuiling.
Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote (lees: negatieve) gevolgen voor de gezondheid van mens, dier en plant, maar ook voor de veiligheid, het verkeer en onze economie. Meer hierover op https://www.nachtvandenacht.nl/gevolgen-selectie/
Het kleine beetje licht van de enigszins verlichte hemel en de arm van Martin behoedden mij voor valpartijen en soortgelijk ongerief.
Enkele vuurvliegjes “verlichtten” onze weg. Een enkele keer hielden we halt om eventuele geluiden van bosuil en vleermuis (de vleermuis via een detector-versterker) wat beter te kunnen waarnemen.
We liepen in een dusdanig tempo, dat mijn bloedglucose (ondanks voorzorgsmaatregelen) te laag werd om deze 8 kilometer lange wandeling te kunnen volbrengen. In overleg met de gids besloten we de gelopen route alléén terug te lopen.
En dan ben je ineens niet meer met een hele groep, maar met z’n tweeën, waardoor de nacht nóg donkerder wordt!
Teruglopen in die kleine wereld met alle geuren en hoorbaar leven om je heen doet je beseffen hoe bijzonder de wereld om ons heen eigenlijk is. Een wereld die ons respect verdient!
Foto’s: Lichtvervuiling van het Westland (kassen); foto genomen vanuit het westen van Gouda op 25 oktober 2019. Avondwandeling Leuvenumse bos, 26 oktober 2019.