Waarom zou je een motie indienen over een landelijk thema terwijl je eigen partij in onderhandeling is over een regeerakkoord? De fractie van de PvdA diende 25 oktober een motie in over de invoering van de wietpas. In deze motie werd de burgemeester opgedragen in een gesprek met de minister van Veiligheid en Justitie kenbaar te maken dat Doetinchem invoering van de wietpas afwijst. Hoewel de fractie van GroenLinks tegen invoering van de wietpas is, hebben we, net als een aantal andere fracties, aangegeven dat de PvdA fractie dat op dat moment gemakkelijk zelf kenbaar kon maken in Den Haag. De PvdA reageerde verbaasd op de opmerkingen dat ze invloed zouden kunnen uitoefenen in Den Haag. Zijn ze nu al vergeten dat hun eigen ex-wethouder, die nu Tweede Kamerlid is, onze regio zou gaan vertegenwoordigen in Den Haag? Achten ze hem niet eens in staat om dit standpunt over de wietpas over te brengen in de Tweede Kamerfractie?

De fractie van GroenLinks stelde voor om de motie aan te houden en eventueel vier weken later opnieuw in te dienen omdat dan de plannen van het nieuwe kabinet bekend zouden zijn. De PvdA wilde de motie echter toch indienen, zelfs na een uitspraak van de burgemeester dat hij deze motie niet nodig had omdat hij achter het standpunt staat om de wietpas niet in te voeren.
De PvdA fractie vroeg een schorsing aan toen ze besefte dat ze geen meerderheid zou krijgen voor de motie en alleen op steun van de VVD kon rekenen. Misschien een voorteken voor de verhoudingen in de landelijke politiek? Na de schorsing maakte de PvdA fractie een einde aan deze schijnvertoning door de motie alsnog in te trekken. Het regeerakkoord van de VVD en de PvdA is inmiddels bekend. De wietpas is afgeschaft maar daar is een legitimatieplicht en het tonen van een uittreksel van het bevolkingsregister voor in de plaats gekomen. Je zou dus eigenlijk een nieuwe motie van de Doetinchemse PvdA fractie mogen verwachten.