In twee artikelen in de Gelderlander werd door wethouder Kroon de indruk gewekt dat er onlangs steenuilen, vleermuizen en hazelwormen zijn ontdekt in het gebied waar het regionale bedrijventerrein (RBT) is gepland. De wettelijke verplichting voor verplaatsing van deze beschermde diersoorten zou kunnen zorgen voor vertraging van de plannen en dus geld kosten. Het is alvast een excuus voor het feit dat de exploitatie van het RBT nooit een positief eindresultaat zal opleveren. De voorwaarde van de vier deelnemende gemeentes was een positief exploitatieresultaat. Het college heeft een positief eindresultaat bereikt door al het (beloofde) groen te schrappen en een snelle gronduitgifte te plannen. Dat deze snelle gronduitgifte niet reëel is heeft GroenLinks in de raadsvergadering van 17 december al aangegeven en ook tegen dit voorstel gestemd. Het college moet zich houden aan de flora- en faunawet en daar ook rekening mee houden. Door dit niet te doen ligt de schuld van de vertraging niet bij de beschermde diersoorten maar bij het college, dat trouwens al in 2005 op de hoogte was van de aanwezigheid van deze dieren. Het opwekken van het gevoel dat de vooruitgang weer eens wordt tegengehouden door een 'uiltje of een wormpje' vroeg om een reactie.

Reactie op beide berichten:

  • Uil zit RBT in de weg (Gelderlander 14-08-2010)
  • Dier als obstakel (Gelderlander 26-08-2010)

De Gelderlander heeft in twee artikelen aandacht besteed aan 'het dier' als obstakel voor bouwplannen in Nederland. Het eerste artikel gaat over de uil die het regionale bedrijventerrein (RBT) in Wehl in de weg zit. Behalve deze steenuilen zijn er ook hazelwormen en vleermuizen in het gebied gevonden. De beschermde diersoorten zijn ontdekt door een extern bureau dat is ingeschakeld door de gemeente Doetinchem. Zo'n onderzoek is verplicht volgens de flora- en faunawet. Wethouder Kroon van de gemeente Doetinchem geeft aan dat er nog geen vertraging is maar het probleem is dat ze de steenuilen uit eigen beweging zover moeten krijgen dat ze naar een andere plek verhuizen. “Geen idee hoe dat moet en we staan open voor suggesties,” luidt de hulpkreet van een schijnbaar verontwaardigde wethouder. “Lopen we vertraging op, dan gaat het geld kosten”.
Op zich klopt het verhaal, alleen 'vergeet' de wethouder een aantal details te vertellen. Het college was er al in 2005 van op de hoogte dat er o.a. steenuilen in dit gebied voorkwamen. Dat is te vinden in een natuuronderzoek dat de gemeente Doetinchem in 2005 heeft laten uitvoeren. Verder wordt het vermeld in een onderzoek Natuurbalans 2006, Milieu Effect Rapportage (MER) 2007 en natuuronderzoek t.b.v.  het RBT 2009. Bovendien worden hierin maatregelen voorgesteld voor verhuizing van de beschermde diersoorten. Met het debat over het bestemmingsplan en exploitatieplan van het RBT in de raadsvergadering van 17 december 2009 heeft GroenLinks tegen het voorstel gestemd. Omdat het exploitatieplan een (verplicht) positief eindresultaat heeft van €500.000 dat op een oneigenlijke wijze positief is gemaakt. In de eerste plaats door groen uit het eerder beloofde groene bedrijventerrein te schrappen en in de tweede plaats door een snelle gronduitgifte voor te spiegelen, die niet reëel is. Het is dus onterecht om de schuld van de vertraging (die eigenlijk al vaststaat) bij een 'uiltje en een wormpje' te leggen. Het college weet wel beter of heeft misschien al die tijd een uiltje zitten knappen.